Прокурорският "изпит" за съдебния съвет мина вяло
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Прокурорският "изпит" за съдебния съвет мина вяло

Прокурорският "изпит" за съдебния съвет мина вяло

Следващата събота обвинителите трябва да изберат 4 свои представители в новия ВСС сред 12 кандидати

2470 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Общото събрание на всички прокурори, които следващата събота ще изберат четирима свои представители в новия състав на Висшия съдебен съвет измежду 12 кандидати, в събота премина без много въпроси към номинираните, съобщава "Дневник". Два часа след началото зала "Универсиада" се поизпразни. От 1505 обвинители в София бяха дошли малко над 500. Мнозинството от тях са избрали да дадат своя вот през електронната система и дистанционно, а не с хартиена бюлетина.

Дванадесетте кандидати имаха по 10 минути да се представят, като концепциите им са известни.

Към първите двама кандидати - Галина Стоянова и Георги Кузманов - въпроси не бяха задавани въпреки неколкократните призиви за това от водещия събранието. Но пък Кузманов (от Апелативна прокуратура - Бургас) говори за "оглушителната тишина" в медиите за успехите на прокуратурата. Според него критиките трябва да се прекратят, защото "ние сме от най-добре работещите в Европейския съюз, ние сме много добри прокурори". Кузманов се позова на ниския дял на оправдателните присъди – под 2%.

Третият - Гергана Мутафова, която е районен прокурор на Пловдив, получи три въпроса от свой колега от Пловдив. Те бяха свързани с натовареността на следователите.

Към прокурора от Върховната касационна прокуратура и бивш зам.-министър на правосъдието Даниела Машева бяха зададени въпроси във връзка с анонимни сигнали за корупционно поведение на магистрати. Според нея на такива не трябва да се обръща внимание и следва да бъдат оставени без разглеждане.

На уточняващ въпрос: "А ако анонимният сигнал съдържа конкретика за корупционно поведение, ще бъде ли неглижиран само защото е анонимен", мнението на Машева бе, че всеки сигнал трябва да съдържа данни за подателя, противното създава предпоставки за неоснователни твърдения. Към председателя на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов също бяха зададени няколко въпроса.

Към края на изслушването залата беше почти празна, с което и въпросите към останалите кандидати намаляха. Сред тях са Мери Найденова, прокурор от Върховната административна прокуратура, бившият областен управител на Монтана и бивш депутат от СДС Пламен Марков, който сега е прокурор от Апелативната специализирана прокуратура, Ивайло Медаров, който от 2009 г. е командирован в Софийската окръжна прокуратура, а от май 2014 г. до днес е неин зам.-шеф, Пламен Найденов, председател на окръжната прокуратура в Перник, прокурорът от окръжната прокуратура в Разград Огнян Дамянов и Магдален Маринов, прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Последният кандидат - Ясенка Шигармаринова, заяви, че въпросът за реформа на съдебната карта трябва да тръгне отгоре надолу, а като пример посочи "тежката администрация във Върховната прокуратура и във ВСС".

Парламентът ще гласува новите членове на ВСС през септември

Парламентарната правна комисия реши, че гласуването за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание ще бъде след лятната ваканция. Най-късно на 21 юни ще станат известни кандидатите. Мандатът на настоящия ВСС изтича на 3 октомври. Първият работен ден е първи септември, когато кандидатите трябва да бъдат изслушани от правната комисия. След това правилата допускат, че гласуването се провежда не по-късно от две седмици след изслушването. Предвид почивните дни в началото на септември е малко вероятно това да се случи в първата седмица на месеца, което означава, че парламентът ще попълни квотата си във ВСС към средата на септември, след като настоящият състав е гласувал наследника на Георги Колев. За първи път парламентът ще избира членове на съвета по колегии - отделно за съдийската и отделно за прокурорската, и с квалифицирано мнозинство от 160 гласа за всеки член поотделно. Новият ред за избор на членове на съвета следва от промените в конституцията през декември 2015 г., отразени и в Закона за съдебната власт.

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK