Домакинствата повишават растежа на икономиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Домакинствата повишават растежа на икономиката

Инвестициите продължават да дърпат растежа надолу с понижение както на годишна, така и на тримесечна база.

Домакинствата повишават растежа на икономиката

НСИ ревизира повишението в БВП нагоре до 3.5% през първото тримесечие, като основен двигател е частното потребление

17549 прочитания

Инвестициите продължават да дърпат растежа надолу с понижение както на годишна, така и на тримесечна база.

© Юлия Лазарова


По-високи доходи, заетост и подобрени очаквания - това са ключовите фактори, които поставиха потреблението на челно място като двигател на растежа през първото тримесечие на годината.

За периода януари - март стойността на произведеното количество стоки и услуги в България нараства с 3.5% на годишна база. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт, като числото е ревизирано нагоре с 0.1 пр.п. спрямо предходно публикуваните експресни оценки.

Зад повишението стои ръст в търсенето основно по линия на домакинствата, но също така и правителството. Същевременно нетният износ се превръща в компонент, който дърпа растежа надолу и компенсира частично подобрението от страна на потреблението. И макар да се очаква значително повишение в инвестициите, то все още да не се материализира, като техният принос към растежа отново е отрицателен за четвърто поред тримесечие. Повишаването на вноса обаче не е лоша новина - той е доказателство за повишеното потребление, а и е добре за бюджета, тъй като ще има повече постъпления от ДДС и мита за стоките, които идват извън ЕС.

Потребление на пълни обороти

Досега повечето анализатори очакваха, че потреблението ще поведе растежа през 2017 г. И докато експресните оценки от май месец наведоха на мисълта, че подобен тренд излиза на преден план, предварителните данни допълнително потвърждават тезата. Определящ фактор са покупките на домакинствата - индивидуалното потребление нараства с 5%, а правителственото с 3.9% за периода януари - март на годишна база.

Причините са няколко - повишението в заетостта и спадът в безработицата доведоха до ръст в разполагаемият доход на домакинствата. А в комбинация с подобрените очаквания на обществото и ниските лихвени проценти по кредити и депозити този допълнителен доход се трансформира в покупки на стоки и услуги.

Очакванията на повечето анализатори са положителните данни да се задържат през 2017 г. През второто и третото тримесечие на годината нарастващото търсене на труд от страна на фирмите, по-високите доходи и оптимистичните нагласи на потребителите ще продължат активно да стимулират потреблението, прогнозира Българска народна банка (БНБ) в последния си икономически преглед. Фактор, който подкрепя потреблението, е и завърналата се инфлация, а в бъдеще - и увеличението на минималната пенсия и заплатите на учителите.

Износът дърпа растежа надолу

Увеличението в произведените стоки и услуги в страната можеше да е още по-високо през първите месеци на годината, ако ръстът в потреблението не беше компенсиран от обрата по линия на нетния износ. Докато покупките в страната допринесоха към повишението на БВП с 3.4 пр.п., нетният експорт понижава числото с 0.9 пр.п. (виж графиката).

Това не означава, че износът намалява - напротив, продажбите на български стоки в чужбина нарастват с 14.8% спрямо януари - март 2016 г. Но в същото време потреблението в страната не е само по линия на български, но и на чуждестранни стоки. Така от другата страна на уравнението пък годишният ръст на вноса се ускорява до 20.6% през последното тримесечие. В резултат се получава така, че увеличението в износа не е достатъчно, за да компенсира силния внос.

Инвестициите продължават да падат

Високи очаквания има за инвестициите през тази година, но засега те ще трябва да се отложат за по-късен момент. Бруто капиталообразуването в основен капитал продължава да следва отрицателната тенденция както на годишна, така и на тримесечна база - с понижение съответно в размер на 4.6% и 0.6%, сочат сезонно изгладените данни на НСИ. В номинално изражение инвестициите в дълготрайни активи спадат с малко над 950 млн. лв. спрямо отчетената стойност година по-рано.

Причината за понижението е свързана с политическата обстановка в страната през първото тримесечие, а именно изборите. Неяснотата около предсрочния вот накара много инвеститори да изчакат по-подходящ момент, в който да стартират своите проекти. Данните за изпълнението на бюджета за тримесечието показват и слаба инвестиционна активност и на публичния сектор.

Въпреки това от БНБ са оптимистично настроени по отношение на инвестициите през следващите отчетни периоди. Очакванията са разходите на държавата да нараснат значително в резултат на ускореното усвояване на средства по програмите на ЕС. Успоредно с това фирмите ще разширяват дейността си според експертите на БНБ, но е възможно ефектът да е ограничен поради сериозния недостиг на работна ръка, която да съпътства увеличение в производствените мощности.

По-високи доходи, заетост и подобрени очаквания - това са ключовите фактори, които поставиха потреблението на челно място като двигател на растежа през първото тримесечие на годината.

За периода януари - март стойността на произведеното количество стоки и услуги в България нараства с 3.5% на годишна база. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт, като числото е ревизирано нагоре с 0.1 пр.п. спрямо предходно публикуваните експресни оценки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Интересни тенденции - населението устойчиво намалява, застарява и теоретично обеднява, а потреблението расте. Откъде идват тези по-високи доходи сред работещите, след като икономиката ни почти никаква я няма, нито пък по официални данни има индикации за такова повишение? Моите лични наблюдения са, че потреблението стагнира, дори се свива. Възможно е и да бъркам и реално най-бедната нация в Европа да е съставена от баровци, които харчат с лекота. Важно е да бъдем оптимисти, но преди това е по-важно да бъдем и реалисти.

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Добре, че има мигранти.. и каналджийството процъфтява...

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Важното е че въпреки войните наоколо, нещата вървят напред, поне статистически, в приличен темп на нарастване на БВП .... Не сме Китай, но все пак!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK