Революция с мажоритарен вот - да, ама друг път

Новите изборни правила може да останат "на трупчета" до момента, в който потрябват на някого

Слави Трифонов спря протеста пред Народното събрание в деня, в който ГЕРБ внесе промени в Изборния закон за мажоритарен вот в два тура. Вече две седмици по проекта няма движение и скоро няма да има
Слави Трифонов спря протеста пред Народното събрание в деня, в който ГЕРБ внесе промени в Изборния закон за мажоритарен вот в два тура. Вече две седмици по проекта няма движение и скоро няма да има    ©  Юлия Лазарова
Слави Трифонов спря протеста пред Народното събрание в деня, в който ГЕРБ внесе промени в Изборния закон за мажоритарен вот в два тура. Вече две седмици по проекта няма движение и скоро няма да има
Слави Трифонов спря протеста пред Народното събрание в деня, в който ГЕРБ внесе промени в Изборния закон за мажоритарен вот в два тура. Вече две седмици по проекта няма движение и скоро няма да има    ©  Юлия Лазарова

Революцията с промяната на избирателната система, изглежда, се отлага за неопределено време. ГЕРБ внесоха проекта ударно още в първите дни на новия парламент, но правната комисия все още не го забелязва. След кроткия седящ пърформанс пред сградата му Слави Трифонов прибра под миндера бойните знамена. Никъде не се регистрират обществени вълнения по темата, което говори за по-скоро изкуственото й раздуване с референдума.

План Б за оцеляването на ГЕРБ

Засега ГЕРБ имат най-малко основания да се притесняват от изцяло мажоритарен вот. Но вероятно заплахата, вербализирана от Слави Трифонов, ще се поддържа като резервен вариант, ако партията на Борисов изгуби контрол върху ситуацията. Някои, като Марин Киров от АБВ например, дори смятат, че пълният мажоритарен вот би бил крачка към президентска или полупрезидентска република.

Депутати от БСП твърдят, че радикалната смяна на изборната система е бил планът Б на ГЕРБ при евентуална загуба на изборите на 26 март, за каквато имаше солидна вероятност. А демонстрираната впоследствие вяла активност, включително и от екипа на "Шоуто на Слави", се е наложила заради нагнетяването на темата в общественото внимание.

Внесеният от ГЕРБ изборен модел с формулировките от референдума на Слави Трифонов е толкова различен от досегашната практика, че експертите не се наемат да дадат точна прогноза за последиците. От опита на други страни с незрели демокрации се знае, че статуквото във властта се бетонира. Тоест, ако някой в България има интерес от такава промяна, това е ГЕРБ - при условие обаче, че са сигурни и в следващата си победа. Защото в противен случай бонусът ще отиде при основния им конкурент - БСП. Друг е въпросът, че мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство може да изхвърли всички останали партии без ДПС. А такъв парламент гарантира неприемливи конфигурации на властта при всички варианти.

На "Позитано" 20 се присмиват на въртеливите движения на ГЕРБ по въпроса. Според хората на Нинова възможно е победителите на изборите да са се стреснали изказването на депутата от ДПС Хамид Хамид, че ще предложи на колегите си да подкрепят внесените промени. Според него това е начин да се прочистят многобройните партии в страната. От ръководството на ДПС обаче са категорични, че няма да подкрепят чисто мажоритарна система. "Това означава в следващия парламент да влязат само три политически сили, едната от които със смазващо мнозинство", коментира бившият депутат Четин Казак, който е в централното оперативно бюро на движението.

Смесени чувства

Проверка на "Капитал" показа, че по проекти за смесена мажоритарно-пропорционална система работят в БСП, ВМРО и ДПС, но без да бързат. "Воля" имат екстравагантно виждане - два тура на пропорционални избори, но с нулев праг на преференция и обща листа за всички партии.

Работната група на БСП се събра на "Позитано" 20 в понеделник. Пред вестник "Сега" бившият председател на парламента Михаил Миков каза, че на последното заседание на Националния съвет е предложил да спрат да подкрепят и смесената система. Тя "ще намали влиянието на малките и ще увеличи влиянието на големите партии, ще засили регионалните дисбаланси, включително и на политическо равнище", посочи той и прогнозира, че заради влиянието на олигархичните групи на местно ниво парламентарното представителство може да се фрагментира по непредвидим начин.

В ДПС от първоначално заявената категорична позиция срещу промяната на избирателната система вървят към компромис със смесената. Тяхната партия е третата, за която е сигурно, че ще има мажоритарно избрани депутати, според собствените й изчисления - между 10 и 13.

Ако ГЕРБ търсят политическо листо, с което да покрият неудобството да подкрепят идеите на опозицията, може да го получат от ВМРО. Те също готвят промени за смесена система, въпреки че са за запазване на сегашната. Зам.-председателят Искрен Веселинов каза за "Капитал", че ще предложат мажоритарният вот да е само в един тур, а пропорционалният да е с национална обща листа. За разлика от ВМРО другата партия от националистическото обединение - НФСБ на Валери Симеонов, остава против смяна на системата.

Опция за блокаж

Опасенията, че дори и смесената система може да доведе до непредвидими последици за партиите от статуквото, може да предизвикат взаимен блокаж в парламентарните процедури и в крайна сметка нито една от идеите да не мине. Защото дяволът се крие в детайлите - в районирането, броя на туровете и на гласовете за избора и други елементи, които могат да ощетят едни и да подпомогнат други играчи.

А както посочва Стоил Стоилов, експерт по избори и член на Обществения съвет към ЦИК, мажоритарните системи имат една хубава особеност: "Когато хората започнат да ругаят депутатите и да хвърлят домати по парламента, политиците прехвърлят вината на избирателите - нали вие си ги избрахте тези личности. Това има възпитателно въздействие върху т.нар. електорат."