С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 18 юни 2017, 14:12, 41416 прочитания

КФН назначи квестор в два застрахователя

Причината е в проблеми с покритието на минималните капиталови изисквания и във възпрепятстване работата на надзора

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Комисията за финансов надзор назначи квестори в две застрахователни компании - "Надежда" и СиВЗК, и им забрани да се разпореждат свободно с активи за един месец. Дружествата няма да могат да сключват нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове полици. Причината е установено нарушение при образуване на технически резерви и неспазено минимално капиталово изискване, което подлага на риск техните клиенти и застрашава стабилността на дружествата.

Освен това и двата застрахователя са затруднявали работата на регулатора, опитващ да установи реалното им финансово състояние, поради което една от основните задачи на квестора е да спомогне за набавянето на необходимите данни. Подобни строги мерки са незапомнени в последните 15 години. До тях се стигна след установените слабости в дружествата при прегледа на балансите и стрес тестовете, проведени през миналата година.


Без компромис

Двете компании бяха сред дружествата с отчетени най-сериозни слабости при проверките. За синдикалната СиВЗК бе установено, че работи по модел, който я обрича да генерира загуба, а за "Надежда" бе констатиран проблем, произтичащ от експанзията на дружеството в Италия. Тъй като новите изисквания за платежоспособност вземат предвид прогнозите за бъдещи плащания по застраховки, дружеството изпадаше в хипотеза да не може с настоящите си ресурси да покрие задължения в следващи периоди. На местния пазар СиВЗК има 4.5% дял в животозастраховането с премиен приход от 19.3 млн. лв. към края на миналата година. ЗЗОК "Надежда" е с 0.6% дял в брутния премиен приход в общото застраховане с резултат 8.9 млн. лв. за 2016 г.

От мотивите на КФН за наложените строги мерки става ясно, че дружествата са положили усилия за изработване на краткосрочни планове за възстановяване, но те не са били достатъчно надеждни.Проблемите с "Надежда"

Припомня се, че общата корекция в стойността на активите на "Надежда", наложена при прегледите миналата година, бе 4.6 млн. лв., което при преизчисление на показателите показва, че към дадения момент то не покрива капиталовите изисквания. Така например по данни на дружеството, преди в него да влязат външни одитори на френската Mazars, то е декларирало, че покрива капиталовото изискване за платежоспособност КИП на 373.13%, а минималното капиталовото изискване МКИ на 109.43%.

След корекциите и преизчисляването се оказва, че реалните стойности са 36.6% на КИП и 50.1% на МКИ при изискуеми нива над 100%. За да изпълни изискванията, дружеството е предложило да усвои заем от 2.7 млн. лв. под формата на подчинен срочен дълг, предоставен от акционерите. Регулаторът обаче намира, че договорите за заема съдържат неясноти и освен това са ограничени със срок до 31 март 2027 г., поради което не могат да бъдат класифицирани като собствени средства от първи ред. Друго предложение, идващо от застрахователя, е част от печалбата за 2016 г. в размер на 700 хил. лв. да се капитализира, с което капиталът да се увеличи до 7.4 млн. лв.

В допълнение на това е предложено свободни парични средства в размер на 6.4 млн. лв. да се инвестират в депозити и ДЦК със срочност повече от една година. Програмата от мерки включва още усилия за събиране на всички дължими, настъпили с падеж вземания на дружеството. Нает е и фонд за хеджиране на риска от дейността на дружеството в Италия. Причината регулаторът да не приеме тези мерки за достатъчни е, че по негови данни дружеството издава полици за около 50 млн. евро месечно, като перспективите са около 50% от общата застрахователна сума на издадените полици да се превърнат в претенции, изчислени на около 120 - 130 млн. евро. Междувременно напуска отговорният одитор, с което според регулатора се застрашават интересите на ползвателите на застрахователна услуга.

Ето защо се приема, че дружеството показва "сериозни проблеми в системата на управление на застрахователя, нарушен вътрешен капацитет за извършване на застрахователната дейност и застрашена организационна стабилност на дружеството". Отбелязва се и липсата на съдействие от "Надежда" при предоставянето на исканите данни, поради което в него се назначава квесторът Розалина Градинарова-Стоянова. Основната й задача ще бъде да установи финансовото състояние на ЗК "Надежда".

Сходни разкрития в СиВЗК

Аналогична е ситуацията и с "Кооперация "Синдикална взаимозастрахователна кооперация – СиВЗК". При прегледите на балансите дружеството бе поето от полския одитор MILLIMAN. Той констатира, че превишението на активите към пасивите е отрицателна величина - минус 2.7 млн. лв., което означава, че задълженията му са по-големи от активите. Установеният недостиг на средства е в размер на 10.1 млн. лв., за да бъде покрито КИП и 5.4 млн. лв., за да се покрие МКИ.

Това, което от СиВЗК са предложили на регулатора да направят, за да влязат в норма, са извънредно събиране на допълнителни вноски в размер на една годишна застрахователна премия, но не по-малко от 12 млн. лв. Друго действие е намаляване на плащанията по основни застраховки. Регулаторът обаче е отказал да одобри предложения план, защото мерките са нереалистични и не гарантират в достатъчна степен платежоспособността на застрахователя.

През март е назначен за одитор "Грант Торнтон" - България - Гърция, който пак прави изчисления и посочва, че недостигът на собствени средства към 31.12.2016 г. е 19.6 млн. лв. по едното и 8 млн. лв. по другото капиталово изискване. Междувременно СиВЗК прави опит за увеличение на капитала чрез прихващане на вземане на председателя на кооперацията Борис Георгиев за 15 млн. лв., което според регулатора не е реално увеличение на капитала, защото реално няма собствени средства, които да са на разположение за покриване на загуби.

Според доклада на регулатора от работата с поднадзорното лице става ясно, че то е затруднявало процеса и не е съдействало в пълна степен за анализиране на реалното му състояние. Това води до извода, че застрахователят "не разполага по всяко време с допустими основни средства, най-малко равни на минималното капиталово изискване... Недостигът... пряко застрашава интересите на ползвателите на застрахователни услуги и финансовата стабилност на застрахователя". Ето защо в дружеството влиза квесторът Розалина Градинарова-Стоянова, като междувременно се забранява на дружеството да сключва нови застрахователни и презастрахователни договори.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Кой ще вземе 1.7 милиарда евро 1 Кой ще вземе 1.7 милиарда евро

Европейската комисия предложи регионите на Стара Загора и Бобов дол да получат помощ за отказване от въглищата

26 фев 2020, 394 прочитания

Вечерни новини: Още държави в Европа с коронавирус, Нено Димов остава в ареста окончателно 1 Вечерни новини: Още държави в Европа с коронавирус, Нено Димов остава в ареста окончателно

И още: Проф. Петко Салчев ще управлява здравната каса; Нови предложения за свиване на рекламата на хазарта; Предсрочните избори в Румъния стават по-малко вероятни

25 фев 2020, 5585 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
EK започва процедура срещу България заради минивецовете

Проверката идва след две отделни жалби за липсата на адекватен контрол върху ВЕЦ, който според жалбоподателите нарушава три евродирективи – за стратегическата екологична оценка, за хабитатите и рамковата директива за водите

Още от Капитал
Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Моя страна, моя Южна Корея

Кратък гид към корейската нова вълна в киното

Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10