IT секторът внася най-много кадри от държави извън ЕС

Разрешенията за достъп до българския пазар за първото полугодие са едва 228

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

IT секторът привлича най-много кадри от трети страни, като специалистите с издадена "Синя карта" са преобладаващо от Украйна, Русия и Китай. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър Бисер Петков на въпрос на Георги Гьоков, депутат от БСП.

Статистиката е за първите шест месеца на годината. Разрешенията за достъп до българския пазар на граждани на страни извън ЕС традиционно са малко – общо 228 за първото полугодие на 2017 г. За същия период на миналата година разрешителните са били 226, т.е. доста сходни като число. През тази година най-много документи за работа в страната са издадени на граждани на Сърбия (46), следвани от Украйна, Русия, Тунис и Македония. През миналата на първо място са били САЩ (предимно като преподаватели във висши учебни заведения и училища), следвани от Сърбия, Турция, Русия, Канада (отново преподаватели), Тунис, Украйна.

Секторът, който привлича най-много персонал от трети страни, са услугите – 182 заети в ИТ компании, хотелиерство и ресторантьорство, транспорт, здравеопазване. Останалите са в индустрията – 46 служители за строителство и преработваща промишленост.

От отговора на министър Петков става ясно, че към юни в процедура по предоставяне на разрешение за достъп до пазара на труда са 143 работници от трети държави.

През първите шест месеца на годината са издадени разрешения за сезонна заетост на 922 чужденци. Най-много от тях са граждани на Украйна, следвани от модовци. Почти 95% от разрешителните са за туристическия сектор, а останалите – за селското стопанство.

Междувременно правителството направи няколко промени с цел да облекчи правилата за "внос" на работници в туристическия сектор. Една от мерките е да отпадне изискването към представената обосновка за сезонно наемане на чужденци да се прилагат копия на обяви за работа. Другата е да не се представят документи за образование, правоспособност и опит.