Как българските имами останаха без пари

Финансирането на българските ислямски духовни училища от Турция е спряно преди около два месеца. България на етапа не поема никакъв ангажимент да се погрижи за духовното образование на мюсюлманите и това е сериозен проблем

Главното мюфтийство вече не може да си позволи да изплаща дори заплатите на имамите.
Главното мюфтийство вече не може да си позволи да изплаща дори заплатите на имамите.
Главното мюфтийство вече не може да си позволи да изплаща дори заплатите на имамите.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Главното мюфтийство вече не може да си позволи да изплаща дори заплатите на имамите.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Още един удар по мюфтийството

Паралeлно със спирането на даренията от Турция Главното мюфтийство претърпява удар и от българската държава. Седмица преди изборите, отново в мандата на служебното правителство, НАП обявява за публична продан терен от 27 декара на вероизповеданието в кв. "Малинова долина". Мюфтийството купува парцела през 2002 г. за 500 хил. долара с намерението да построи върху него религиозен храм и мюсюлмански културно-образователен център, включващ сгради на Висшия ислямски институт (необходими основно за неговата акредитация като висше училище). Средствата тогава идват от "Ислямска конференция" (международна организация, в която членуват 57 мюсюлмански страни) и са преведени чрез Световната ислямска банка. През 2008 г. мюфтийството подава в Столичната община молба за виза за проектиране, но през всички тези години така и не получава разрешително за строеж.

Официалната причина за обявяването на парцела за публична продан са натрупаните данъчни задължения на Главното мюфтийство към НАП. Те са основно от периода на вътрешни битки и съдебни дела за лидерството на институцията с бившия агент на ДС Недим Генджев.

В началото на 2016 година по време на преизбирането му като главен мюфтия Мустафа Хаджи даде отчет за финансите на изповеданието. Тогава той посочи отпадането на стари задължения към НАП за около 1.2 млн. лева и изплащането на около 700 хиляди лева към държавата. Това обаче явно се оказва недостатъчно. Сега мюфтийството обжалва процедурата по продажба на имота си с аргумента, че не е съгласно с обявената цена.

Намесата на Турция в българските вътрешни работи беше най-дъвканата тема на изминалите избори. Тя оцвети не само ожесточената конкуренция между двете партии, които претендират за представителство на българските мюсюлмани, ДПС и ДОСТ. От сутрин до вечер политици развяваха знамето на турската заплаха по телевизиите, а с темата се занимаха и институции като ДАНС и президента. Като изключим обявяването на трима високопоставени турски граждани за заплаха за националната сигурност - без друг видим резултат.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове