ГЕРБ хареса заместника на Георги Колев за член на ВСС

ДПС номинира лоялен към интересите на Пеевски съдия и наследничката на Петьо Еврото

Боян Магдалинчев (вдясно) и Георги Колев
Боян Магдалинчев (вдясно) и Георги Колев    ©  Надежда Чипева
Боян Магдалинчев (вдясно) и Георги Колев
Боян Магдалинчев (вдясно) и Георги Колев    ©  Надежда Чипева

Кандидатите на ГЕРБ за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота станаха ясни, след като председателят на правната комисия Данаил Кирилов ги представи в парламента. За съдийската колегия ГЕРБ предлагат зам.-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев и съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Вероника Имова. За прокурорската колегия са номинирани началниците на окръжната прокуратура в Бургас Калина Чапкънова и на районната прокуратура в Пловдив - Гергана Мутафова. Преди няколко дни депутатът от ГЕРБ Георги Марков самостоятелно номинира за член на съдийската колегия столичния адвокат Мирослав Джеров, син на бившия депутат от СДС Александър Джеров.

Кой друг

Станаха известни и номинациите на ДПС, внесени като предложения на отделни депутати. Хамид Хамид предлага за член на съдийската колегия на ВСС зам.-председателя на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев, който преди три години беше кандидат за председател на съда, но ВСС бе принуден да отхвърли кандидатурата му, след като стана ясно, че е обект на прокурорска проверка. Йордан Цонев предлага за член на прокурорската колегия командированата като шеф на следствения отдел към Софийската градска прокуратура Пламена Апостолова. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки номинира варненския прокурор Владислав Томов.

Изборът на съдиите

Съдията от наказателното отделение на Върховния касационен съд (ВКС) Цветинка Пашкунова е първият член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя беше единствената от 27 кандидати за поста, която успя да събере над 50% от гласовете на всички съдии в страната и така си осигури влизане още на първи тур.

Цветинка Пашкунова започва кариерата си като магистрат през 1992 г. в Софийския районен съд, а четири години по-късно става негов зам.-председател. През 1998 г. е повишена в Софийския градски съд, а четири години по-късно - в Софийския апелативен. От май 2006 г. е съдия във ВКС. Била е преподавател в Националния институт на правосъдието и хоноруван асистент по наказателно право в Софийския университет.

В събота от 2238 съдии гласуваха общо 1952. След Цветинка Пашкунова (988) най-много гласове събра съдия Атанаска Дишева (ВАС, 733 гласа), Красимир Шекерджиев (ВКС, 686 гласа), Боряна Димитрова (началник на Окръжен съд - Бургас, 631 гласа), Олга Керелска (ВКС, 528 гласа) и Калин Баталски (съдия, Окръжен съд - Кюстендил, 519 гласа). Гласуването продължи до късно вечерта в неделя. Магистратите могат да гласуват електронно или с бюлетини в Съдебната палата в София. Избрани ще бъдат тези петима кандидати, които са събрали най-много гласове.

Бъдещият ВСС

Парламентарната квота на ВСС се състои от 11 изборни членове, от които парламентът трябва да разпредели по квоти - шестима за съдийската квота и петима за квотата на прокурорите и следователите. ВСС се състои от 25 членове, които са разделени в две колегии - съдийска (14 членове) и прокурорска (11 членове). Единадесет от членовете на съвета се избират пряко от магистратите на отделни общи събрания, единадесет се избират от парламента, а тримата големи (председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор) са членове на съвета по право. Прокурорите и следователите вече избраха своите представители в съвета (един следовател и четирима прокурори), а съдиите гласуваха този уикенд за своите шестима представители.

Предстои изборът на парламента - шестима в съдийската колегия и петима в прокурорската, който окончателно ще оформи образа на следващия ВСС. До момента на сайта на Народното събрание са публикувани общо 8 номинации от три парламентарни групи - ГЕРБ, ДПС и "Воля". Крайният срок за издигане на номинации от парламента е 21 юни.

Кои са кандидатите досега

Боян Магдалинчев е на 62 години. Започва кариерата си като юрисконсулт в горско-стопански комбинат в Благоевград, а след това е последователно съдия в Разлог, Гоце Делчев и Върховния административен съд (ВАС). От 1998 до 2003 г. е член на ВСС от парламентарната квота (номинация на коалицията Народен съюз). През 2004 г. става председател на Четвърто отделение на ВАС. От 2010 до 2012 г. е редови съдия там, а през 2012 г. сегашният председател Георги Колев го прави свой заместник и ръководител на Втора колегия. Името на Магдалинчев се свързва със скандали през годините както във ВСС, така и във ВАС. Той беше обвинен от съдии в намеса в определянето на петчленните състави по ключови дела, като например за концесията в Банско, за уволнението на бившия член на ВСС Камен Ситнилски, дисциплинарното производство срещу бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и др.

Вероника Имова е дългогодишен наказателен съдия от Върховния касационен съд. Тя започва кариерата си в Софийския районен съд, за кратко е съдия в Софийския градски съд, след това става зам.-председател на районния съд, а впоследствие се издига във ВКС. През септември 2016 г. тя беше избрана от пленума на ВКС за член на Комисията по атестациите и конкурсите заедно с колежката си Цветинка Пашкунова.

Гергана Мутафова, която е зам.-председател на казионната Асоциация на прокурорите, беше кандидат за член на ВСС от прокурорската квота, но не събра доверието на колегите си. Завършила е право в Софийския университет. Започва кариерата си като прокурор в Районна прокуратура - Пловдив (2003 - 2006), след което става началник на прокуратурата в Асеновград (2006 - 2010), а през последните седем години е шеф на районната прокуратура в Пловдив.

Калина Чапкънова-Кючукова е окръжен прокурор на Бургас. Завършила е право в Бургаския свободен университет. Работи като прокурор (1998 - 2001) и зам. административен ръководител в Районна прокуратура - Бургас (2001-2002). От 2002 до 2006 г. е прокурор в Окръжна прокуратура - Бургас, от 2006 до 2009 г. е зам.-ръководител, а от края на същата година става началник на структурата. Калина Чапкънова наблюдава разследването за атентата в Сарафово.

Мирослав Джеров е син на Александър Джеров (председател на законодателната комисия във Великото народно събрание, а след това народен представител в три поредни Народни събрания). Той е адвокат в Софийската адвокатска колегия, като практикува в областта на гражданското и търговското право. Мирослав Джеров е номинация на бившия агент на ДС и конституционен съдия Георги Марков, който е депутат от т.нар. гражданска квота на ГЕРБ.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки е номинирал прокурора от Районна прокуратура - Варна, Владислав Томов. Той завършва право в ЮЗУ - Благоевград, работи като юрисконсулт в НЕК, а през 2001 г. е назначен за прокурор в Районна прокуратура - Варна, където се води по щат и до днес. От 2009 до 2012 г. е командирован в Окръжна прокуратура - Варна. Номинацията на Томов от Марешки повдига интересен етичен въпрос, доколкото лидерът на "Воля" е подсъдим по обвинение, разследвано и поддържано именно в структурата, в която номинираният работи. Принципно до момента в публичното пространство не е повдигана дискусия доколко е редно един народен представител с висящи наказателни дела да номинира членове на ВСС, но още повече - каква може да е мотивацията на един магистрат независимо от коя структура да приеме такава номинация.

Стефан Гроздев е номиниран от зам.-председателя на групата на ДПС Хамид Хамид. Завършва право в Софийския университет и влиза в съдебната система през 1988 г. като стажант-съдия в СГС. През 1991 г. е избран за член на ЦИК. През 1994 г. е зам.-председател на СРС, а от 1996 до 1999 г. е съдия в СГС. За кратко е и.д. зам.-председател на градския съд, а от 1999 г. е в Софийския апелативен съд. От 2002 до 2014 г. е зам.-председател на апелативния съд. През 2014 г. след намесата на главния прокурор Сотир Цацаров Гроздев става и.д. председател на съда. Пост, който заема до юли 2016 г., когато е избран титуляр и Гроздев отново се връща на зам.-председателското място.

Името на Гроздев е свързано със спорни произнасяния в полза на интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски. В продължение на години той председателстваше единствения съдебен състав, който гледаше на втора инстанции делата за несъстоятелност.

Пламена Апостолова е номинирана от Йордан Цонев за прокурорската колегия. Магистрати я определят до близка до ДПС и бившия шеф на следствието Ангел Александров. От лятото на 2016 г. тя е и.д. ръководител на столичното следствие - пост, който до март 2015 г. се заемаше от друг важен за ДПС магистрат - Петьо Петров.

Тя е завършила право в СУ през 1993 г., а от следващата година става следовател. Работи в столичното следствие до 2002 г., когато е повишена в Националната следствена служба. През 2014 г. оглавява стопанския отдел на Националната следствена служба, а през юли 2016 г. е командирована като и.д. директор на столичното следствие.