В очакване на златната година

Европредседателството ще донесе нов бизнес за хотели, ресторанти, превозвачи, търговци, кетъринг и озвучителни компании и много други

София ще е различна през първата половина на 2018 г. Тогава България ще води председателство на Съвета на Европейския съюз. Това значи, че повечето от събитията, които няма да са в Брюксел, ще са в София. Извън политическата част хилядите делегати ще донесат и бизнес. Основно за хотелиерите, но и за ред други компании: транспорт, кетъринг, ресторанти, конферентни зали, преводачи и т.н. Размерът на допълнителния оборот е труден за преценка, но е от порядъка на десетки милиони. Малка част от постъпленията ще са през организацията и бюджета на българската държава. Която между другото се бави с избора на дружествата, които ще обслужват събитията.

От януари до юни 2018 г. през столицата ще преминат над 22 хил. делегати. Това включва гости от всякакви нива, от държавни глави до чиновници от различни дирекции на държавната администрация. В предварителните разчети, направени този април, се предвиждаха около 20 събития от т.нар. категория А - срещи на високо ниво, на които посетителите ще са от ранга на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Освен тях ще има над 150 събития на министерско и парламентарно ниво. България ще посрещне и много работни групи от всички краища на Европа. Броят на събитията се изменя и увеличава, като първоначалната им бройка 218 вече набъбна на около 300, но част от тях могат да отпаднат.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Подкаст: Война на хоризонта

Подкаст: Война на хоризонта