Пеевски наднича и зад новия директор на Агенцията по вписванията

Бившият член на КЗК Зорница Даскалова е назначена на поста

Първоначалната информация в медиите беше, че Зорница Даскалова е номинация на "Атака". Във вторник тя каза, че е била поканена от Цецка Цачева, с която се познавали "покрай работата й".
Първоначалната информация в медиите беше, че Зорница Даскалова е номинация на "Атака". Във вторник тя каза, че е била поканена от Цецка Цачева, с която се познавали "покрай работата й".
Първоначалната информация в медиите беше, че Зорница Даскалова е номинация на "Атака". Във вторник тя каза, че е била поканена от Цецка Цачева, с която се познавали "покрай работата й".    ©  Цветелина Белутова
Първоначалната информация в медиите беше, че Зорница Даскалова е номинация на "Атака". Във вторник тя каза, че е била поканена от Цецка Цачева, с която се познавали "покрай работата й".    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако в понеделник ГДБОП не бяха проверили Агенцията по вписванията в столичния "Гео Милев", едва ли някой щеше да разбере, че ключовото звено, под чиято шапка са Търговският и Имотният регистър, има нов директор. Това е бившият член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Зорница Даскалова. Преди година "Капитал" написа, че тя наблюдава голяма част от преписките в КЗК, свързани с интересите на и около депутата от ДПС Делян Пеевски.

Назначението

Директорското място в Агенцията по вписванията беше освободено, след като Цецка Цачева освободи предишния началник Елена Маркова. Официалният мотив бяха констатирани нарушения от инспектората към правосъдието.

Зорница Иванова е била назначена на поста от Цачева в понеделник. Първоначално в медиите се появи информация, че тя е от квотата на "Атака" - именно от тази партия тя беше номинирана за член на КЗК преди шест години. Когато в крайна сметка Министерството на правосъдието реши да я представи пред медиите във вторник, тя заяви, че е била поканена от Цецка Цачева, с която се познават "от предишната ми работа". Не стана ясно къде точно е пресечната точка между член на КЗК и председател на парламент - от стенограмите на парламента и комисиите не се вижда тя да е участвала в някакви заседания.

Новият директор

Когато през 2011 г. Павел Шопов от "Атака" представя номинацията на Зорница Иванова в парламента, той посочва, че е завършила право в СУ "Св. Климент Охридски", специализирала е международни отношения и има завършени курсове по комуникативни умения, публична администрация и законотворчески процес. Към онзи момент тя е работила в счетоводна и консултантска къща "Приват консулт". Затова Шопов допълва, че има магистратура по счетоводство и контрол, а професионалния си път започва в областната управа на София-град, където е подписала едни от първите компенсаторни записи. След това е била шеф на правния отдел в Агенцията за чуждестранни инвестиции, по-късно работи в "частния сектор", а от 2007 до 2008 г. е изпълнителен директор на общинското дружество "Пазари Изток".

Иванова участва и в няколко фирми - "ВДЗ Билд", която управлява "Пфое мол" във Варна, козметичната фирма "Блейси", както и "Профейсис", която държи кафене във "Пфое мол". Заради новия пост е подала молба за напускане на фирмите. По две от тях длъжностните лица по регистрацията, които от вчера са нейни подчинени, все още не са се произнесли, по третото - за "ВДЗ Билд", е бил постановен отказ, тъй като подписите под договора за прехвърляне на дяловете не са били нотариално заверени.

Комисарят на Кой

Преди година и половина "Капитал" публикува информация, базирана на публичния регистър на КЗК, че при Зорница Даскалова се наблюдава концентрация на преписки, свързани с интересите на икономическите кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски. От общо 33 такива 18 са разпределени именно на Зорница Иванова. Сред тях например са концентрацията на "Вива телеком" (Люксембург); двете промени в собствеността на "Булгартабак"; придобиването на 100% от "Телеграф", "Монитор", "Политика" и други издания от ирландеца Патрик Халпени; придобиването на "Канал 3" от "Нова българска медийна група"; изкупуването от "Табак маркет" ("Лафка") на 10 разпространителски фирми в цялата страна; жалбата срещу класирането на Столичната община за пространството около НДК, което КЗК отмени, а впоследствие "Водстрой 98" спечели (1.8 млн. лв.); водният цикъл на Враца (30 млн. лв., възложен на консорциум, в който 99% се държат от "Водстрой 98").

"Мисля, че излезе и на тогавашния ни говорител Марио Гаврилов коментар за това при кого колко са разпределените преписки. Аз или никой комисар не е имал възможност сам да избира преписките си. Това е било разпределяно по начина, по който е разпределяно. Комисията беше колективен орган. Решенията не са еднолични. Без значение кой коя преписка докладва, това се решава от целия орган със съответния кворум", коментира във вторник новоназначеният директор на Агенцията по вписванията Зорница Иванова.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883
  • + 13

  Лелеее, каква изненада! Любимата комисарка от Комисията за Защита на Корпуленцията. Човекът, при който се концентрираха преписките, свързани с интересите на #СВИН. Преписки, определяни винаги както Д.П. иска – и винаги в рекордно-кратък срок. Дебелян не може да чака!!

  Сега вече и оставащите регистърно-съдебни битки ще се разрешат в негова полза. Както се разреши по 'правилния' начин битката на Чичо Спас – и то точно, след като уволниха предишната шефка на Агенцията. Така че – дръжте се, дружина! Задава се Голямата Стабилност. СВИН-style.

  И пак вместо правосъдие, получаваме #Прасовъдие. Чиннопоклонно благодарим, Боку наш! И на недоразумението Цеца – също. Давайте, още можете!  Нередност?
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 4

  "Бате к*ре, аре ъ те чуем, как ги виждаш раотите? Начи, момчето си е фффкарало надлежно 50 милиона каъка, иъ си пейрол ън черно, дзаплатите си ги радздаа реовно! Мооже и 100 милиона ъ са се натрупАли, е*еш ли му п*тката майчина! Подбрало си е ората, поне три факултета им е отворИло ъ се обучеат - у милиционерскио, у библиотекарскио и у ЮЗУ-то. Е са, не мое ъ се кае че е точно оучение, нАречи го дзеъне ън диплои - но но и тфа пари цтруа! И по некое врее се появеват неккфффи Лодзан Паов, Калоян Топаов и каат, ей ората протестират, кой кво фффкарал неъ дзначение, реформа ч' прайме! Аре кай ми батко, кфо че ънпрайш ън местото ън момчето? Бе я бегай оттука бе! "

  Нередност?
 • 3
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363
  • + 5

  Каква хармония е завладяла милата ни татковина - случаното разпределение (на дела) води до случайното назначение (на служба), ей така теория на вероятностите се превръща в практическа комбинаторика. Вече се съмнявам, че премиера в сянка Шиши е магистър по право от ЮЗУ, явно е доктор по финансова логистика и иконометрика от АОНСУ. Но се чудя, каква ли е докторантурата на неговия официален дубльор Биби - май бе нещо от Факултето...???

  Нередност?
 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 5
  • + 2

  Този Делянчо, внесе такъв смут в душите на някои хора, че им се привижда на яве и на сън навсякъде!!! Нещо като "русите идват!!" на Форестал преди много години......
  Само да няма скачане през прозорците, както навремето, не е нужно.... тревогата е фалшива, както обикновено, учебна....

  Нередност?
Нов коментар