Парти в кухнята-майка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Парти в кухнята-майка

Shutterstock

Парти в кухнята-майка

Предвидените към момента пари за кетеринг са едва 1.7 млн. лв., а поръчките се бавят

Калина Горанова
10541 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Едно дълго шестмесечно "парти" се очаква да се състои в залите на НДК по отношение на кетеринга. Подобно на много други брънки от веригата по организацията, и при храненето все още няма никаква яснота. Поръчка за кетеринг все още не е обявена, въпреки че вече би трябвало да се обсъждат менюта, да се поръчва оборудване за кухните и да се обучават сервитьори. Както всеки опитен евробюрократ ще ви каже, храната е едно от нещата, които хората на тези събития си спомнят най-дълго. Ефектът от едно меню може да бъде както позитивен, така и негативен.

По отношение на кетеринга от НДК обясниха, че решенията ще се взимат от специалното министерство. "Това е най-голямото ни предизвикателство", казват от екипа на Павлова. Според тях това е възможност за българския бизнес "да се представи пред гостите и да презентира своето производство и услуги", както и ефекта от еврофондовете. Изпратени са писма до всички национално представени браншови и работодателски организации и вече имало "положителен сигнал от някои от тях и готовност за партньорство". Извън спонсорираните продукти и услуги ще бъде обявена и процедура по ЗОП за осигуряване на изхранването, обслужването, технически материали за делегатите и участниците.

Пред "Капитал" бившият вицепремиер Деница Златева заяви, че за кетеринг са предвидени общо 1.7 млн. лв. а храненето ще бъде разделено на категории, аналогични с нивата на събитията - А, B, C, D. Според Павлова "за всички събития в НДК е планирано да се осигурят кафе-паузи и обяди, а за срещите с участие на министри ще се поемат и вечерите в резиденция "Бояна" и зала "Джон Атанасов" в Техпарка и/или други локации. Министерството за българското председателство ще осигури кетеринг и за медиите, охрана, шофьори и преводачи. Обявяването на поръчката за хранене обаче зависело от календара на събитията и тя все така се чака от бранша. Обещанието е да бъде пусната до края на юли, когато ще е ясна и програмата на събитията.

Надеждите на някои от компаниите в бранша са да има изискване за опит на кандидатите от поне 5 години и да не бъде поверено всичко на една компания, за да се минимализират рисковете, когато се разчита само на един.

При кетеринга има основно две разделения - индустриалното хранене, при което по-важна е храната и няма нужда от голямо оборудване за сервиране на гостите и сервитьори. И парти кетерингът, при който сервизът е съществено перо, както и нуждата от голям обем оборудване за хранене. При парти кетеринга, при който събитията са епизодични, за една малка компания е трудно да направи голяма инвестиция и да закупи всичко необходимо. При това дългосрочно парти обаче, ако поръчката е структурирана така, че даден кандидат без опит получи възможността да инвестира във всичко необходимо, то тя би могла след края на председателството да се превърне в по-голям играч на пазара.

Проблемите при храненето са няколко. От бранша коментират (на база цената на храненето в предходни страни председателки), че кетерингът може да струва 10 млн. лв., като в сумата влиза и изхранването на персонала, ангажиран със събитието. Ако заделената сума обаче наистина е 1.7 млн. лв. то при 30 хил. гости за въпросните шест месеца това означава по 56 лв. средно на човек. В сумата компаниите калкулират всичко: оборудването, храната, заплащането на готвачи и сервитьори. Една министерска вечеря обаче излиза по 150 лв. на човек, като за по-ниското ниво тя пада на 100 лв., като принципът е цената да пада с по 30% на ниво. Ако гостите се хранят и на обяд и се добавят и кафе паузите, цената се увеличава.

Най-големият риск в обслужването, разбира се, са хората. За 1000 души са необходими около 20 готвачи. На всеки 20 души на обяд е необходим по един сервитьор и по 1 на всеки 10 при вечеря. Т.е. фирмите трябва да имат време за тяхното осигуряване.

Другият въпрос са кухните. Националният дворец на културата разполага и с т.нар. кухня майка, която никога не е работила, все още не е оборудвана и поръчка за това не е обявена от министерството. От НДК коментираха, че тя ще играе по-скоро място за разливна кухня, т.е. за подреждане и разпределяне на порциите. В НДК има няколко компании, които развиват бизнес, свързан с храненето там, като според някои представители на пазара те биха имали някакво предимство, но според НДК на територията му няма кухня, която да се използва за нуждите на кетеринга. Една от компаниите там е "Лаура кетеринг", менажираща Restaurant & Event center Laura - бившия ресторант "Форум". В малкото НДК пък зала за събития с прилежаща малка кухня има "Мати ДИ". Други от бранша обаче коментират, че наличните места за приготвяне на храна в НДК обаче нямат значение и изграждането на една кухня за 1000 души може да стане за 2 дни.

Едно дълго шестмесечно "парти" се очаква да се състои в залите на НДК по отношение на кетеринга. Подобно на много други брънки от веригата по организацията, и при храненето все още няма никаква яснота. Поръчка за кетеринг все още не е обявена, въпреки че вече би трябвало да се обсъждат менюта, да се поръчва оборудване за кухните и да се обучават сервитьори. Както всеки опитен евробюрократ ще ви каже, храната е едно от нещата, които хората на тези събития си спомнят най-дълго. Ефектът от едно меню може да бъде както позитивен, така и негативен.

По отношение на кетеринга от НДК обясниха, че решенията ще се взимат от специалното министерство. "Това е най-голямото ни предизвикателство", казват от екипа на Павлова. Според тях това е възможност за българския бизнес "да се представи пред гостите и да презентира своето производство и услуги", както и ефекта от еврофондовете. Изпратени са писма до всички национално представени браншови и работодателски организации и вече имало "положителен сигнал от някои от тях и готовност за партньорство". Извън спонсорираните продукти и услуги ще бъде обявена и процедура по ЗОП за осигуряване на изхранването, обслужването, технически материали за делегатите и участниците.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    casinoto avatar :-?
    casinoto

    Какео мазало ще е - не е истина хаха

  • 2
    aussie avatar :-P
    aussie

    Ще падне голяма излагация :) Ще има едни обжалвания от неспечелилите докато накрая гостите останат гладни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK