Социалистите искат от Конституционния съд да отмени държавната субсидия за частните училища
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Социалистите искат от Конституционния съд да отмени държавната субсидия за частните училища

Депутатът от БСП Стоян Мирчев е един от тези 71 народни представители, които сезираха Конституционния съд заради част от текстовете на Закона за училищното и предучилищното образование

Социалистите искат от Конституционния съд да отмени държавната субсидия за частните училища

Атакуват и таксите, които се плащат в общинските детски градини и училища

Елена Старидолска
6165 прочитания

Депутатът от БСП Стоян Мирчев е един от тези 71 народни представители, които сезираха Конституционния съд заради част от текстовете на Закона за училищното и предучилищното образование

© Юлия Лазарова


Законът за предучилищното и училищното образование, който беше приет от ГЕРБ през септември 2015 г., а впоследствие променян няколко пъти, стана първият закон, който депутати от БСП атакуват пред Конституционния съд (КС) в 44-ото Народно събрание. Във вторник 71 народни представители от социалистическата партия поискаха от КС да обяви около 30 негови текста за противоконституционни. Срещу този закон социалистите протестираха особено активно и при приемането му в 43-ото Народно събрание, но въпреки това не го изпратиха на КС тогава, макар че имаха точно необходимия минимум от депутати, за да сезират съда - 48 души. За да бъде задействан КС, той трябва да бъде сезиран от най-малко една пета от народните представители, т.е. не по-малко от 48 народни представители трябва да са подписали искането.

Повечето от атакуваните текстове препращат уреждането на различни въпроси - като държавните стандарти в образованието например или правилата за работа на детските заведения към правилници и наредби. Според БСП това противоречи на принципа на правовата държава, залегнал в конституцията, тъй като основните положения за функционирането на системата трябвало да бъдат записани в закона, а подзаконовите актове само да "надграждат". Конституционно недопустимо е, твърдят вносителите, "такава важна материя... да зависи от прищевките и капризите на изпълнителната власт и влиянието на нерегламентирани лобистки интереси, на които е подложен всеки един български министър и Министерски съвет". Сред държавните образователни стандарти, които трябва да се приемат с наредба, са тези за предучилищното образование, усвояването на българския език, учебния план, оценяването на резултатите от обучението на учениците и др. "На практика Народното събрание отказва да законодателства, дезинтересира се от основни и важни обществени отношения и прехвърля първичното правно регулиране към органи на изпълнителната власт", пише в мотивите на депутатите от БСП.

Атакувани са и текстове, които предоставят автономия на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие. Такава по конституция се полагала само на висшите училища.

Социалистите не подминават и темата за държавното финансиране на частните детски градини и частните училища, срещу което протестираха още при обсъждането на закона. В искането си до Конституционния съд те твърдят, че по този начин се създават различни правни условия за една и съща стопанска дейност. "Де юре се създава диференциран и неравнопоставен правен режим", пишат от БСП в мотивите, защото частните училища и детски градини се разделят на две групи - "такива, включени в системата на държавно финансиране и получаващи държавни субсидии, и такива, невключени в системата на държавно финансиране и неполучаващи държавни субсидии". Освен това разграничението ставало при пълна липса на ясни и прозрачни законови критерии.

"Едната група ще получи неоправдано конкурентно предимство, състоящо се в гарантирано и сигурно държавно финансиране (държавни субсидии, представляващи по същество държавна помощ), а другата група (детски градини и частните училища, неполучаващи държавни субсидии) е изцяло в сферата на пазарната икономика", твърдят депутатите от опозицията. Това било "равносилно на безвъзмездно и антипазарно държавно финансиране на частни предприятия" и ще доведе до "формиране на гарантирани, сигурни и стабилни приходи у частноправни субекти" за сметка на безвъзмездно и антипазарно държавно финансиране, идващо от публичните ресурси на държавния бюджет.

Освен всичко друго държавното финансиране за частните училища и детски градини било забранена държавна помощ по смисъла на правото на ЕС.

БСП атакува и таксите, които плащат родителите на децата в детските градини и училищата, за издръжка на дейности, които не се финансират от държавния бюджет и са определени със закона за местните данъци за общинските детски градини и училища, или с акт на правителството - за държавните. Според тях "въпросната разпоредба е изцяло в противоречие с чл. 53, ал. 3, изр. 1 от конституцията, където е постулирано, че основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно".

Междувременно още преди седмица БСП внесе промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които предлага същите корекции.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK