С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
14 2 юни 2017, 18:42, 72306 прочитания

Новата агенция на Пеевски

Имотният и търговският регистри минаха в орбитата на депутата от ДПС

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
* Зорница Даскалова, която беше непрозрачно назначена тази седмица за директор на Агенцията по вписванията, е свързана с Делян Пеевски по няколко линии
* В институциите са концентрирани ключови регистри, с които може да се влияе на стопанския оборот
* Назначението поставя за пореден път въпроса за това кой стои зад правителството

Новината, че софийският съдия по вписванията Йордан Раденков е задържан и обвинен във вземане на подкупи и пране на пари, беше водеща в началото на седмицата. Покрай нея някак незабелязано мина друга, далеч по-важна: Агенцията по вписванията (АВ), в която са Имотният и Търговският регистър, има нов директор - бившият член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Зорница Даскалова.

В медиите двете събития бяха пакетирани в едно - хванахме корумпиран, но сменихме началника (всъщност съдиите по вписванията не са част от агенцията). Без публичност и между другото за агенцията се намери шеф, за когото беше добре да не се шуми.


Съвпадение след съвпадение

И има защо - докато беше в КЗК, именно при Даскалова се бяха концентрирали голяма част от преписките, засягащи интереси на Делян Пеевски и свързани с него. Тогава от КЗК обясниха този факт като съвпадение и без особено значение. Връзките на новия директор на Агенцията по вписванията с депутата от ДПС обаче се оказаха много по-сериозни (виж карето по-долу).

Под шапката на агенцията има три ключови регистъра - Имотният, Търговският и Булстат. До една година ще й бъдат прехвърлени още два - за особените залози и на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза.Ако съдим какво се случва с всяка институция, върху която по един или друг начин ДПС/Пеевски има влияние (Висшият съдебен съвет, прокуратурата, следствието, няколко ключови съдилища, КЗК, службите за сигурност и т.н.), опасенията, че още една важна структура на държавата ще бъде подчинена на частен интерес, не са без основание. Христоматиен пример за овладяване на регулаторите стана "Булгартабак" - там Комисията за финансов надзор нито веднъж не предприе мерки срещу погазването на правата на малките акционери въпреки дузината сделки с активи, които контролираният от депутата холдинг направи. Пасивни са и предишното, и новото ръководство на КФН, такава е ситуацията и с КЗК. Новите попълнения продължиха практиката - за няколко дни разрешиха продажбата на марките на "Булгартабак", въпреки че купувачът придобиваше дял от 42% на цигарения пазар. През Търговския регистър пък интересите на Пеевски към "Петрол" и "Дунарит" прозираха през десетки откази за вписвания от страна на АВ на враговете му, свързани с Цветан Василев, които искаха да придобият контрол над дружествата.

Опосредствано: от "Атака" до Цачева

Директорското място в агенцията беше овакантено, след като новият правосъден министър Цецка Цачева освободи предишния началник Елена Маркова с мотив "констатирани нарушения от организационен характер". Откъде е дошла номинацията на Зорница Даскалова не се изясни. От правосъдното ведомство не отговориха на въпроса и за критериите, които са послужили за оценка на кандидатурата й.

В понеделник в някои медии се появи информация, че зад нея стои "Атака". Това е партията, която я номинира за член на КЗК преди шест години и която, ако се съди по назначенията в третия кабинет на Борисов, е "взета на концесия" за номиниране на кадри от ДПС.

Когато от правосъдното министерство решиха да я представят, Даскалова каза пред медиите, че е била поканена от Цецка Цачева, която познавала от работата си в КЗК. И двете не отговориха къде и защо са се срещали. Институционално погледнато, пресечни точки помежду им няма.

До назначаването на Зорница Даскалова в КЗК през 2011 г. се стигна, след като ГЕРБ промениха закона, за да увеличат броя на членовете на комисията с двама и така да я "завладеят". Към онзи момент "Атака" подкрепяше управляващите и формално получи правото да номинира някого. Депутатът Павел Шопов прочете от трибуната кратка биография ("завършила право в СУ "Св. Климент Охридски", специализирала е международни отношения и има завършени курсове по комуникативни умения, публична администрация и законотворчески процес). Самата Даскалова даде повече информация за професионалния си път: в областната управа на София-град е подписала едни от първите компенсаторни записи, след това е била шеф на правния отдел в Агенцията за чуждестранни инвестиции, по-късно работи в "частния сектор", а от 2007 до 2008 г. е изпълнителен директор на общинското дружество "Пазари Изток".

Но и тя спестява важни детайли. Фирмите, в които участва (виж карето), водят пряко към депутата Делян Пеевски и бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Името й излиза и в публикувания списък на депозантите в банката.

Преписките в КЗК - и така 18 пъти

В КЗК връзките на Зорница Даскалова с Пеевски придобиват институционален характер. В началото на 2016 г. "Капитал" публикува събрана от регистъра на КЗК информация, от която става ясно, че при Даскалова се наблюдава концентрация на преписки, свързани пряко или косвено с интереси на депутата от ДПС. От общо 33 такива 18 са разпределени на Даскалова. Сред тях например са концентрацията на "Вива телеком" (Люксембург); двете промени в собствеността на "Булгартабак"; придобиването на 100% от "Телеграф", "Монитор", "Политика" и други издания от ирландеца Патрик Халпени; придобиването на "Канал 3" от "Нова българска медийна група"; изкупуването от "Табак маркет" ("Лафка") на 10 разпространителски фирми в цялата страна; жалбата срещу класирането на Столичната община за пространството около НДК, което КЗК отмени, а впоследствие "Водстрой 98" спечели (1.8 млн. лв.); водният цикъл на Враца (30 млн. лв., възложен на консорциум, в който 99% се държат от "Водстрой 98").

Именно тази концентрация стана причина адвокатите на турските и италианските фирми, обжалващи през КЗК избора на изпълнители на два лота на магистрала "Хемус", да поискат отвода на Зорница Даскалова. За изпълнители през 2015 г. бяха избрани обединение "АМ Хемус лот 1" ("Джи Пи груп", испанските "Конструксионес Табоада и Рамос","МР сивил уъркс" и проектантската "Трансконсулт-22") и обединение "ПСТ Хемус 2" (между "ПСТ груп", която според представители на бранша е свързвана с Пеевски, "Хидрострой", "Пътстрой Бургас" и "Евро алианс тунели").

"Мисля, че излезе и на тогавашния ни говорител Марио Гаврилов (на КЗК, бел. ред.) коментар за това при кого колко са разпределените преписки. Никой комисар не е имал възможност сам да избира преписките си. Това е било разпределяно по начина, по който е разпределяно. Комисията беше колективен орган. Решенията не са еднолични. Без значение кой коя преписка докладва, това се решава от целия орган със съответния кворум", коментира във вторник Зорница Даскалова.

Трудна задача

Намесата в работа на длъжностните лица по регистрацията (които се произнасят по заявленията за вписване на промени във фирмения регистър) е трудна задача, доколкото всеки от тях носи пряка отговорност за действията си, а самите вписвания или откази подлежат на съдебен контрол. Тяхната работа е формална - те просто гледат документите и ако условията са налице, правят вписването.

Източници на "Капитал" разказаха, че през годините е имало опити за натиск върху служителите, които идвали по-скоро от политическото ръководство на Министерството на правосъдието, но оставали без особен успех. Разбира се, възможни са и различни хватки - вписвания по нощите, скриване на документи, вписване без необходимите условия. Информационната система на регистъра обаче оставя достатъчно следи и доколкото винаги има пострадала страна, подобни злоупотреби са лесни за хващане. Стига да има желаещ (прокуратура, инспекторат и т.н.) да ги разследва.

По ирония на съдбата самата Зорница Даскалова стана жертва на независимостта на служителите на агенцията, която оглави. Опитът да излезе от компаниите, в които работи, удари на камък - в сряда всичките заявления за освобождаването й бяха отхвърлени, тъй като не бяха спазени законовите изисквания за прехвърляне на дяловете в тях.
Пеевски на една ръка разстояние

След като става член на КЗК през 2011 г., Зорница Даскалова прехвърля фирмите, в които участва, и излиза от управлението им. Три от дружествата отиват при 44-годишния тогава Румен Щерев. Две от тях тя изкупува обратно, след като мандатът й в КЗК изтича през 2016 г. Операцията показва, че по-скоро става дума за формално прехвърляне, за да се избегне попадането в несъвместимост.

Румен Щерев участва в борда на три компании, които водят пряко към Делян Пеевски и Цветан Василев: "Валекс" (от 2009 до 2012 г.), "София рийъл естейт" ЕООД (управител от 2009 до 2011 г.) и "Блек Сий Риъл Истейт" ЕООД (управител от 2010 до 2013 г.). През дружествата, които са кредитополучатели от КТБ, минава теренът за новата печатница на Делян Пеевски до летището, построена и оборудвана със средства от фалиралата банка.

Третата фирма, на която Зорница Даскалова е управител и собственик, е "Томир" ЕООД. През 2011 г. то е прехвърлено на баща й. Около тази фирма има два интересни факта. През март 2009 г. "Томир" купува вила в Бояна и няколко седмици след това я продава на Евгения и Николай Барекови. Покупката на семейството е финансирана с кредит от КТБ.

"Томир" държи и 50% от акционерното дружество "Груп 2". Другият собственик е "Търговски дом" АД на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Това е фирмата, собственик на т.нар. Дупка в центъра на Варна - теренът, който се очакваше да бъде разменен за дела на Община Варна в Пловдивския панаир.

Даскалова участва в управлението на "Груп 2" от 2003 до 2011 г. заедно с Петър Колев, който 2009 г. е в борда на "Люк АДСИЦ", собственост на "Водстрой 98".

През 2010 г. в материал за варненския Пфое Мол "Дневник" цитира Зорница Толева като представител на мениджмънта на "Люк", а от отчети на дружеството от 2009 и 2010 г. се вижда, че те са съставени от Зорница Даскалова (Толев е второто име на бащата на Даскалова).

До редакционното приключване на броя Зорница Даскалова не отговори на въпросите на "Капитал" за връзките й в описаните фирми, работата й в КЗК и какви са вижданията й за Агенцията по вписванията.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Министерството на финансите публикува нова доза предложения за промени в Н-18 Министерството на финансите публикува нова доза предложения за промени в Н-18

Основните изменения са свързани със сроковете за фирмите, които използват софтуер за управление на продажбите

18 авг 2019, 141 прочитания

Българският морски флаг е изключен от Парижкия меморандум Българският морски флаг е изключен от Парижкия меморандум

Режимът на проверка на малкото български кораби ще бъде изключително сериозен, мярката не засяга "Български морски флот", който плава под малтийски флаг

18 авг 2019, 229 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Подадени са искания за субсидии за 38 млн. декара земя и 1.6 млн. животни

Над 1.2 млрд. лв. трябва да бъдат изплатени на земеделците в края на тази и началото на следващата година

Бързи, спортни, дигитални

Пазарът на спортни карти бързо набра скорост и се появиха още две нови компании

Как Су-25 полетя към Беларус "през задния вход"

Ремонтът на щурмовите самолети продължава след сложен парламентарен лупинг

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

За нишките и хората

Чихару Шиота се завръща в Япония с първа голяма ретроспектива

Кино: "Имало едно време в... Холивуд"

Тарантино с филмово густо за носталгията и нихилизма