С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 16 юни 2017, 13:05, 25883 прочитания

Една стенограма, едно КТБ и три години по-късно

Защо България още не дава банковия надзор на Европа

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- Голямата новина от днешните консултации – има пълен консенсус незабавно да стартира процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз.

Датата е 14 юли, 2014 г. Думите са на тогавашния президент Росен Плевнелиев след консултации с основните политически сили. Всички са подкрепили взетото решение. БНБ дори пуска съобщение, че започва проучване по процедурата, след която надзорът над най-големите банки се поема от европейски институции.


Предшестващите няколко седмици са били инфарктни за банковата система и държавата. КТБ е поставена под особен надзор след ликвидна криза, предизвикана от масирана атака в медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски и показни проверки на ДАНС и прокуратурата. Паниката се разпростира до Първа инвестиционна и други банки, за една седмица са изтеглени близо 890 млн. лева, част от тях се връщат в чуждите банки у нас като депозити в евро, което показва че за дни кризата на доверие се разпростяла и до устоите на валутния борд - най-устойчивият стабилизиращ икономически фактор от въвеждането му през юли 1997 г.

Даниел Грос, директор на влиятелния брюкселски think-tank CEPS: Трябва да гарантирате, че имате чиста административна система и структура на управление, на която другите могат да имат доверие. В следващата стъпка на европейска интеграция ще участват само страните, в които може да се има доверие в машината на управлението - че няма корупция, няма недопустимо влияние от бизнес групи.

Фотограф: Надежда Чипева
Миналия петък, след края на работния ден, сегашният президент Румен Радев разпространи стенограмата от едно от инфарктните заседания в президентството от този период. Тя разкрива много за качествата на политическия елит, но не дава достатъчно информация за най-любопитните събития и факти. Причината е, че заседанието - неделя, 29 юни 2014, се провежда при все пак взето решение, че правителството ще се ангажира с ликвидна подкрепа за атакуваните банки, останалите ще осигурят финансиране, изкупувайки специално издадена облигационна емисия, за което в късните часове на неделя е издействано разрешение от Европейската комисия. В президентството политическите лица и ръководството на БНБ обсъждат главно с каква публична позиция да излязат, така че да успокоят обществото. Отхвърлено е вече алтернативното решение, налагано в предходните дни от ГЕРБ, ДПС и представители на БНБ, а именно да се въведе "банкова ваканция" и ограничения за теглене от всички банки. (Впрочем най-детайлната възстановка на предшествалите събития и до ден днешен може да намерите в една статия на "Капитал" от тогава, озаглавена "На косъм от изкуствена катастрофа". Препрочитането й е поучително.)

Три години и една стенограма по-късно логичните въпроси са: какво се промени, пречи ли нещо да се повтори истерията от лятото на 2014 и къде се изпари консенсусът за влизане в единния европейски надзор?Отворен прозорец

Точно сега, покрай Brexit, плановете за Европа на различни скорости, но и контрацентробрежните сили за заздравяване на ядрото на стария континент, изглежда възможно отварянето на политически прозорец за по-бързо приемане на България в европейския валутен механизъм ERM II. Поне така, изглежда, вярват в правителството. Премиерът Бойко Борисов, който винаги е левитирал около тези теми (въпреки че уж винаги са били записани в програмите на ГЕРБ), за пръв път обяви, че "сега е моментът". Темата за членството в ERM е била поставяна при дипломатическите посещения в Германия и Франция преди седмица.

Наричан "чакалнята на еврозоната", валутният механизъм е пътна карта за приемане на еврото. Времето до включване в общата европейска валута е минимум две години, може да продължи и по-дълго, но се смята, че в крайна сметка ще стане.

Каква е връзката с единния банков надзор? Формално погледнато, никаква. Заявка за "сътрудничество" с надзора могат да подадат (и няма да им бъде отказано) държави, които не са в еврозоната или ERM II. От това би последвал нещо като отказ от суверенитет по отношение надзора на трите най-големи банки в страната, но и всички други, които ЕЦБ би преценила за нужно да наблюдава. Единният надзорен механизъм би имал правомощия да издава предписания спрямо тези банки и БНБ трябва да се съобрази.

Логически и политически погледнато, ако България заяви желание за включване в единния надзор, това би било знак, че "сметките й са прозрачни". Един вид, няма какво да крие, готова е да приеме предписания, свързани с финансовата стабилност. Такова поведение в чисто политически аспект би обезоръжило част от неофициално изказваните аргументи от средите на Европейската централна банка за реалните причини да не иска страната ни нито в ERM II, нито в еврозоната. А именно, въпреки че формалните макроикономически показатели на България са в изискваната норма, липсва нещо фундаментално по-важно - правов ред, който да гарантира дългосрочното спазване на финансовото здраве. Което пък би помогнало и за постигане на другия неписан критерий - по-бързо увеличаване на благосъстоянието на българите, за да може страната да настигне средноевропейския БВП на глава от населението.

Тактиката да крием, докато можем

Нека се върнем на епизода с КТБ и поуките от него. Както красноречиво показва стенограмата, разсекретена от президентството (за който е имал нерви да я изчете), никой от присъстващите на заседанието не посочва "слона в стаята". А именно, че банковата криза тогава, която беше на ръба да срине системата и да върне България поне 10 години назад, беше предизвикана от няколко фактора - лоши банкерски практики, за които надзорът си е затварял очите, смесване на политиката с лични бизнес интереси и използване на прокуратура и медии за лични цели.

В стенограмата управителят на централната банка (тогава) Иван Искров лъже, че атакуваните от вложители банки са между най-добре капитализираните. Последвалите стрес-тестове, които БНБ, при новото си ръководство проведе, показаха, че това не е така. В последния си доклад за България Европейската комисия изразява явно неудовлетворение, че стрес-тестовете на банките не адресират основен проблем - кредитирането на свързани лица, замазват капиталовите дупки в няколко банки и няма последващ резултат за попълването им. Като средни числа банковата система е стабилна, но така беше и през 2014 г. Същото потвърждава и МВФ в паралелно проведената оценка на банките (т.нар. FSAP, като докладът беше обявен неотдавна) - има три финансови институции, които при стрес могат да изпаднат в технически фалит. Няма да гадаем тук кои са трите, но е известно, че ПИБ и Инвестбанк имат да попълват капитал, а държавната ББР е "куче-касичка" за политически кредити.

Горните проблеми могат да се решат с два подхода:

- Първият е път към европейския надзор, откъдето вероятно ще последват резки предписания за попълване на капитал, търсене на нови собственици, публичност и незабавно алокиране на нови проблемни кредити за свързани лица. Това в непосредствен план ще излезе по-скъпо за акционерите във въпросните банки, вероятно и за държавата, ще предизвика тревоги у вложителите, ще предизвика политически сътресения, защото т.нар. задкулисие продължава да се финансира през банковата система. Вероятно тук се крият неизказаните аргументи на противниците за откриването на България към европейския надзор. Сред тях е и самата БНБ.

"Ние тръгнахме по този път в началото на 2012 г., но БНБ и в частност г-н Иван Искров (управител на БНБ от 2003 до 2015 г. - бел. ред.) тогава убеди премиера Борисов, че влизането в банковия съюз е вредно за България. Истинската причина вероятно е била, че банковият надзор на БНБ щеше да изгуби самостоятелността си. Видяхме обаче какво се случи само две години по-късно, през 2014. Неприсъединяването ни през 2012 г. беше голяма грешка. Правителството може да я поправи сега", казва бившият финансов министър Симеон Дянков.

Настоящата позиция на БНБ, с новото й ръководство, остава подобна. На въпрос от "Капитал" дали централната банка би подкрепила присъединяване към единния европейски надзор, отговорът е: "Този въпрос стои единствено в контекста на присъединяването ни към еврозоната. Позицията на българските власти, в т.ч. и на БНБ, е за присъединяване на България едновременно и пълноправно към всички сегменти на еврозоната."

Формално, за да сме в банковия съюз, не е нужно да сме в еврозоната. Обвързването му с нея четем като отказ да се осигури още един независим поглед върху банковата ни система, за което БНБ не дава официални аргументи.

- Вторият подход е да оставим вътрешните проблеми за вътрешно подобрение. Мек натиск към банките с наследени лоши практики и лоши кредити. Постепенно подобрение, без сътресения. Това, изглежда, е настоящата политика на БНБ, а и на правителството, което според формалните процедури трябва да подаде заявлението за присъединяване към надзорния механизъм.

Звучи логично, но предполага, че "гущерът е склонен да скъса опашката си". Интересни са неофициалните диалози с банкери, които репортери на "Капитал" проведоха през седмицата. Както по времето на КТБ, така и сега, те са наясно с лошите практики, с натрупаните дупки за попълване, с предимствата и недостатъците на двата сценария. Наясно са, че N-тият най-добросъвестен служител на "Банков надзор", който направи предписание спрямо "политически отпуснат кредит", може да се сдобие с обвинение от прокуратурата и тормоз в определени вестници. Точно както беше възможно преди три години.

Това е "мекият негативен фактор", за който говорят в докладите си МВФ и ЕК. Или казано на формален език: "Необходимо е да се гарантира независимост на одита и риск мениджмънта... За да постигне желаното затягане на надзора, БНБ трябва да увеличи до адекватна численост собствения си персонал и да подобри юридическата защита на кадрите си." Такава защита няма, дори при добронамерено ръководство на БНБ.

След публикуването на стенограмата и няколко години след инфарктните събития, изводите са два: Политическият елит осъзнава, че е важно да залепи България към бъдещите твърди оси на Европа. Но не е готов да покаже "мръсните си ризи" и разчита на бърз, политически вход към ERM II. Ще проработи ли тази тактика?
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Новата власт на София започва работа, износът почти не расте 1 Вечерни новини: Новата власт на София започва работа, износът почти не расте

И още: "Еврохолд" обжалва забраната на КЗК да купи ЧЕЗ, държавата напредва с модела за втора пенсия, Ево Моралес избяга в Мексико

12 ное 2019, 635 прочитания

Съдът дължи обезщетение, ако чрез негово решение е открадната фирма 3 Съдът дължи обезщетение, ако чрез негово решение е открадната фирма

СГС вероятно ще бъде осъден на 2 млн. лв., но въпреки действията си съдията, допуснал измамата, се издига в кариерата

12 ное 2019, 1099 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
ГЕРБ хареса заместника на Георги Колев за член на ВСС

ДПС номинира лоялен към интересите на Пеевски съдия и наследничката на Петьо Еврото

Още от Капитал
Сбогом, кабели

Първите дошли в автосектора се изнасят първи към по-евтини дестинации

Хранителна добавка към лекарствения бизнес

Германският генеричен гигант Stada купи чешкия производител на хранителни добавки Walmark в показателна за дефектите на свръхрегулирания лекарствен пазар сделка

Мениджърът, който удвои гиганта VMware

Пат Гелсингър, изпълнителен директор на американската технологична компания, пред "Капитал"

30 години след 10-и: Каква я мислехме, каква стана

Българите са по-богати от всякога, но и все по-тревожни, че демокрацията, в която живеят, е имитация

К като "Култура", К като "край"

"К - вестник за критика, дебати и културни удоволствия" спира да излиза в началото на следващата година

20 въпроса: Христо Христозов

"Практиката показва, че бързите решения имат висока цена и рядко са устойчиви"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10