Болтовете не падат сами

Болтовете не падат сами

Прокурори, пътища, автомобили - какво се случи с колата на Лозан Панов

48855 прочитания

© Анелия Николова


-Прокуратурата сама се постави в капан в опита си да покрие случая с развитите болтове на колата на Лозан Панов.

-Разправата с критиците на системата става все по-брутална.

Прокуратурата е водила всякакви битки през годините, но тази, в която се забърка последната седмица, няма аналог. В опита си да замете инцидента със съмнително разхлабената задна джанта на колата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов държавното обвинение се опита да внуши, че автомобилите "Мерцедес" (при това тези от високия сегмент - S-класа) са толкова несигурни, че болтовете на колелата им могат да паднат в движение.

Сблъсъкът на държавното обвинение с германския концерн и с формалната логика предизвика вълна от шеги в социалните мрежи, но, уви, случаят въобще не е забавен. Още когато преди няколко седмици прокуратурата съобщи, че е образувала проверка във връзка с липсващите болтове от джантата на служебния автомобил на Лозан Панов, беше ясно, че едва ли предстои задълбочено и обективно разследване.

Публично известно е, че през последните месеци председателят на ВКС е подложен на системни провокации и атаки заради позициите си за съдебна реформа, в това число на прокуратурата. Като се започне от компроматната канонада в медиите, контролирани от депутата Делян Пеевски, и се мине през стряскащите анонимни пърформанси, които включваха протест с маски в Съдебната палата, отрязани агнешки главички пред сградата на Висшия съдебен съвет и стотици плакати срещу председателя на ВКС, разлепяни по късна доба из София. При всичко това прокуратурата не само не намери повод да разследва кой си позволява подобен натиск срещу най-висшия съдия, но с поведението си магистратите около главния прокурор и самият той затвърждаваха подозренията, че тормозът е синхронизиран с тях.

"Къде го е страх? В мерцедеса на НСО, там ли го е страх", попита преди време обвинител номер 1 Сотир Цацаров. Поводът беше следното изказване на Панов: "Ако обществото остане овчедушно и не реагира на всичко това, не съм сигурен докъде могат да стигнат атаките. Наивно е да мисля, че те няма да бъдат насочени към мен и семейството ми. Защо не, ако някой смята, и с физическо отстраняване."

Последва случаят с разхлабените болтове на същия този мерцедес. В калните медии веднага се появи теза, че председателят на ВКС съдията сам го е инсценирал, а прокуратурата отказа разследване.

Кой вариант си избирате

Инцидентът става на 1 юни, когато Лозан Панов е бил в командировка до Берковица. Тогава, на връщане към София, шофьорът му от НСО установява, че липсват два болта на задната лява джанта, а другите три са разхлабени. Уведомен е директорът на НСО ген. Ангел Антонов, но той не намира за необходимо да информира МВР или прокуратурата. Започва вътрешна проверка по случая. Няколко дни по-късно, когато историята се появява в медиите, Софийската военноокръжна прокуратура (офицерите на НСО са военизирани) се самосезира и започва предварителна проверка. Заключението й излезе преди дни, но преди да стигнем до него, нека разсъждаваме заедно.

Ако за момент изключим възможността Лозан Панов сам да си е развил болтовете и безразсъдно да се е возил по завоите до Берковица и назад, остават следните варианти.

Първият е служителите на НСО да са проявили немарливост и да не са ги завили добре.

Военна прокуратура изключва този сценарий, защото според нея е безспорно доказано, че автомобилът излиза от гаража на службата в перфектно техническо състояние.

Последното развиване на колелата е станало в края на март, когато са сменени зимните гуми. След това автомобилът е бил инспектиран неколкократно. Последно състоянието му е било проверено в деня на инцидента при излизането му от гаража на НСО. Това било констатирано както от шофьора, така и от началника на контролно-техническия пункт. Също така автомобилът на Лозан Панов е с алуминиеви джанти, т.е. липсата на болтове може да се установи отдалеч, без да се налага сваляне на тасове например.

Ако държавното обвинение твърдеше, че НСО е действала немарливо, то щеше да вкара службата в деликатна ситуация (не че не видяхме "способностите" й при атентата срещу Ахмед Доган). А все пак ръководството на държавните бодигардове попада в отбора на главния прокурор (Ангел Антонов се смята за близък до Пеевски).

Вторият вариант е някой злоумишлено да е развил болтовете. Прокуратурата изключва и това, анализирайки поведението на Лозан Панов и шофьора му. Според разследващите те не били достатъчно активни в това да сигнализират за инцидента. Панов не е запазил местопроизшествието (не е извикал полиция, не е направил снимки на гумата), което показвало, че той самият не е оценил ситуацията като покушение. (Както впрочем би се държал вероятно, ако сам е инсценирал инцидента.)

Изяснен е маршрутът на движение на колата на 1 юни. Установено е, че след излизането от гаража на НСО автомобилът е спрял за по-дълго на две места - в двора на Съдебната палата в София (там няма видеонаблюдение, но има строга охрана, защото оттам се конвоират арестантите и затворниците, които идват на заседания) и до районното полицейско управление в Берковица. Там автомобилът е бил без надзор в продължение на 15 минути, когато шофьорът е отишъл до магазина, което е в нарушение на вътрешните правила на НСО.

Един вид, ако би имало злоумишлена намеса в изправността на колата, възможните места са: в охранявания гараж, в охранявания двор на Съдебната палата или пред районното в Берковица.

Военната прокуратура изключва тези възможности и така стига до

Третия вариант, който държавното обвинение за разлика от всеки опитен автомонтьор възприема за достоверен - а именно, че болтовете на уж добре поддържан "Мерцедес" S-класа са паднали сами. Въпросното заключение е базирано на манипулирано експертно становище. Снето е мнение от експерт - инж. Бойко Виячки, който е шеф на сервиза на представителя на "Мерцедес". Той бил казал, че е възможно болтовете да се развият сами при неравен път с много завои. Всъщност се оказа, че мнението му е било редактирано от държавното обвинение. В пълнота то гласи, че болтовете могат да паднат при неравен път и остри завои, но само ако не са затегнати като хората. Същото се казва и в официалното становище, което поискахме от представител на германската марка за България - "Силвър стар".

Пред "Капитал" Бойко Виячки допълни, че ако е твърдял противното, с тези пътища "трябва постоянно да събираме джанти".

Така обследването на инцидента приключи

По леката процедура

само с предварителна проверка.

Това е важен детайл. Предварителните проверки са извънпроцесуален способ за изясняване на ситуацията тогава, когато няма достатъчно данни за образуване на досъдебно производство. Ако имаше такова, то трябваше да протече по формалния ред на Наказателно-процесуалния кодекс и с много повече гаранции и отговорности за тези, които участват - свидетели, вещи лица, разследващи и прокурори. Освен това едно досъдебно производство дава възможност да се обезпечават доказателства - например, като се изземат автомобилът и болтовете, а не да се оставят на съхранение там, където може да е било извършено престъплението (НСО). В предварителната проверка, за разлика от досъдебното производство, например не може да бъде направен следствен експеримент.

Няколко магистрати, с които "Капитал" разговаря, коментираха, че военноокръжната прокуратура е трябвало директно да образува досъдебно производство. На практика е имало достатъчно данни за поне две престъпления - или немарливост на този, който е поддържал колата, или умишлено посегателство върху автомобила, а оттам застрашаване живота на шофьора и Лозан Панов. Подобен ход на прокуратурата би дал възможност на Панов да обжалва евентуалното прекратяване на разследването пред съд и така да извади казуса от монопола на обвинението (отказите за образуване на разследване не подлежат на съдебен контрол).

Като контрапункт на този казус може да бъде припомнена една от перлите в короната на Сотир Цацаров — разследването за т.нар. опит за убийството на Делян Пеевски. Тогава прокуратурата не само веднага образува досъдебно производство, но и задържа без каквито и да било доказателства трима души. Магистратът, сътворил това шоу, получи награда от главния прокурор, като беше повишен в специализираното звено за противодействие на корупцията.

Има едно словосъчетание, което се повтаря до втръсване в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). А именно, че едно разследване трябва да е "обективно, всестранно" и да води до "пълно изследване на всички обстоятелства". Представете си обаче, щом прокуратурата не може да гарантира това в инцидент, засягащ председателя на ВКС и службата, която пази управленския елит (и Пеевски), какво се случва по онези дела, при които ничий живот не е в опасност?

Когато прокуратурата не смее да напише името на Джовани Фалконе

В останалата си част прокурорското постановление изнася информация за разговорите на шофьора и факта, че е ползвал вайбър, за да си говори с Лозан Панов, както и важното обстоятелство, че двамата се познавали от деца, което притъпило вниманието на шофьора (а самото назначение, което е станало от ръководството на НСО, било морално укоримо). Съмнително било, казва прокуратурата, че падналите болтове били установени чак когато колата спряла до сергия за гъби по искане на Панов. Държавното обвинение установява противоречие в обясненията на председателя на ВКС и шофьора му за това какви точно шумове са чували и кога.

Прокурорското постановление е подписано от бившия военноокръжен прокурор на София Спас Илиев, но адвокати, които имат дела пред тази инстанция, коментираха, че то прилича повече на стила на колежката му Генка Брезашка. Документът е редактиран от Румяна Арнаудова, говорител на Сотир Цацаров, която казва, че само е влязла във файла, за да махне личните данни. Едно от анонимизираните имена в него е това на Джовани Фалконе - италианския прокурор, убит от мафията, заради водените разследвания срещу нея.
-Прокуратурата сама се постави в капан в опита си да покрие случая с развитите болтове на колата на Лозан Панов.

-Разправата с критиците на системата става все по-брутална.

Прокуратурата е водила всякакви битки през годините, но тази, в която се забърка последната седмица, няма аналог. В опита си да замете инцидента със съмнително разхлабената задна джанта на колата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов държавното обвинение се опита да внуши, че автомобилите "Мерцедес" (при това тези от високия сегмент - S-класа) са толкова несигурни, че болтовете на колелата им могат да паднат в движение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


27 коментара
 • 1
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Болтовете не падат сами

  Глупости! Не само. Вчера гледах Fox crash.( Напоследък са много разпространени видеорегистраторите на предното стъкло на колите). На едно клипче се вижда как колело на автомобил го изпреварва и цепи по пътя пред него. Вие за разхлабени болтове говорите. Работата на шофьора е да си поглежда колата понякога.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D


  Това с болтовете вече е досадно като някакво информационно перпетум мобиле: може да се премята година без да правите никакви усилия. Просто само размествайте местата: Цацаров, Панов, съдебна реформа, ВСС, съдебна реформа, Панов, Цацаров, ВСС...

  А мен кой искаше да ме убие, като преди месец и нещо ми се разхлабиха болтовете на задна лява? Или да викам, че някой (най-вероятно клисав гумаджия) е искал да стопира здравната реформа!? Някой поглежда ли си сутрин гумите? Явно никой не го прави и в сегашното УБО. Мисля, че някой не го прави и за автобусите и тролеите на градския транспорт, за такситата, маршрутките...

  Мърлявщината отдавна е превзела държавата. Тя убива по-сигурно от нароченият "неизвестен извършител".

  Между другото, любопитно ми е дали уважаваният г-н Босев или някой друг уважаван журналист от Капитал ще вземе отношение по скандала със СЕМ-каджийката г-жа Жотева?

 • 3
  bobyys avatar :-|
  Димитър Мачев

  Какви тасове от Илиинци, не обиждайте човека, истинските болтове са с полимерна вложка против развиване, на челото на болта има индикация с каква сила да се завиват. Оригиналните болтове са за еднократно ползване и след това цената им пада драстично, от тук на татък е време за размисъл.

 • 4
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  Панов стана като Ленин. За стотната му годишнина, и консерва да отвориш, и тя за Ленин ти бълваше. И дойде вица с учителката и децата:
  - Деца, колко е висок Ленин?
  - Метър и шейсет (Иванчо).
  - Вярно! От къде знаеш?
  - Ами татко е метър и осемдесет и все повтаря - до гуша ми дойде този Ленин!
  Е, аз съм 175. Не знам колко е висок Панов, че да покажа до къде ми дойде - гуша, кръст или не знам, ама там някъде!И то как!

 • 5
  ojb13524935 avatar :-|
  htu01524831

  Ако не е от недоглеждане поради немарливост, то най-вероятната причина е сами да са си ги развили за да предизвикат медиен шум и да се изкара жертва на системата, а не узурпатор и слуга на олигарси и чужди посолства, за какъвто го считат в момента.

 • 6
  plebs avatar :-|
  plebs

  До коментар [#4] от "султана глаушева":

  Капитал, Другият:
  "Изненада ли беше изборът на Панов?
  Не, той беше очакван. Първо, защото кандидатурата му беше издигната от петима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), зад които стои мнозинството на статуквото. И второ, защото изборът беше предварително замислен да дойде след доклада на Европейската комисия, основен пункт в който са именно немотивираните назначения, които не взимат предвид качествата на кандидатите.

  Кой предложи Лозан Панов?
  Това бяха председателят на станалия символ на зависимо правораздаване Върховен административен съд Георги Колев (близък както до ГЕРБ, така и до ДПС), Димитър Узунов (през него до членовете на съвета достигат съобщенията на Бойко Борисов), Галя Георгиева (изключително лоялна към главния прокурор Сотир Цацаров) и Милка Итова и Светла Петкова, които са верни сподвижници на мнозинството в съвета. Подобна конфигурация на силите в съвета е стабилна гаранция, че ще бъдат събрани необходимите 17 гласа за провеждането на избор – както и се случи."
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/30/2463435_kakvo_oznachava_izborut_na_lozan_panov/

 • 7
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#6] от "plebs":
  Виж. В час си с нещата, но аз не съм правилният човек за тази информация, защото не ме интересува. За мен в кюпа на неспособните са този горени шефовете на прокуратурата, МВР, ДАНС и НАП. Целокупно. Защото целокупно не могат или не искат да се справят с телефонните измами. Това е позор за шефовете на екзекутива на цяла една държава, дето няколко цигански фамилии ги въртят около малкия си пръст! А този горе и с дни ни занимава с болтовете си, като че ли сме автомонтьори, дето не са ги затегнали! До гуша ми дойде от него! Ами ако иска да живее спокойно, да стане юристконсулт на детска градина! Ама там плащат други пари, нали?

 • 8
  plebs avatar :-P
  plebs

  До коментар [#7] от "султана глаушева":

  За мен в кюпа на метастазите на "прехода" пък са и "Стара планина" и "Доверие". Да, целокупно. В генезиса им е отговора на пенсиите от 3 долара. Всеобхватно. :)

  Телефонните измами и опашките пред гишетата - няма лошо, дерзайте.

 • 9
  convince avatar :-|
  convince

  До коментар [#4] от "султана глаушева":

  Вица както е видно е за умствени пропорции, а не физически.
  Колкото и да се напъваш, толко ти е и до там ти е капацитета, та затова така и Панов ти идва...

 • 10
  convince avatar :-|
  convince

  До коментар [#7] от "султана глаушева":

  От горените шефовее е инфото, а не обратно, КАТ например що е към МВР?
  Ми щото цялата инфо им трябва на тия шефове, а че изглеждало цигански.
  Ич не им пука, щот на някви тъпи кратуни им идвало до гуша.
  Дори и до под кръста да им идва все таз, на кратуните де...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход