България остава предпоследна по иновации в ЕС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България остава предпоследна по иновации в ЕС

България се връща на нивото от 2010 г. по иновации след силния спад през 2012 г.

България остава предпоследна по иновации в ЕС

Страната има по-добри резултати при заявките за търговски марки, но финансирането става по-голям проблем

24204 прочитания

България се връща на нивото от 2010 г. по иновации след силния спад през 2012 г.

© Надежда Чипева


Силни страни

- Интелектуални активи

- Отражение върху заетостта

- Човешки ресурси

Слаби страни

- Новатори

- Финанси и подкрепа

- Привлекателни изследователски системи

България остава на предпоследно място по иновации в ЕС, следвана единствено от Румъния. Това показва последният Европейски сравнителен анализ на иновациите за 2017 г., който се изготвя ежегодно от Европейската комисия. За последните шест години резултатите на страната са останали почти без промяна, като спрямо средното ниво за ЕС има минимално подобрение от 0.1 пункт.

С подобен резултат през 2010 г. България заемаше последното място, като изкачването й с една позиция сега се дължи единствено на по-слабото представяне на Румъния. Добрата новина е, че през всичките години страната отбелязва ръст на обобщения индекс, но това подобрение е практически "изядено" от резкия спад през 2012 г.

Преди няколко дни страната ни бе класирана на 36-ото място от общо 127 държави в друга тематична класация - Световния индекс на иновациите за 2017 г. на Cornell University, INSEAD и Световната организация за интелектуална собственост. Тази й позиция е с две места по-добра от миналогодишното издание на класацията.

Малко преди това пък Световният икономически форум определи България като страна, която още не е започнала преход към "икономика на иновациите" в двегодишния си Доклад за глобалната конкурентоспособност на държавите за 2016-2017 г.

Скромен новатор

България и Румъния са единствените две страни в групата на т.нар. скромни новатори с резултати доста по-ниски от средните за ЕС (виж карето). Липсата на прогрес в тази група като цяло води до задълбочаване на разликите със следващата - тази на умерените новатори, в която влизат страни като Чехия, Литва и Естония. "Резултатът на България през 2016 г. е почти същият като през 2010 г., като силният спад през 2012 г. практически е заличил отчетените подобрения през всички останали години", се посочва в анализа. Крайният резултат на Румъния рязко се понижава (с 14.1 процентни пункта) след четири години на спад, но през 2016 г. има подобрение.

Подобряване

Представянето на България не е еднакво по всички показатели, като по някои от тях страната отбелязва значителен прогрес. Други индикатори обаче се влошават.

Най-голям ръст страната отчита по показателя интелектуални активи, който се базира на данните за подадените заявки за патенти, търговски марки и дизайн - 48.5 пункта, като само Малта отбелязва по-голямо увеличение между 2010 и 2016 г. Само два от водещите новатори са в топ 5 по интелектуални активи, а първото място се заема от силния новатор Люксембург. България попада в златната среда, като е само на една позиция под средното ниво за ЕС.

Много голямо подобрение (38.1 пункта) България има и по отношение на човешките ресурси. Този индикатор отчита получените нови докторски степени, делът на младежите между 25 и 34 години, които имат висше образование, и делът на хората между 25 и 64 години, които са ангажирани с обучение през целия живот. Този ръст на резултата позволява на страната да изпревари две от държавите умерени новатори и да заеме четвърто място в крайната подредба по този показател.

С увеличение от 10.2 пункта през 2016 г. България се нарежда отново веднага под средното ниво за ЕС и по показателя отражение върху заетостта. Измерването включва заетост в интензивни на знание дейности и заетост в бързоразвиващи се предприятия в иновативни сектори. По този показател повечето водещи новатори се справят по-добре от средното, но това не важи за Финландия например, която е пет места по-надолу в класацията от България.

Влошаване

Най-значително страната влошава представянето си (-43.3 пункта) по показателя "Финанси и подкрепа", който отчита разходите за научноизследователска и развойна дейност в публичния сектор и инвестирането на рисков капитал. Европейската картина при този индикатор като цяло е пъстра. Макар че водещите новатори заемат четири от челните пет позиции, на второ място е Естония, която е умерен новатор. На дъното са България и Румъния.

България се представя по-слабо и по показателя "Новатори", който се базира на данни за броя на малките и средните предприятия, които въвеждат иновации (продуктови, процесни, маркетингови, организационни или вътрешни). По-ниски са резултатите на страната и по индикатора "Привлекателни изследователски системи", който отчита международните научни публикации в съавторство, цитираните публикации и чуждестранните докторанти.

Къде е Европа

Като цяло резултатът на ЕС в областта на иновациите се е увеличил с 2 пункта в сравнение с 2010 г. На равнището на отделните държави членки резултатите си са подобрили 15 държави , останалите 13 са ги влошили. Най-голям ръст отчитат Литва, Малта, Холандия и Великобритания, а най-значителен е спадът в Кипър и Румъния. Макар в рамките на съюза Швеция да остава неизменен лидер, общо в Европа с далеч по-голям резултат на първо място се нарежда нечленката Швейцария.

В световен мащаб ЕС е с по-малко новаторски постижения, отколкото Австралия, Канада, САЩ, Южна Корея и Япония. Разликите в резултатите с Канада и САЩ са намалели в сравнение с 2010 г., но тези с Южна Корея и Япония са се увеличили. Япония е подобрила резултатите си повече от три пъти, отколкото ЕС, а Южна Корея - повече от четири пъти. ЕС запазва по-високи резултати от Китай, но разликата бързо намалява, тъй като азиатската държава се подобрява повече от седем пъти по-бързо, отколкото ЕС.

Прогнозите са след две години резултатът на ЕС в областта на иновациите да се увеличи с 2 пункта. На световно равнище може да се очаква запазване на наблюдаваните тенденции през последните години, се посочва в анализа. Това означава, че ЕС ще настигне САЩ, изоставането му от Южна Корея и Япония ще нарасне, а преднината пред Китай ще продължи да намалява.

Методология

Европейският сравнителен анализ на иновациите оценява силните и слабите страни на иновационните системи на страните от ЕС, като целта е да се очертаят сферите, където са необходими допълнителни усилия. Сравненията между държавите и във времето са спрямо резултатите на ЕС за 2010 г., като по този начин може по-добре да се проследят промените на резултатите с времето. В анализа за 2017 г. е използвана нова измервателна рамка, която включва четири основни групи показатели с десет новаторски измерения, които отчитат общо 27 различни индикатора:

Рамковите условия обхващат главните фактори за постижения в иновациите, които са външни за даденото предприятие и включват 3 новаторски измерения: човешки ресурси, привлекателни изследователски системи и благоприятна за иновациите среда.о

Инвестициите обхващат публичните и частните инвестиции в областта на изследователската работа и иновациите и включват две измерения: финанси и подкрепа и фирмени инвестиции.

Дейностите за иновации обхващат усилията към иновации на ниво предприятие и са групирани в три новаторски измерения: новатори, връзки и интелектуални активи.

Отражението обхваща ефекта от действията за иновации на дружеството в две новаторски измерения: отражение върху заетостта и отражение върху продажбите.

Четири групи новатори

Държавите членки се разделят на четири групи според т.нар. обобщен индекс на иновациите. Водещи новатори са страни с резултат над 20% по-висок от средния за ЕС. След тях се нареждат силните новатори, чийто резултат е между 90 и 120% от средния за ЕС. Групата на умерените новатори включва държави с индекс между 50 и 90% от средния за ЕС. Накрая са скромните новатори с резултат под 50% от средния за ЕС. Към последната група принадлежат България и Румъния.

Силни страни

- Интелектуални активи

- Отражение върху заетостта

- Човешки ресурси

Слаби страни

- Новатори

- Финанси и подкрепа

- Привлекателни изследователски системи

България остава на предпоследно място по иновации в ЕС, следвана единствено от Румъния. Това показва последният Европейски сравнителен анализ на иновациите за 2017 г., който се изготвя ежегодно от Европейската комисия. За последните шест години резултатите на страната са останали почти без промяна, като спрямо средното ниво за ЕС има минимално подобрение от 0.1 пункт.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.