Цачева: Администрацията на президента е наложила текстовете за уседналостта

Задават се и промени в НПК на два етапа

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Скандалните текстове за уседналостта в законопроекта за промени в Изборния кодекс, лансирани от Министерството на правосъдието по време на служебното правителство, всъщност са изготвени и наложени от администрацията на президента. Това заяви днес правосъдната министърка Цецка Цачева в интервю по БНР.

Става дума за текстовете, които през април предизвикаха силно обществено възмущение и противопоставяне заради предвидената в тях практическа забрана за гласуване в чужбина с въвеждане на 3-месечна уседналост преди деня на изборите като условие за участие във вота. Тези текстове не са излезли като предложение на Министерството на правосъдието, те са били изпратени допълнително от администрацията на президента на мейли на служители на министерството, заяви Цачева.

Тя изрично подчерта, че става въпрос за администрацията, а не за държавния глава. "Аз не ангажирам отговорността на президента – навсякъде съм заявила категорично, че става дума за намеса на администрацията на президента. Не мисля, че г-н Радев е пряко ангажиран в този проблем", заяви Цачева.

С това тя оневинява президента, въпреки че неговата роля ясно прозира зад нееднократните заявки, че трябва да се намери начин да се спре намесата на чужди държави в изборите в България. Същевременно обаче изявлението на Цачева поставя въпроса за отговорността – ако не юридическа, то морална, както на хората от президентската администрация, така и на тези в Министерството на правосъдието, които публично обвиниха в злоупотреби директора на Съвета по законодателство Любомир Талев. Обвинението към него беше, че той злонамерено, без съгласуване е публикувал въпросните текстове, за да злепостави министерството. С този аргумент Талев бе уволнен от служебната министърка на правосъдието Мария Павлова.

Цачева днес обяви, че той е бил прав в изявленията си по медиите, че идеята за уседналостта е била изцяло на президенството - нещо, което служебното ръководство на министерството отричаше. Талев бе възстановен на работа още в първите дни след встъпване на Цачева в министерството.

Задават се промени в НПК на два етапа

В началото на следващата седмица ГЕРБ ще внесе законопроект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), изготвен от екипа на министър Екателина Захариева в предишния мандат, но неуспял да влезе в Народното събрание заради предсрочното прекратяване на правомощията на предишния кабинет.

Същевременно отсега се задава и следващ законопроект за промяна в НПК. Това ще стане, след като приключи дейността на работната група в МП, назначена още в края на януари, за да работи върху анализа на групата европейски прокурори за състоянието на българската прокуратура. Работната група според Цачева е изключително балансирано съставена - в нея участват и прокурори, и представители на Върховния касационен съд, и на Инспектората към ВСС, както и представители на академичната общност. По време на служебния кабинет тя е имала две заседания. Вече има и изготвени конкретни текстове, които по думите на Цачева са безспорни, като например за отпадане на института на предварителната проверка.