Шефове на "Агромах" са обвинени за данъчни престъпления

Всички те, включително соченият за собственик Методи Бачев, постъпили в "Софиямед" по едно и също време

"Агромах" бе една от компаниите, които спечелиха няколко едри поръчки във втория мандат на кабинета "Борисов"
"Агромах" бе една от компаниите, които спечелиха няколко едри поръчки във втория мандат на кабинета "Борисов"    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
"Агромах" бе една от компаниите, които спечелиха няколко едри поръчки във втория мандат на кабинета "Борисов"
"Агромах" бе една от компаниите, които спечелиха няколко едри поръчки във втория мандат на кабинета "Борисов"    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

На шестима души от ръководството на строителната фирма "Агромах", сред които и соченият за собственик Методи Бачев, който формално не участва в управлението на компанията, са повдигнати обвинения за участие в престъпна група за данъчни престъпления. Новината съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг, който официално бе обявен за друга тема.

И шестимата са били призовани от държавното обвинение, за да им бъдат предявени обвиненията, но и шестимата са изпратили уведомление, че са болни, както се оказва - в една и съща болница – "Софиямед", обяви Арнаудова и добави, че предстои проверка в болницата дали наистина обвиняемите имат влошено здраве.

Междувременно от "Софиямед" съобщиха, че са оказали пълно съдействие за проверката на документите на приетите в болницата ръководители на "Агромах". Повечето постъпили на лечение след пътен инцидент, а един от тях е претърпял урологична операция. "По време на извършената проверка на територията на лечебното заведение днес на Специализирана прокуратура е предадена цялата изискана документация и информация относно здравословното състояние на лицата и е оказано пълно съдействие", заявяват от болницата.

През март 2016 г. ГДБОП и Националната агенция за приходите проведоха акция срещу "Агромах", а прокуратурата съобщи, че дружеството е ощетило бюджета с 14 млн. лв. с ДДС.

Междувременно пък Бачев имаше неблагоразумието да бъде записан как разказва публично вулгарни шеги по адрес на премиера Бойко Борисов по време на банкет.

Щастливият период на "Агромах"

"Агромах" бе една от компаниите, които спечелиха няколко едри поръчки във втория мандат на кабинета "Борисов". През 2015 г. компанията спечели истински "бонус" от почти 50 млн. лв. под формата на поръчка на Агенция "Пътна инфраструктура" за отводняване на отсечка от "Марица". Компанията получи и ремонта на общински пътища в Западна и Южна България за над 100 млн. лв. Консорциум с нейно участие подписа и договор за 155 млн. лв. за частта на "Струма" от Благоевград до Кресна, но строителството още не е започнало заради забавени отчуждителни процедури.

Така заради разцвета на групата през последната година и половина в сектора тя се свързваше с ГЕРБ, но за това няма никакви доказателства.

След това обаче щастливата серия за компанията секна.

Провинения

През март миналата година Специализираната прокуратура, ГДБОП и служители на НАП извършиха претърсвания в офиси на "Агромах" в Пловдив, Благоевград, Лом и София в рамките на разследване на дейността на благоевградската компания и придобитата от нея през 2014 г. "Пътища Пловдив". И съобщиха след проведена акция, че чрез кухи фирми строителната група "е ощетила бюджета с 14 млн. лв.

Според държавното обвинение са ползвани буферни дружества и фалшиви документи. Тогава прокуратурата съобщи, че при претърсванията и изземванията в Лом са били открити и иззети златни накити на стойност 500 хил. лв. Когато органите щурмували базата на "Агромах" в Благоевград пък, хванали служителка на фирмата, която се опитала да изнесе 1 млн. евро в сак. Но от Специализираната прокуратурата не можаха да уточнят кой период обхваща разследването, нито дали има обвиняеми.

Само преди месец пък прокуратурата и ДАНС влязоха в Агенция "Пътна инфраструктура" по сигнал на Европейската служба за борба с измамите (OLAF). От обясненията на прокурор Магдален Маринов се разбра, че ще разследва два случая, свързани със строителството на магистрала "Марица" - голямата поръчка за строителството и допълнително дадените 50 млн. лв. за отводняване на "Агромах" през 2015 г.