Как работи местният модел на ГЕРБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как работи местният модел на ГЕРБ

Групата на ГЕРБ в съвета се разцепи на две и част от нея започна да моли за съдействие дори БСП

Как работи местният модел на ГЕРБ

Година и половина след като се отрече публично от бившия кмет на Ботевград Георги Георгиев, партията помогна негов човек да оглави общинския съвет

Огнян Георгиев, Мила Чернева
28754 прочитания

Групата на ГЕРБ в съвета се разцепи на две и част от нея започна да моли за съдействие дори БСП

© Велко Ангелов


Думата на Бойко Борисов е закон в ГЕРБ. Цветан Цветанов е неговият пророк в партията, който свежда партийната линия до областните и общинските звена на ГЕРБ. Това са неписаните правила, по които се движи и работи тази партия вече десет години. Възможно ли е тогава нещо, срещу което и Борисов, и Цветанов са се изказвали, да продължава да се случва напук на местно ниво, без те да знаят? Слабо вероятно е. Ако отговорникът за случващото се пък току-що е станал депутат, то тогава съмнението съвсем отпада.

През 2015 г. тогавашният кмет на Ботевград Георги Георгиев беше от ГЕРБ и се беше запътил към четвърти пореден мандат. Изплуването на нередности по време на управлението му, доклад от Сметната палата, местно недоволство и медийни разследвания провалиха плановете на Георгиев. Лично Бойко Борисов тогава заяви в ефир, че сваля доверието си от него, а ден по-късно Георгиев напусна партията. По време на предизборната кампания Цветан Цветанов заяви в града: "Всички трябва да работим за промяната на Ботевград, да преодолеем страха и да дадем реалната европейска перспектива." В крайна сметка ГЕРБ, БСП и още няколко партии подкрепиха на втория тур на изборите Иван Гавалюгов, който зае кметското място в балотаж срещу Георгиев.

Година и половина по-късно ГЕРБ, изглежда, наистина е преодолял страха и е решил отново да работи с Георгиев. Половината от групата общински съветници на партията се съюзиха с новата група на бившия кмет - ОББО (Обединение за бъдещето на ботевградската община) и избраха нов председател на общинския съвет от тази група. Парадоксалното в случая е, че досега този пост се държеше от ГЕРБ, които доброволно го предадоха на партията на бившия кмет, от когото публично се дистанцираха не толкова отдавна. Това е едно от няколко гласувания в последната година, в които тази неформална коалиция сработва. Отговорникът за формирането й се казва Мартин Тинчев и току-що бе избран за депутат от Ботевград на мястото на министъра на туризма Николина Ангелкова. Това поставя неудобни въпроси пред ГЕРБ.

Председателят на Шрьодингер

Мартин Тинчев е посочен от ЦИК за депутат на 5 май тази година. Четири дни по-късно той свиква спешно заседание на общинския съвет в Ботевград в ролята си на негов председател. Заседанието е обявено официално на 9 май и е проведено следобед на 9 май, като се явяват 12-те души на Георгиев, самият Тинчев и още двама от общо 6-те съветници на ГЕРБ. Гласува се избор на нов председател, като Тинчев предлага Любомир Лилов от групата на ОББО. Предложението е одобрено единодушно и бившият баскетболист е избран на поста.

Кметът Гавалюгов, неговата група и останалите в съвета - БСП и другите трима от ГЕРБ, не са съгласни с това решение. Според тях то е нередовно и странно - защото Тинчев не е дал време за реакция и защото по времето на свикването вече не е бил общински съветник. Самият Тинчев и групата на ОББО твърдят, че всичко е наред (виж карето).

Странното заседание

"Свикано е на 9 май и е проведено тогава, което е по-малко от законовия 24-часов срок (такова изискване няма в закона - бел.ред.). Второто съществено нарушение е, че е свикано от председател, който към този момент е загубил правата си, защото правомощията му се прекратяват автоматично при избора му за народен представител", обяснява Гавалюгов, който е издал заповед, с която връща решението за преразглеждане. Той посочва и че с присъствието си Тинчев дава необходимото пълно мнозинство от 15 души, без което не би имало кворум. Припряното свикване на заседанието, за което съветниците са предупредени твърде късно, е неморално и непрофесионално, смятат някои от тях.

От групата на Георгиев не са съгласни. Председателката й Йорданка Лалчева посочи пред "Капитал", че са се посъветвали с "11 адвокати", които са ги уверили че юридически са прави. Самият Тинчев също обясни, че според него всичко е по правилата и лично е звънял да покани председателите на групи. Съветниците от другите групи признават, че са били уведомени по телефона, че ще има такава сесия още на 8 май, но той е бил почивен, не е имало надлежен дневен ред и официалното съобщение е от 9 сутринта.

Никой от 15-те, които са взели решението, не се е появил на свиканите по спешност следващи две сесии, за да прегласува, както изисква заповедта на кмета. Това значи, че решението сега ще е на съда, който кметът е сезирал. В същото време новият председател Лилов е решил да свика сесия на 12 юни, на която не се предвижда преразглеждане на неговия избор, обясни Лалчева.

Бързата работа...

Отвъд този хаотичен сценарий обаче се крият по-големи въпроси. Първо, защо изобщо е било необходимо да се свиква спешна сесия? Общинският съвет има заместник-председатели, които биха могли да поемат от Тинчев, да изчакат заклеването на заместничката му и да проведат избор на първото редовно заседание. По всичко изглежда, че резултатът щеше да е същият. "Никой не е казал, че Лилов нямаше да е председател на общинския съвет. Никой не е против Лилов. Ние говорим за законно събиране", казва Коцо Коцев от групата на БСП. Тинчев казва, че само председател може да свика съвета (това не е вярно според закона) и е недопустимо да се остане без действащ такъв.

"Аз номинирах Любо Лилов. И, разбира се, номинацията бе обсъдена предварително с местното ръководство на ГЕРБ. Нека не забравяме, че част от общинските съветници на ОББО са бивши членове на ГЕРБ, а други са настоящи членове. В този случай подкрепата за г-н Лилов е съвсем естествена и председателското място отново е на ГЕРБ", казва Тинчев
Фотограф: Юлия Лазарова

Има обаче и други подозрения. Цветан Цолов, който все още се води председател на групата на ГЕРБ в съвета, но се намира в противния лагер и е в раздор с Тинчев, подозира, че това е капан. "Нарочно е направено така, за да е в юридическа неяснота. Едно обжалване по-нататък може да превърне всички решения, взимани от общинския съвет, в незаконни." Друг съветник, пожелал да остане анонимен, смята, че става дума за демонстрация на сила. "Тинчев казва - ето, аз взимам решенията, ще стане както аз казвам", смята той.

Кметът Иван Гавалюгов също е на мнение, че напоследък работата на групата съветници, водени от Тинчев, и на тази на Георгиев е да създава пречки. "Няма ли съгласието на общинския съвет, Ботевград не може да взима каквито и да е решения или да участва по какъвто и да е европейски проект. Опитват се да контролират работата на администрацията", казва Гавалюгов. Той казва, че все пак всичките му важни решения минават досега, но сегашното открито коалиране между ГЕРБ и групата на бившия кмет го притеснява. Цолов също е притеснен. "Бяхме избрани с платформа срещу начина на управление на Георгиев. Не предаваме ли доверието на избирателите, ако се коалираме по този начин с него", казва той.

ГЕРБ, ОББО, ГЕРБ прим

Едно предишно гласуване в Общинския съвет е показателно за това сближаване: решението ВиК "Бебреш" да влезе във водната асоциация на областта, което е задължително условие, за да получи европейски средства. Обединението на водните дружества е политика на ГЕРБ и беше вдигнато в национален приоритет от две години насам. Въпреки това трима от съветниците на ГЕРБ - Тинчев, Цанко Цанов и Дамян Маринов, гласуват "въздържал се" на предложението, срещу което е групата на Георгиев. Тинчев казва, че това е следствие от срещи с хората в общината, и невъзможността на кмета да посочи ползите. "Не участваме в механични мнозинства", твърди той. Има още няколко примера за подобно съвпадение на мненията, които са за по-дребни решения, например естакада в града.

Това, което бившият кмет Георгиев и част от съветниците на ГЕРБ правят, е да пречат на работата на общината, казва кметът Иван Гавалюгов
Фотограф: Велко Ангелов

Разбира се, възможно е всяко едно от тези решения да е продиктувано от грижа за общинската собственост и финанси. Но последното гласуване, на което е избран човек от ОББО за председател, според мнозина е кулминацията на това сътрудничество. Самият Тинчев не смята така. "Аз номинирах Любо Лилов. И, разбира се, номинацията бе обсъдена предварително с местното ръководство на ГЕРБ. Нека не забравяме, че част от общинските съветници на ОББО са бивши членове на ГЕРБ, а други са настоящи членове. В този случай подкрепата за г-н Лилов е съвсем естествена и председателското място отново е на ГЕРБ."

Това твърдение, че ОББО е частично ГЕРБ, би трябвало да притеснява сериозно партия, която се разграничи от Георгиев категорично. Областният координатор Галя Георгиева например е притеснена. Пред "Капитал" тя обясни, че "най-добре проблемите се знаят от местните. Не всяко решение се разглежда на ниво областно ръководство. Това, което винаги сме настоявали, е общинските ни съветници да са единни в гласуването. Ако са против, да са всички против, ако са за - пак всички." Според нея заради гласуванията на две групи и сътрудничеството с Георгиев, "предстои среща на по-високо ниво".

От ръководството на ГЕРБ в София казаха, че причината общинските им съветници да гласуват с групата на Георгиев е, че зад сегашния кмет стои БСП. Това обяснява съюза със стария кмет, от когото се разграничиха публично.

С малко помощ от стар приятел

Според източник от ГЕРБ, причината за сегашното разцепление в групата е съставянето на листа, в която част от хората не са от партията. "За нас беше важно да влезе Тинчев", казва той по повод местните избори.

Разделението в ботевградския ГЕРБ е било обусловено още в самото начало предвид факта, че след напускането на Георгиев и хората с него, които след това основават ОББО, партията на Борисов е останала без хора в района. Филип Филипов, който е избран за съветник от листата на партията, но не е неин член, казва, че "имаше няколко човека тогава и това беше. Почнаха да търсят кандидати, предложиха ми и тъй като платформата беше срещу модела "Георгиев", се съгласих". Понастоящем Филипов, подобно на колегата си Цветан Цолов, е от тримата съветници, които не гласуват заедно с групата на Мартин Тинчев, заради раздорите си с него.

Цолов вмята като интересен детайл, че малко след началото на раздора на фирми на негови роднини, както и на други съветници, започват данъчни проверки (това беше потвърдено и от още един източник), макар да не може да каже дали този факт е директно свързан. Гавалюгов обаче е по-категоричен за натиска. "Член от моята общинска група също напуска. Той работи в "Булгаргаз" и много ясно му е казано "помисли си дали ще ходиш в Общинския съвет". И той предпочита да си запази работата. В това предприятие работят няколко човека от бившето управление на общината", обяснява кметът.

Явно липсата на развита структура на ГЕРБ е допринесла за това да не бъде отблъсната и помощта на Георги Георгиев по време на президентските, а по-късно и на парламентарните избори. "Бившият кмет най-демонстративно ходеше с Мартин Тинчев по обществени обсъждания и срещи с избиратели. Той заявяваше, че работи за ГЕРБ", казва Гавалюгов. Георгиев е агитирал и за Цачева с мотива, че това е държавен въпрос, а не личен. "Не мога да отговарям за думите и действията на други хора. Никъде не съм излязъл да казвам че ние или групата на ГЕРБ сме заедно с Георгиев. Но когато е на местно ниво, трябва да се отчита интересът на хората", казва Тинчев. Самият бивш кмет пък отказа да общува с "Капитал".

Тази подкрепа, разбира се, си е работа на Георги Георгиев, но например в случая с ДОСТ ГЕРБ достатъчно ясно показаха, че могат да се разграничават от онези, които не са им приятни. Явно има и такива, които може да не са приятни, но са неизбежни.

Думата на Бойко Борисов е закон в ГЕРБ. Цветан Цветанов е неговият пророк в партията, който свежда партийната линия до областните и общинските звена на ГЕРБ. Това са неписаните правила, по които се движи и работи тази партия вече десет години. Възможно ли е тогава нещо, срещу което и Борисов, и Цветанов са се изказвали, да продължава да се случва напук на местно ниво, без те да знаят? Слабо вероятно е. Ако отговорникът за случващото се пък току-що е станал депутат, то тогава съмнението съвсем отпада.

През 2015 г. тогавашният кмет на Ботевград Георги Георгиев беше от ГЕРБ и се беше запътил към четвърти пореден мандат. Изплуването на нередности по време на управлението му, доклад от Сметната палата, местно недоволство и медийни разследвания провалиха плановете на Георгиев. Лично Бойко Борисов тогава заяви в ефир, че сваля доверието си от него, а ден по-късно Георгиев напусна партията. По време на предизборната кампания Цветан Цветанов заяви в града: "Всички трябва да работим за промяната на Ботевград, да преодолеем страха и да дадем реалната европейска перспектива." В крайна сметка ГЕРБ, БСП и още няколко партии подкрепиха на втория тур на изборите Иван Гавалюгов, който зае кметското място в балотаж срещу Георгиев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  bateVal avatar :-|
  bateVal

  Гавалюгов има много трески за дялане, но наистина има желание да върши работа в полза на Ботевград, за разлика от стария крадливец, който е „цар” на далаверата, кражбите и „усвояването” на пари по герберски :-)

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Народа ясно показа, че му е през джоба дали кандидатът е от ГЕРБ или БСП. Най-важното е кой предлага по-добри личности, когато изборите са именно на мажоритарен принцип! Каквото и да става, така или иначе кмета на общината е шеф на Лукойл и точи Бебреш когато му скимне.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK