Къде пътува главният прокурор

Сотир Цацаров ще обменя опит с руския си колега Юрий Чайка

Септември 2015 г. Главният прокурор Сотир Цацаров е приет от президента на Турция Реджеп Таип Ердоган.
Септември 2015 г. Главният прокурор Сотир Цацаров е приет от президента на Турция Реджеп Таип Ердоган.    ©  Прокуратура на Република България
Септември 2015 г. Главният прокурор Сотир Цацаров е приет от президента на Турция Реджеп Таип Ердоган.
Септември 2015 г. Главният прокурор Сотир Цацаров е приет от президента на Турция Реджеп Таип Ердоган.    ©  Прокуратура на Република България

Главният прокурор Сотир Цацаров заминава във вторник на двудневно посещение в Москва по покана на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка, съобщиха от държавното обвинение. "Посещението е в рамките на подписаното между двете прокуратури Споразумение за сътрудничество през 2015 г. Документът предвижда взаимопомощ по наказателни дела, свързани с тероризъм, и оказване на помощ за връщане на корупционни активи от чужбина", се казва в прессъобщението, като се уточнява, че в програмата е предвидено "обсъждане на мерки срещу терористични заплахи, идентифициране и наказателно преследване на т.нар. чуждестранни бойци и противодействие на дейността на организирани престъпни групи".

През петте години от своя мандат, съдейки по съобщенията на сайта на прокуратурата, Сотир Цацаров има една дузина официални посещения. Той е посетил три държави от ЕС - Холандия, Белгия и Германия, и има няколко посещения в институциите на ЕС. Останалите посещения на Цацаров са или в региона, или на изток - Македония, Черна гора, Турция, Китай и дори Казахстан.

Официалните посещения на Цацаров

29 януари 2013 г.

В рамките на посещение в Брюксел, Кралство Белгия, главният прокурор Сотир Цацаров има планирани официални срещи с Катрин Дей – главен секретар на Европейската комисия, и с Джовани Кеслер – главен директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

11 - 14 юни 2013 г.

Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров и неговият заместник при Върховната касационна прокуратура Борислав Сарафов са на тридневно работно посещение в гр. Мюнхен, Германия, по покана на главния прокурор на Апелативната прокуратура на Мюнхен Кристоф Щрьоц.

30 октомври 2013 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров е на работно еднодневно посещение в Брюксел, Кралство Белгия, за да се срещне с г-н Джовани Кеслер, директор на ОЛАФ.

2 - 4 февруари 2014 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместник главните прокурори Пенка Богданова и Борислав Сарафов заминават на двудневно официално посещение в Хага, Кралство Нидерландия.

4 - 7 март 2014 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместник главните прокурори Пенка Богданова и Борислав Сарафов заминават на официално посещение в Израел.

4 декември 2014 г.

Главният прокурор на Сотир Цацаров се срещна с еврокомисаря по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Юрова.

Декември 2014 г.

Главният прокурор е на посещение в Китай.

10 – 12 март 2015 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместник главният прокурор Борислав Сарафов са на работно посещение в Казахстан по покана на тамошния главен прокурор Асхат Даулбаев. Участват в международна кръгла маса на тема "Ефективното наказателно производство като гаранция за осигуряването на конкурентоспособност на националната правоохранителна система".

20-21 април 2015 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Борислав Сарафов и завеждащият отдел "Международен" във ВКП Цветомир Йосифов посещават Македония по покана на македонския главен прокурор Марко Зврлевски.

15 - 18 септември 2015 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров заминава на тридневно официално посещение в Анкара по покана на новоизбрания главен прокурор на Република Турция Мехмет Акарджа.

4-6 ноември 2015 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Пенка Богданова заминават на тридневно официално посещение в Брюксел, Кралство Белгия, по покана на федералния прокурор Фредерик ван Леюв.

16-18 ноември 2016 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов заминават на двудневно официално посещение в Черна гора по покана на тамошния главен прокурор Ивица Станкович.