Преференциалните цени за покривните слънчеви централи се вдигат

Увеличението е предложено от енергийния регулатор и трябва да влезе в сила от 1 юли

Новите цени ще важат за централи, които ще бъдат изградени в следващата една година.
Новите цени ще важат за централи, които ще бъдат изградени в следващата една година.    ©  Mike Blake
Новите цени ще важат за централи, които ще бъдат изградени в следващата една година.
Новите цени ще важат за централи, които ще бъдат изградени в следващата една година.    ©  Mike Blake

Преференциалните цени на енергията, произведена от фотоволтаични централи, инсталирани на покриви, с инсталирана мощност до 5 и 30 киловата, ще се повишат от 1 юли съответно с 6 и 8%. Това става ясно от проект на решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за новите цени на възобновяемата енергия, за което ще се проведе обществено обсъждане на 13 юни в сградата на регулатора. Новите цени ще важат за централи, които ще се изграждат в следващата една година и вместо за собствена употреба продават електроенергията си на местното електроснабдително дружество.

КЕВР актуализира и цените на енергията от биомаса за вече съществуващи централи спрямо тяхната мощност, вид технология и дата на присъединяване, като при всички тя се повишава съвсем минимално.

Стимул или не

Повишаването на преференциалните изкупни цени на соларната енергия, произведена от покривни централи, би трябвало да стимулира все повече потребители да произвеждат сами електроенергия. Това е опция както за домакинства, така и за фирми. Точно за това този вид централи са единствените, които продължават да получават преференциална цена (за нови инсталации). Според Малинка Николова обаче, председател на Българска соларна асоциация, това повишение на цените е допълнителен стимул само на пръв поглед, тъй като регулаторът променя други параметри, с което сметката излиза същата.

Един от проблемите е намалението на годишните часове работа, за които тези централи могат да получават преференциална цена, до 1261 часа, което е с 80 по-малко спрямо предходната година. Идеята е, че след изработването на тези часове производителите трябва да продават енергията не по преференциални, а по пазарни цени. Според Николова обаче това не е изгодно заради множеството такси и е по-добре централата да спре да работи. И в двата варианта обаче инвестицията може да се окаже нерентабилна.

По думите й това е особен проблем за тракер системите, които следят слънцето и произвеждат с 30% повече електроенергия. Точно за това според Николова за тях трябва да има специфични условия, които обаче не са отчетени от КЕВР. "Регулаторът дават знак за развитието на сектора, но прекалено плахо и с много въпросителни, тъй като цените отново са определени по непрозрачен начин", посочва тя.

Стъпка напред

Намалението на часовете работа не е чак такъв проблем, особено за централи, които са инсталирани край големи градове като София, в които запрашеността е много голяма, което намалява тяхната прoизводителност, смята Миглена Русинова, председател на Българската фотоволтаична асоциация. По думите й повишението на преференциалните цени е стъпка в правилната посока, която ще доведе до по-голяма автономност в производството на електроенергия. За целта обаче е важно да бъдат намалени регулаторните и административните тежести при изграждането на централи за домакинства, което е свързано с промени в някои наредби.

Както "Капитал" вече писа другия вариант за изграждане на фотоволтаична централа е енергията да се използва изцяло за собствено потребление, което значително ще намали административните тежести и разходи за присъединяване.


4 коментара
 • 1
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Абсолютно съм "за" собствената консумация на произведения ток, има къде да го "сложа", панелите са ми проблема сега...

 • 2
  dtd avatar :-?
  dtd

  Г-жо Малинка Николова преди да се изказвате "компетентно" се запознайте. Идеята е в България да се стимулират покривните фотоволтаици за простосмъртни, а не тези скъпи системи с тракер. Това е стъпка напред в нормализирането на енергетиката. Защото досега ВЕИ беше една далавера само за избрани шуробаджанаци от власта.

  Второ, ако КЕВР иска да стимулира използването на слънчевата енергия в България, много по-ефективно ще е да се субсидират системи за топла вода от слънце. Там КПД е много по-високо отколкото при фотоволтаиците.

 • 3
  azi51318459 avatar :-|
  azi51318459

  Да, по високо и ще продаваме топла вода на ?

 • 4
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  Тока на Енергото, водата На Топлофикация...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход