Полуостровът на Доган

Почетният лидер на ДПС превзема напълно нос Чукалята, където са летните му сараи

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров
Темата накратко:

• Почетният лидер превзема напълно нос Чукалята до Бургас, където са летните му сараи

• Формалният собственик на резиденцията придоби от държавата пълен контрол върху още един имот до комплекса

• Компанията, близка до лидера на ДПС, се опита да вземе и концесия за съседния плаж

Когато преди година историята на морските сараи на Ахмед Доган в парка "Росенец" стана публично достояние, едва ли някой е очаквал институционална реакция. Сюжетът около мутробароковия дворец, разположен на нос Чукалята, точно до нефтеното пристанище на "Лукойл", беше като каталог на прехода - строителство, конкуриращо се със закона, ограничаване на достъпа до иначе общодостъпни земи, използване на публични финанси и разбира се... средства от КТБ. Реакцията тогава предполагаше, че собственикът му и винаги готовите местни власти поне малко ще свият платната. Но не. Една година по-късно Доган продължава да получава от държавата и отново никой не изглежда притеснен от това.

А за вас остава кеят

Мястото, на което са разположени сараите, е добре подбрано - малко заливче, бивша ветроходна база с кей. От едната страна е оградата на нефтеното пристанище, опасана от видеонаблюдение, а от другата - скали, върху които е построен плексигласов парник, наподобяващ на надземните тунели на софийско метро. Той играе ролята на ограда, а под него са скалите, гледащи на север. Единственото незащитено място остава кеят, който е изключителна държавна собственост и 800 квадратни метра земя до него. В резултат на прекрояването на устройствените планове тази земя става съсобственост между "Хермес солар" (фирма, производител на соларни панели и собственик на земята и сградата) и областната управа. Или поне до края на миналата година, когато областният управител на Бургас Вълчо Чолаков (формално от СДС, но близък до ДПС, ГЕРБ и дори БСП - доколкото беше един от малцината, оставени на поста от служебния премиер Огнян Герджиков) издава заповед, с която иска прекратяване на съсобствеността между държавата и "Хермес солар" в този терен. Този евфемизъм означава държавата да продаде своя дял в недвижимия имот, без конкурс, на съсобственика - процедура, която е ясно разписана в законодателството. Придобивайки собственост върху този парцел, "Хермес солар" си гарантира защита по вода, защото дори и някой да пристигне на кея, той не може да направи стъпка навътре, защото ще влезе в частен имот. Променен е дори и кадастралният план, за да може да бъдат поставени ясно границите на сараите. От областната управа в Бургас не отговориха на въпроса какви са параметрите на сделката, нито взели ли са мерки, за да гарантират достъп до бреговата ивица.

Интересът към местността не се ограничава само до най-близките до двореца земи.

Я, плаж

През последния месец около съседния на сараите плаж се разгоряха доста местни страсти. При странни обстоятелства фирмата, собственик на сараите на Доган - "Хермес солар", се оказа победител в търга за наем на плажа, организиран от Министерството на туризма с оферта от 48.9 хил. лв. "Странни", защото компанията излиза на първо място, след като местна фирма, която беше предложила най-висока оферта (52 хил. лв.), се отказва от надпреварата. До миналата година плажът "Росенец-север" е най-близкото място до сараите, посещавано от туристи. Взимайки концесията, охраната на почетния лидер на ДПС може да контролира достъпа до него.

До плажа се стига през едно отклонение при хижа "Странджа" в парка "Росенец", след това се тръгва по локалното платно към Созопол и на спирка "Моряк" рязко се завива през гората. Пътят лъкатуши още 3-4 километра, минава се покрай бившата станция на Окръжния комитет на БКП, няколко луксозни имения, после няколко бунгала и отдясно се вижда плажът. Сега той се нарича "Росенец-север", но е брандиран като "Света Анастасия", защото се намира точно срещу едноименния остров в Бургаския залив. Плажът има само един вход, на други места брегът е по-висок.

"Ей оттам започват сараите на Доган" - обяснява ни местен рибар, който сочи края на плажа на север". След това се обръща на юг и посочва другия край на плажа: "А оттам започват старите сараи на Доган. (Мъжът очевидно има предвид комплекса на "Минстрой холдинг" на Николай Вълканов, който приватизира почивната станция на "Транст рой - Бургас, и го превърна в морска база на депутатите от ДПС и Доган). "А този път свършва в новите сараи на Доган", продължава местният. На два завоя от плажа пътят наистина свършва там. Има спусната бариера, охранители, камери и немска овчарка, вързана пред будката на бодигардовете. Табелите "Строителен обект" все още стоят на почти черния път.

Търгът за плажа "Росенец-север" е обявен на 22 март 2017 г. Активната площ е 9200 кв.м, дължината на бреговата линия е 370 м. Търгът се провежда на 24 април, но след като победителят "Томи Ар" се отказва (фирмата е свързана с една от компаниите, които Община Бургас е наела по програмата за санирането), Министерството на туризма кани втория в класирането "Хермес солар" да сключи договор. Офертата е за цени на шезлонг и чадър по 10 лв. Според специалисти по плажни концесии на плажа могат да се изградят само две заведения с максимална площ от 180 кв.м. По груби изчисления на тази площ могат да се поставят и около 400 чадъра с шезлонги, но.... освен това има и други разходи, но отделно към разходите на дружеството, което стопанисва плажа, трябва да се добавят разходите за заплатите на поне осем спасители, двама лекари, медицински пункт - такива са изискванията по закон, но също така и още пазачи и друг обслужващ персонал.

Дали тази сметка е изплашила "Хермес солар", или просто е преценено, че на плаж без концесия ще има по-малко посетители, не е ясно, но фирмата се отказва от търга. И така Министерството на туризма обвява нов, което означава, че това лято плажът ще остане без стопанин, защото следващият търг е на 21 юни. А това върши работа на Доган, защото на иначе популярния сред бургазлии плаж ще има по-малко хора.

И така, с помощта на две държавни институции - областната управа и Министерството на туризма, почетният лидер на ДПС вече е превзел целия полуостров и е готов за сезона. Едно парче от брега на морето вече е отхапано. Доган е възможно най-изолиран от очите на хората. Лятото може да започне.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


27 коментара
 • 1
  m_todorov avatar :-|
  m_todorov

  Като чета такива новини рязко искам да си отида в западна Европа, където е цивилизацията и реда. Тук господстват простотията, селенията и мутрите.

 • 2
  mul1426175987394222 avatar :-|
  Milen Stefanov

  До коментар [#1] от " m_todorov ": Решението не е да избягаме, а да си изчистим държавата от тази крадлива и нагла сган . Сами трябва да си извоюваме цивилизацията и реда. За съжаление това става все по-трудно - мафията буквално е окупирала ключовите власти - прокуратура, шефове на агенции, областни управители и т.н. начело разбира се с министър председателят. Основните медии също отразяват нереална действителност с което голяма част от населението не разбира какво всъщност се случва и как ежедневно биват ограбвани . В Западна Европа където уж има ред и цивилизация вече живеят немалък процент чужденци с ниска култура, образование и ориенталски манталитет ( не визирам българи и румънци, те са малък процент). В Германия, Франция и Англия е пълно с всякакъв вид дребни измамници, имигранти които само искат, а нищо не дават, псевдо бежанци а не малко нелегални такива.. В социалните служби около 80% от "нуждаещите се от помощ" са пришълци от други държави. Местните с право все повече негодуват, че плащат високи данъци за да хранят чужденците в държавата си. С две думи Западна Европа не е това което беше преди 15-20г. И не отива на добре! Само чрез стимули на принципа с "моркова" не става, има нужда от тояга! И то здрава! Иначе Хасан ще си яде баницата, а лудите ще му я дават!

 • 3
  plf avatar :-|
  plf

  До коментар [#2] от "Milen Stefanov":

  Мисля, че все повече става късно за това. Добре организираната машина си е съсздала стадо което безропотно я избира. На повечето протести отиват млади и ангажирани хора, които обаче бързо осъзнават параграф 22 на българската действителност.
  За това и аз насърàвам децата си да се махнат от тук. Не съм убеден, че няма да се повтори нашият жребий - последните 30 години да се борим безуспешно с рускат аи американска машини да направим държавата такава каквата я исакме ние.
  Във всички случаи те подкрепям.

 • гарата

  Така е в роден Абсурдистан.

 • 5
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#2] от "Milen Stefanov":

  Същото може да се каже и за българите, които отидоха в Германия и Франция през 90-те години. Социално жилище, социални помощи, за да може Човека да се чувства Човек, а не изтривалка. И за това си има причина.
  Принизяването на човешки същества никога не е било решението, а напротив е част от проблема със слабата интеграция или дори изолацията на цели групи хора, които от своя страна изграждат общество в обществото и живеят в паралелна система, различна от съществуващата и общоприетата от по-голямата част от народа.
  Аз ще го кажа, защото си личи, че искаш да не се проявиш като завистлив расист.
  Мангалите на западна Европа са били след втората световна война първо италянците, след това юготата и турците, след това българи, румънци и поляци, а сега хора от близкия изток.
  И първите и вторите и третите са били посрещнти скептично и с недоверие и са били обвинявани, че живеят на гърба на другите, но както виждаме нещата се нормализират. Просто им трябва време.

 • 6
  ltoshev avatar :-|
  Lubomir Toshev

  Къде е НАП, къде е прокуратурата, да направят проверки на имущество на тия хора?! Накрая какво с калшници ли да ходим да ги трепем, обикновените граждани - да се жертваме в името на една по-добра държава? След като няма справедливост и закони до там стигаме!

 • geordgeo

  Не виждам особена трудност точно от въздуха да се изравни със земята тая Доганова измет (с Доган и сие когато са накуп) , която се е наместила на територия, която изобщо не трябва да притежава. Просто ни трябва един Рамбо под ръка, а щом досега не се е появил, явно ще трябва да си го наемем от чужбина, всичко е въпрос на време, ако и да се мислят за недосегаеми и несменяеми...

 • 8
  bono_bonbono avatar :-|
  ccccc

  Браво Капитал,
  Подкрепяме разследващата Ви журналистика, искаме още, нека знаем!

 • 9
  briton avatar :-|
  briton

  Тоя е нищо повече от умен крадец и продажник. Ако се срещне с Алах преждевременно (съмнявам се, че е религиозен дори), ще направи услуга на човечеството.
  Сега сериозно - с такива възможности и финансови ресурси, на негово място, щях да развия я някоя индустрия, я производство, я някакъв друг бизнес, та да могат да те запомнят хората с добро. Но не както сегашните му чисто формални бизнеси, създадени с цел крадене, а истински функциониращ по пазарни принципи.

 • 10
  aleko avatar :-?
  aleko

  Обърнете внимоние на първата снимка, над заглавието. На мен ми е по-интересно какво прави това изключително грозно, метално промишлено хале в луксозен имот. Някой да име свесно предположение?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход