"Хидрострой" предложи най-ниска цена - 13.5 млн. лв., за обхода на Ахелой

Всички оферти за 4.5-километровата отсечка са значително под прогнозната сума от 26 млн. лв.

Шест оферти за строителството на 4.5-километровия обход на Ахелой по пътя Бургас - Слънчев бряг бяха отворени в Агенция "Пътна инфраструктура". Прогнозната стойност на проекта е 26 млн. лв. Новото трасе трябва да повиши безопасността, тъй като транзитният трафик ще бъде изведен извън град Ахелой, уточняват от агенцията. Това е последния търг от поредица, които трябва да направят пътя от Бургас към Слънчев бряг по-широк и бърз. Сега съществуващата отсечка от кръговото на Равда до къмпинг Ахелой е изключително натоварена през лятото, задръстванията са огромни, а пътните инциденти се случват често.

ОфертитеСедем са били компаниите и обединения, участвали в търга, но шест са достигнало до етап отваряне на оферти. Всички те предлагат цени значително под прогнозната сума.

Най-ниско е предложението на "Хидрострой" на строителния предприемач Велоко Желев. Компанията е готова да изгради участъка за малко под 13.5 млн. лв. без ДДС, или два пъти по-евтино от прогнозата. Близо 13.6 млн. лв. пък в предложението на обединението "СБ Ахелой" , в който участва "ПСТ груп" и "Бургаспътстрой". Офертите на останалите кандидати - "Трейс груп холд", "Щрабаг", "Автомагистрали Черно море" и обединението "Ахелой БПА 2016" около "Пътрстой-92", са значително над тези суми и варират между 19.3 до 21.7 млн. лв.

Обявените цени обаче не гарантират, че "Хидрострой" ще спечели поръчката, макар и с най-ниска обща цена, тъй като в критериите за оценка участват и единичните цени за изпълнение на строител, които не са известни.

Проектът

Обходният път, за чието изграждане се говори от години, се отделя от сегашното трасе по пътя между Слънчев бряг и Бургас след кръгово кръстовище при Равда. Той ще обхожда гр. Ахелой от северната му страна и ще се влива отново в главния път след отбивката за гр. Каблешково. Според плана ще бъдат изградени две самостоятелни платна с по две ленти за движение във всяка посока. Инфраструктурният проект е ключов за региона поради огромното натоварване през летните месеци и сериозните задръствания, които се образуват преди и след гр. Ахелой. Действителната скорост на движение през летните месеци в този участък е около 30 км/ч, се казва в съобщение на агенцията.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход