Магазин "Ток и зеленчук"

За да се възползват от вратичка в закона ТЕЦ "Видахим" и ТЕЦ "Свищов" решават, че ще сезанимават със земеделие

Магазин "Ток и зеленчук"

На депутатите се наложи да приемат спешни мерки, за да ограничат ТЕЦ "Видахим" и ТЕЦ "Свищов", които се превърнаха в земеделски производители заради електроенергията

37518 прочитания

За да се възползват от вратичка в закона ТЕЦ "Видахим" и ТЕЦ "Свищов" решават, че ще сезанимават със земеделие

© Цветелина Белутова


От 1 юли потребителите ще плащат 6.70 лв. на мегаватчас в сметките си за ток заради високоефективната енергия.

Какво е общото между гъбарството и цената на електроенергията? На пръв поглед нищо, освен ако нямате централа за комбинирано производство, т.е. такава, която произвежда и пара и електроенергия. С произведената пара се отопляват оранжериите, а електроенергията продавате на два пъти по-висока цена от пазарната. Кой плаща разликата? Всички потребители в страната.

Тази преференция съществува благодарение на изискванията на европейското законодателство за насърчаване на високоефективното производство на електроенергия. Това означава централата да спестява поне 10% от първичното си гориво, което иначе би се използвало, ако токът и парното се генерираха поотделно. От възможността да продават комбинирана енергия се възползват девет оранжерии, седем заводски централи, две болници и 13 топлофикации, като при някои от тях цената е четири пъти над пазарната.

За периода 1 юли 2017 – юни 2018 г. тези централи ще получат близо 420 млн. лв. Известна част от тях ще бъдат платени от 5-процентната вноска, която всички производители на електроенергия плащат във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". С крайната цена на тока потребителите пък ще платят 224 млн. лв. или 6.70 лв. за всеки използван мегаватчас.

Сметката обаче можеше да е по-различна, а разходите с 50 млн. лв. по-високи, ако заводските централи ТЕЦ "Видахим" към едноименния завод за гуми и ТЕЦ "Свищов" към бившия химически комбинат "Свилоза" бяха успели отново да вземат високата преференциална цена. Собствеността и на двете централи се свързва с Борислав Лоринков и Георги Христозов. Първият беше парламентарен сътрудник на депутата от ГЕРБ Пламен Тачев, но по всичко изглежда, че вече не се ползва от подкрепата на управляващите, а вторият е дългогодишен кадър в държавната енергетика, подкрепян от различни политици, последно от БСП.

Тази година двете централи за пореден път се опитаха да се възползват от вратичките в закона, които депутатите спешно трябваше да запушват.

Затягането на коланите

Първото затягане на разходите за високоефективна енергия беше през 2015 г., когато със законодателни промени беше въведено изискването по преференциални цени да се изкупува само енергията, която действително е високоефективна, което намали разходите за нея със 100 млн. лв. Дотогава част от дружествата продаваха и неефективната си енергия на високи цени. Реално това беше случаят на въглищните топлофикации в Русе, Перник и Сливен и заводските централи "Видахим" и "Свищов".

За последните две обаче се оказва, че производството на електроенергия е основната им дейност и основните им приходи идват от там въпреки орязването на част от количествата, които могат да продават. Това е и един от мотивите депутатите през миналата година да приемат поправка в закона, според която централи с над 5 млн. лв. годишен оборот, при които през последните три години приходът от продажбата на високоефективна енергия е над 35% от целия им приход, да не получават преференциална цена. Още тогава беше ясно, че тази промяна засяга именно двете централи, а обяснението беше, че по този начин на потребителите ще се спестят около 50 млн. лв. годишно, което е около 1.50 лв. на мегаватчас от сметките за ток.

Земеделски ТЕЦ-ове

Година по-късно обаче двете централи намериха нова вратичка в законодателството. С нея се дава право на производителите на растителна и земеделска продукция, които имат изградена централа, да продават тока си независимо от процентното съотношение на дохода им от него.

За да се възползват от вратичката, двете заводски централи също решават, че ще се занимават със земеделие, и подават искане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за определяне на преференциални цени. От доклада на комисията става ясно, че ТЕЦ "Видахим" се е регистрирала като земеделски производител през февруари тази година и притежава оранжерия, която е изградена през 2014 г. В ценовото си заявление дружеството посочва, че в бъдеще предвижда да разшири земеделската си дейност, тъй като в Северозападния район има голямо търсене на екологични български зеленчуци. С това на практика централата е изпълнила изискванията на закона и КЕВР е длъжна да им определи преференциална цена, на която да продават тока си.

При ТЕЦ "Свищов" ситуацията е сходна, макар че дружеството не се регистрирало като земеделски производител, а само е сключило договор с такъв с идеята да му продава топлоенергията си. Тук КЕВР намират аргумент, че тази дейност се отнася за бъдещ период, с което им отказва определяне на преференциална цена. Подобен мотив обаче едва ли би издържал в съда. Точно затова дружеството има намерение да атакува решението с юридически аргументи, обясни изпълнителният директор на ТЕЦ "Свищов" Соня Георгиева за "Капитал", преди депутатите да приемат спешните законови поправки.

По думите й за всички е ясно, че никоя оранжерия няма нужда от топлоенергия през лятото, но въпреки това всички произвеждат целогодишно, без да са ограничавани от законодателството.

Спешните поправки

Опитът на двете централи да се възползват от въпросна вратичка в закона активизира депутатите от енергийната комисия, като още след първото си заседание председателят на комисията Делян Добрев внесе законопроект, с който въпросната пролука да бъде затворена. С него се предлага оранжериите да използват 70% от произведената пара за собствени нужди, ако искат да продават високоефективната си електроенергия по високи преференциални цени. Един от аргументите на Добрев по време на обсъжданията е, че централа с 4 мегавата мощност може да осигури отопление за 500 декара оранжерия. Това означава, че в случая на ТЕЦ "Видахим", която е с 157 мегавата, трябва да бъде изградена оранжерия от 20 хил. декара. Дружеството обаче има договор за отоплението на оранжерия от 39 декара.

В крайна сметка енергийната комисия прие на второ четене това изискване да се завиши до 100%, а тази седмица то трябва да бъде прието окончателно и в Пленарна зала (след редакционното приключване на броя).

По отношение на изменението изпълнителният директор на ТЕЦ "Видахим" Ченко Ченков коментира пред "Капитал", че заводът за гуми е един от най-големите работодатели в района, но в последните години не може да се пребори със силната конкуренция на пазара. По думите му държавата трябва да стимулира родното производство, тъй като ако заводът работи, това би осигурило работа на 2-3 хил. души.

Това е интересен аргумент, но не става ясно защо потребителите на ток от цялата страна трябва да издържат едно неконкурентно дружество (което между другото важи и за софийската топлофикация).

Квотата на "Брикел"

На фона на тази борба е учудващо как едно от дружествата, които засега минават между капките, а и по нищо не личи държавата да се опитва да го спре, е ТЕЦ "Брикел". Тя е свързана с Христо Ковачки. От справка, изготвена от КЕВР по искане на "Капитал", се вижда, че централата е най-големият производител на високоефективна енергия в страната (макар и от въглища), след "Топлофикация София". От данните се вижда, че за 2016 г. дружеството е произвело 552.5 хил. мегаватчаса електроенергия, за които е получило над 70 млн. лв. За 2015 и 2014 г. този приход е над 60% от общия на централата, сочат финансовите й отчети. Причината дружеството да продължава да се възползва от преференцията обаче е, че снабдява с топла вода около 2000 жители на Гълъбово. От компанията обясниха, че снабдяват и административните сгради в града, за които услугата дори е безплатна. Друга част пък се използва за изсушаване на въглищата, които дружеството получава. Те обаче не можаха да отговорят каква част от топлоенергията се използва за битово топлоснабдяване.

Въпреки че тази дейност формира съвсем минимална част от дохода на компанията, тя е ключът за скъпия ток. Причината е, че ограниченията на закона не важат, ако снабдяваш с топлоенергия битовите потребители, което прави случая на "Брикел" по-различен от този на "Видахим" и "Свищов. "

Тази вратичка обаче е валидна и за топлофикациите, защото повечето от тях разчитат именно на скъпия ток, за да оцеляват. По думите на председателя на КЕВР Иван Иванов, ако този приход отпадне, парното в цялата страна би поскъпнало между 50% и 80%, а в София - с 60%, което ще доведе до отказ от услугата. Това пък би застрашило електроенергийната система, защото всички ще започнат да се отопляват с ток.

От 1 юли потребителите ще плащат 6.70 лв. на мегаватчас в сметките си за ток заради високоефективната енергия.

Какво е общото между гъбарството и цената на електроенергията? На пръв поглед нищо, освен ако нямате централа за комбинирано производство, т.е. такава, която произвежда и пара и електроенергия. С произведената пара се отопляват оранжериите, а електроенергията продавате на два пъти по-висока цена от пазарната. Кой плаща разликата? Всички потребители в страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Така, признахме че парното и подобните са прекалено скъпи, неефективни и се дотират от тези дето не ги ползват, ама ще си ги пазим, щото щяло да стане ужасно... глупости. От една страна топлофикациите горят газ, ама ако ги оставим на пазарни цени и изпофалират, няма да има ток. Тъпо, щото в момента харчат повече газ за да топлят тръбите под земята, ама ако минем на ток и климатици щели сме да харчим повече... Неадекватно обяснение, технически неадекватно. Отделно, че тази година два пъти в София се топлеха на ток заради липса на парно и електроенергийната система не се срина. Хем се топлеха на радиатори, "реотанки" и духалки, които са едни от най-неикономичните варианти.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Крайният печеливш от схемите с "екологичния ток" от топлофикациите в София, Пловдив, Плевен, Варна и В. Търново е Газпром. Дори когато 3/4 от въглищните централи не работят, в статистиката на системния оператор цъфтят ни в клин, ни в ръкав едни 200-400 МВт "мощности от топлофикационни ТЕЦ" насред лято. Така е и в момента: http://www.eso.bg/?did=32#

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Спомням си, как цели 10 години смятаха "зеления ток" от Столична топлофикация. Понеже зимата работел само котелът, а цяло лято - само турбината, условието за комбиниран добив по 50%:50% достигало, макар смятано на средногодишна база, "най-добрите световни образци, с което можем само да се гордеем като българи".

 • 4
  bai_toz avatar :-P
  Без коз

  До коментар [#3] от "cinik":

  Звучи като доклад публикуван в "Работническо дело" :)

 • 5
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Топлофикациите да фалират (ако не могат да оцелеят с продажбата на топлоенергия само), защото аз не искам да им плащам скъпия ток. Така народът ще се рахатляса: от една страна няма да го лъжат с непосилни сметки, от друга ще спрат съседските кавги и кражби, а дойде ли ти яйцето до г*за, ще измислиш как да се отопляваш най-икономично, няма нужда постоянно да ни обясняват за апокалипсиса, който щял да настъпи без ТЕЦ-овете...

 • 6
  swinging_pigs avatar :-|
  swinging_pigs

  Ако нямаше далавера ,досега големите градове да са газифицирани на 100%. Монопола на Топлото и държавата е ужасен пример за наследството от комунизма,където пазарната логика винаги е липсвала.

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#5] от "Г.Е.М.":

  Ами да спрем и фотоволтиците, щото аз не искам да плащам техния пре-скъп ток. Както и на американските ел. централи.

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Всъщност искам да ги фалираме фотоволтаиците, щото те освен да цоцат пари, друго не правят. Топлоцентралите освен че произвеждат ток.. и топлят много домакинства. А фотоволтаиците - реално топлят портфейлите на няколко семейства.

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Освен това фотоволтаиците разбалансирват енергийната система в държавата - щото не са предвидими - и произвеждат тогава когато няма нужда от ел. енергия, а Топлофикациите я стабилизират, щото са предвидими, а и произвеждат когато има нужда от тях.

 • 10
  cuam4o avatar :-?
  Ангел

  До коментар [#9] от "mickmick":

  Освен това изобщо не сме на първо място по запрашеност на въздуха, не на последно място заради горенето на въглища.. ох чакай. Първи сме. Тъй че полека, а?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход