Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 25 юни 2017, 15:48, 29955 прочитания

Световната банка: КФН трябва да бъде финансово независима

При сегашния модел на издръжка регулаторът не може да бъде ефективен

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Само за месец КФН събра повече от половината си бюджет

Поднадзорните компании са внесли 10.5 млн. лв. до края на януари

8 фев 2018

Световната банка предупреди, че по-високият глобален растеж може да е краткотраен

Финансовата институция очаква по-голямо увеличение на БВП през 2018 г.

10 яну 2018

Новите двама надзорници в КФН ще са партийно зависими

Бившият шеф на НАП Бойко Атанасов и депутатката от ГЕРБ Диана Йорданова са номинациите за бъдещи заместник-председатели на регулатора

19 сеп 2017

Активите в застраховането се увеличават с 10% до 7.3 млрд. лв.

Почти половината от тях са вложени в облигации - 48%

11 сеп 2017

Китайски компании с интерес към магистрала "Черно море" и АЕЦ "Белене"

На срещата с китайските инвестори като съветник на премиера присъства и скандалният бивш шеф на КФН Стоян Мавродиев

20 авг 2017

Румен Соколов и Йордан Чомпалов са кандидатите за зам.-председатели на КФН

Кандидатите идват от бизнеса и са лични номинации на Карина Караиванова, а не на ГЕРБ

13 юли 2017

КФН назначи квестор в два застрахователя

Причината е в проблеми с покритието на минималните капиталови изисквания и във възпрепятстване работата на надзора

18 юни 2017

КФН проверява Auxionize заради посредничество при застраховки

Инспекцията е за извършване на нерегламентирана дейност. Собственикът Ивайло Пенчев обвинява регулатора, че работи по поръчка на засегнати брокери

13 юни 2017

Променливият адрес на надзора

Четири години след последното преместване, КФН пак търси сграда

9 юни 2017
Осигуряването на финансова независимост за Комисията за финансов надзор (КФН) чрез увеличаване на дела, който имат в издръжката й таксите, събирани от поднадзорните лица, е ключова задача пред властите в България. Без да бъде изпълнена тя, регулаторът, контролиращ застрахователи, пенсионни дружества и стотици участници на капиталовия пазар, не би могъл ефективно да върши работата, за която е създаден. Становището е на мисията на Световната банка (СБ), която през януари бе в София, за да извърши оценка на финансовия сектор (Financial Sector Assessment Program - FSAP). Освен върху вътрешноорганизационните проблеми на регулатора в анализа си експертите се спират и на редица рискове пред застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, които са в ущърб на осигурените лица, като се препоръчва серия от мерки, повечето от които с кратки срокове за изпълнение.

Повече средства за регулатора

Държавната издръжка е недостатъчна, още повече че чрез нея регулаторът, който би следвало да е независим, се оказва под контрола на парламента, констатират експертите. Това не е нещо, което и местните специалисти не забелязват, но е важно като открояване на проблема от високо институционално равнище, още повече че предстои избор на заместник-председатели в КФН, а парламентът отлага гледането на проекта за промяна в схемата на издръжка на комисията, подготвен от настоящия й председател Карина Караиванова. Необходимо е КФН да получи възможност да увеличи таксите, събирани от поднадзорните лица, като това се превърне в най-големия източник на доход, е мнението на експертите. Те посочват, че размерът на таксите би могъл да е пропорционален на активите, управлявани от даденото дружество, или на премийния му приход, за да не е прекомерна тежестта върху най-малките участници на пазара.

Към момента финансите на регулатора са крайно недостатъчни, за да може той да наеме достатъчно квалифицирани експерти и да задържа кадрите си. Красноречив пример за това е отделът, отговарящ за застраховането, в който четирима души покриват сектор с повече от 50 компании и над 400 застрахователни брокери, впечатляват се в доклада си експертите на Световната банка.

Те препоръчват в бъдеще заплатите на експертите да се съобразяват с равнището на заплащане в секторите, които контролират (както е в банковия регулатор). Освен това се изтъква като крайно необходимо подсигуряването на адекватна правна защита за надзорниците, които следва да бъдат освободени от персонална отговорност за действията им по служба. Само с такава протекция те биха могли да се намесват решително там, където засекат нарушения, без да се притесняват, че не ще могат да си позволят адвокатската защита, ако срещу тях бъдат предявени претенции.Външните експерти смятат за неправилни някои организационни нововъведения, останали от времето на бившия председател на регулатора Стоян Мавродиев. Сред тях е моделът на взимане на решения в КФН - вместо това да става колективно, всеки заместник-председател има изрични правомощия за ресора, за който отговаря. Това е предпоставка за конфликти в ръководството, обясняват външните проверяващи. Освен това те забелязват проблем в извънредните правомощия, които вътрешният правилник е дал на секретаря на КФН: в допълнение на чисто административните функции за тази длъжност той получава достъп до специализирани доклади, което се предлага да бъде поверено на нов, пети член на ръководния борд.

Повишено внимание в застраховането

Веднага щом подсили капацитета си, КФН трябва да се впусне в проверки на застрахователите, за да установи как ценообразуват, е препоръката на Световната банка. Причината е, че в проведените разговори с представители на индустрията всички те са изразили притеснения за качеството на конкуренцията при автозастраховките. Изтъквани са били ниските ценови равнища на "Гражданската отговорност" и са били изразявани притеснения, че някои компании значително недооценяват риска, което води до заделяне на недостатъчно резерви за покриване на загуби. Мнението контрастира с резултата от прегледа на балансите, който показа съвсем различна картинка - общото ниво на техническите провизии за загуби в индустрията надвишава значително изискуемото равнище. Отбелязва се и голямото недоверие на потребителите към застрахователния сектор като цяло.

Експертите посочват, че застрахователният пазар е твърде малък за многото участници на него, особено брокерите, и препоръчват като вариант за развитието му включването на някои имотни застраховки като задължителни по подобие на автомобилните. Подобрение би могло да има и със създаване на катастрофичен пул, за което би могло да се ползва румънският опит.

Критично за пенсионните "реформи"

Експертите на Световната банка се изказват критично за национализирането на средствата от частните пенсионни фондове, което се случи през 2014 г. и даде възможност за прехвърляне на средства към Сребърния фонд. Това може да има краткосрочно позитивен ефект, но в дългосрочен план ще вдигне разходите на пенсионните фондове и ще наруши диверсификацията в източника на приход за пенсионен доход на хората, които ще излязат от пазара на труда след 2022-2023 г. Тази стъпка разклаща стабилността на втория стълб на пенсионната система, а той би могъл да бъде здравата основа, върху която да се държи националната пенсионноосигурителна система.

За да се постигне тази му роля, е необходимо да се прецизират ограниченията, пред които пенсионните фондове са поставени в инвестиционната си политика. Сегашните лимити им пречат да постигнат по-висока доходност, е мнението на експертите. Според тях неправилен е бил и натискът за понижаване на таксите на фондовете, чиито разходи се увеличават покрай възможността за прехвърляне на средства към държавното осигуряване.

Сред препоръките, които експертите отправят към отговорните институции - Министерството на финансите и КФН, е тази за прецизиране на отговорностите във фазата на изплащане на пенсии от втория стълб на системата, частните пенсионни фондове. Още при публикуването на анализа от КФН съобщиха, че вече е започната работа по прилагането на някои от тях. През подобно изследване по модела FSAP тази година премина и банковият сектор, като там Световната банка действаше заедно с МВФ, като резултатите бяха съобщени в края на май, а регулаторът също незабавно реагира с изпълнение на препоръките.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ПИБ: Цеко Минев не е собственик на "Юлен" 32 ПИБ: Цеко Минев не е собственик на "Юлен"

"Капитал" потърси банката и акционера й за коментар, след като премиерът публично посочи Минев като реален собственик

16 фев 2018, 15271 прочитания

Атрактивните формати Атрактивните формати

С какви предизвикателства се справят трима организатори на събития

16 фев 2018, 2618 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Търг за ремонт на път до Видин привлече 12 оферти

Отсечката Видин – Кула – Връшка чука се ремонтира заради свлачища

Bitcoin и данъците

Как се третират виртуалните валути и какво е добре да знае всеки, който ги добива, търгува или се разплаща с тях

Пазарните мускули на MultiSport

За две години и половина "Бенефит системс България" стигна до 50 хиляди клиенти, на които предлага достъп до над 600 зали

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

Ново място: Carve Indoor Ski, Board & Bar

Алтернативна на сухата и безснежна зима - първият български спортен център за ски и сноуборд на закрито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал"

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 17.02.2018 Прочетете