Лятото на техните договорки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лятото на техните договорки

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов

Лятото на техните договорки

Изборът на ВСС е в ръцете на парламента

28403 прочитания

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


- Половината състав на бъдещия Висш съдебен съвет е ясен

- Последната дума ще бъде на парламента, по всичко личи, че ГЕРБ и ДПС са готови да дадат отпор на съдиите

- Изборите от магистратската общност показаха, че за разлика от прокуратурата, съдиите са живи и имат съпротивителни сили

Преди десетина години едно социологическо проучване беше показало, че масово Висшият съдебен съвет (ВСС) се възприема като място за пресконференциите на главния прокурор. Пристига главният прокурор (тогава Борис Велчев), а журналистите го чакат, за да го препитат какво става с това или онова разследване; той отговаря и дотам.

Днес главният прокурор влиза във ВСС през специално построен за целта заден вход и контактува с журналисти само в контролирана среда. Но значението на съдебния съвет за спазването на човешките права, равенството пред закона и условията за просперитет остава все така неясно.

Мандатът на настоящия съвет изтича след месеци, а през септември, когато парламентът трябва да избере своята квота, ще стане ясна визията на институцията, която през следващите пет години ще определя облика на съдебната система и ще избере приемниците на Лозан Панов и Сотир Цацаров.

През последния месец магистратите избраха своите представители в бъдещия съвет. Изоставането на парламентарния избор последен във времето съвсем не е случайно. Народното събрание избира половината членове на съвета - 11 души, другата половина се избира на общи събрания на съдии, прокурори и следователи. Вероятно целенасочено от ГЕРБ решиха парламентът да гласува своята квота след края на лятото, когато ще е повече от ясно какъв е профилът на избраните от професионалната квота, така управляващите ще имат възможност да коригират евентуални отклонения от "правата линия."

До края на работния ден в сряда, когато изтече срокът за издигане на номинации от квотата на парламента, за 11-те места (шест в съдийската и пет в прокурорската колегия) бяха внесени 18 кандидатури от всички парламентарни групи.

Едно от условията, които ДПС постави през 2015 г. за да подкрепи т.нар. исторически компромис с промените в конституцията, засягащи съдебната власт, беше да се въведе квалифицирано мнозинство при избора на парламентарната квота - всеки кандидат трябва да получи минимум 160 депутатски гласа, за да бъде избран. По този начин движението, което има ключово влияние в съдебната власт, явно целеше да запази решаващия си глас в един фрагментиран парламент.

В настоящото Народно събрание БСП и ГЕРБ имат достатъчно гласове (95+80=175), за да изберат самостоятелно парламентарната квота на следващия ВСС, но това едва ли ще се случи. Първо, сред кандидатите на социалистите има прилични магистрати, които в комбинация с избраните от професионалната квота могат да направят плътно мнозинство за отпор на статуквото. Второ, партията на Борисов няма как да постави в изолация коалиционните си партньори "Обединени патриоти". Ето защо лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е концесионирал квотите си в управлението, номинира миналата седмица двама юристи, близки до ДПС. Играейки през Сидеров, Пеевски си гарантира безболезнено (преди всичко за ГЕРБ) внедряване на лоялни кадри в съдебния съвет. Конкретно - през 2015 г. заместник-апелативният прокурор на София Йордан Стоев, номиниран от Сидеров за прокурорската колегия, потвърди отказа на държавното обвинение да разследва приходите на Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа". За адвокат Боян Новански, който е вторият номиниран от "Атака" (за съдийската колегия), източници на "Капитал" от прокуратурата разказаха, че той е близък до бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Петьо Еврото. През 2006 г. в имотния регистър е вписано, че Петров дарява на Новански имот край Созопол.

На този фон ДПС играят директно. Те номинираха зам.-председателя на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев, чиито отсъждания помагат на бизнесинтересите на Пеевски, и Пламена Апостолова, командирована като шеф на столичното следствие на мястото, което доскоро се заемаше именно от Петьо Петров.

Номинациите на ГЕРБ са асорти, а черешката на тортата са прокурорски началници, не получили доверието на колегите си при изборите на професионалната квота. Но безспорно най-впечатляващо е издигането на зам.-председателя на ВАС Боян Магдалинчев, който е бил член на ВСС в края на миналия век. Магдалинчев е силна фигура във ВАС, името му се свързва с определянето на съдиите в петчленните състави по ключови дела, като например за концесията в Банско, за уволнението на бившия член на ВСС Камен Ситнилски, дисциплинарното производство срещу бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и др. Издигането на влиятелния Магдалинчев очевидно е част от така важния за изпълнителната власт пъзел с избора на следващ председател на ВАС. Той беше изтеглен за началото на септември, за да може да бъде проведен от настоящия състав на ВСС, в който (и за разлика от бъдещия) мнозинството на ГЕРБ и ДПС е проверено.

Прокурорите: равнис по главния

Изборите на прокурорите и следователите, които последователно се проведоха през май, показаха, че в двете професионални общности явно не са останали сили за алтернатива на статуквото. Следователите номинираха и избраха началника си - Евгени Диков, който по принцип се ползва с висок авторитет и без съмнения в интегритета, но който не би влязъл в открито противоречие с горестоящите. Прокурорите се спряха на бивши или настоящи началници. Показателно е, че дори не бе направен опит за издигане на кандидатура, която да е алтернатива на този профил. Единствената изненада беше очевидното бламиране на председателя на прокурорската асоциация Евгени Иванов. Казионната организация традиционно първа се хвърля в яростна подкрепа на ръководството на прокуратурата, но не реагира, когато правата на отделни прокурори са накърнени, което вероятно е в основата на този резултат.

Съдиите издържаха теста

В събота и неделя съдиите избраха своите представители във ВСС. В процедурата участваха близо 90% от 2238-те съдии в България, които трябваше да избират между 27 кандидатури. Високата избирателна активност и изборът на авторитетни кандидати (петима върховни съдии от общо шестима в съдийската квота) показаха, че конституционните промени, прокарани в предходния парламент, които въведоха принципа "един магистрат - един глас", са постигнали целта си. Въпреки явните признаци за натиск от административните ръководители, мнозинството съдии предпочете да избере тези, от които са учили право.

Още на първия тур наказателната съдийка от ВКС Цветинка Пашкунова събра над 50% от гласовете. Тя е минала през всички стъпала на съдебната йерархия, а наскоро беше избрана от колегите си за член на новосъздадената комисия, която ще оценява съдиите от цялата страна.

След нея се класира Красимир Шекерджиев, също наказателен съдия с отлична професионална атестация и ярко присъствие като преподавател в Националния институт на правосъдието. С малка разлика след него е съдия Атанаска Дишева от ВАС, част от ядрото магистрати, които се противопоставят на опитите на председателя на съда Георги Колев да завземе институцията. Боряна Димитрова, председател на Окръжния съд в Бургас, е възприемана като представител на лобито на административните ръководители от провинцията, но юристи, работили с нея, я определят като човек, който не свежда глава пред началниците, когато не е съгласна. Наказателният съдия от ВКС Севдалин Мавров, последният от съдийската квота, беше главен секретар на Министерския съвет по времето на първото правителство на НДСВ, заради което напусна съдебната система за няколко години.
- Половината състав на бъдещия Висш съдебен съвет е ясен

- Последната дума ще бъде на парламента, по всичко личи, че ГЕРБ и ДПС са готови да дадат отпор на съдиите

- Изборите от магистратската общност показаха, че за разлика от прокуратурата, съдиите са живи и имат съпротивителни сили

Преди десетина години едно социологическо проучване беше показало, че масово Висшият съдебен съвет (ВСС) се възприема като място за пресконференциите на главния прокурор. Пристига главният прокурор (тогава Борис Велчев), а журналистите го чакат, за да го препитат какво става с това или онова разследване; той отговаря и дотам.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Прекрасен анализ. Направете по-подробно изследване на всеки индивидуален кандидат. Разбира се тези на дпс и атака заслужават особено внимание. Интересно ми е кой ще замени бухалките на пеевски в този ВСС: тодоров и узунов.

 • 2
  plebs avatar :-|
  plebs

  Хм, техните договорки ли???
  Всъщност да, именно техните договорки - на Младен Червеняков /БСП/, Антон Станков /НДСВ/, Екатерина Михайлова /ДСБ/. Договорките на статуквото от "прехода" преди приемането ни в ЕС. Договорките на голямата коалиция на Луканов /Първанов/ и Костов:

  "„Идеята на Лозан Панов“ прокуратурата да бъде изведена от съдебната власт и да й се предостави статут на независима институция, вън от изпълнителната власт, не е нито нова, нито екзотична – в теоретичен и в прагматичен план. Такава прокуратура завари Конституцията от 1991 г. и към онзи момент тя си вършеше работата многократно по-добре от настоящата. Тази идея е споделяна от много и много именити юристи, някои от тях споменати изрично в книгата на проф. д-р Пенчо Пенев „Съдебната власт в България“. Сред тях са председателите на Върховния касационен съд и конституционни съдии Румен Янков и Иван Григоров, конституционният съдия Румен Ненков, министрите на правосъдието – Младен Червеняков, Антон Станков, Миглена Тачева, народните представители Татяна Дончева, проф. Екатерина Михайлова, Атанас Железчев, много адвокати. ..."
  http://www.mediapool.bg/za-myastoto-na-glupostta-i-na-prokuraturata-news265240.html

 • 3
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Зор на Христо Иванов да се избират членовете за прокурорската от парламента, пък то от директния избор влизат по-читави хора :)

 • 4
  funcy74 avatar :-P
  МилевГео

  Адвокат Нели Виодорова номинирана за ВСС....!!!????? Дайте ми пушка с повечко съчми да си пръсна мозъка!!!! От къде ги вадите тия кандитатури бе...ту олигофрени, завършили Симеоново, ту някой друг "велик мозък"...Думички нямам!!!

 • 5
  hammurabi avatar :-|
  hammurabi

  Виждам 11 (максимум 12) членове, които ще са с чувство за отговорност и висока степен на независимост. Останалите, не само заради математиката, ще поръчват музиката. А обществото първоначално ще пие и пее, а накрая, както винаги, ще плаща. След това отново ще плаче. Пожелавам си да не съм прав и някои от бъдещите членове приятно да ме изненадат. Президентът и БСП дават смела заявка, но съм подозрителен.

 • 6
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Не вярвам на политиците депутати, че ще изберат най-читавите. Вместо да подсилят съдийската квота, вдъхваща доверие и оптимизъм, много е вероятно те да изберат хора, крепители на статуквото. Този спор може и да предизвика първият сериозен трус в "патриотичната" коалиция Борисов-Сидеров-Симеонов -ДПС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.