Световната банка: КФН трябва да бъде финансово независима

При сегашния модел на издръжка регулаторът не може да бъде ефективен

От ведомството на Карина Караиванова вече работят по набелязаните мерки
От ведомството на Карина Караиванова вече работят по набелязаните мерки
От ведомството на Карина Караиванова вече работят по набелязаните мерки    ©  Цветелина Белутова
От ведомството на Карина Караиванова вече работят по набелязаните мерки    ©  Цветелина Белутова

Осигуряването на финансова независимост за Комисията за финансов надзор (КФН) чрез увеличаване на дела, който имат в издръжката й таксите, събирани от поднадзорните лица, е ключова задача пред властите в България. Без да бъде изпълнена тя, регулаторът, контролиращ застрахователи, пенсионни дружества и стотици участници на капиталовия пазар, не би могъл ефективно да върши работата, за която е създаден. Становището е на мисията на Световната банка (СБ), която през януари бе в София, за да извърши оценка на финансовия сектор (Financial Sector Assessment Program - FSAP). Освен върху вътрешноорганизационните проблеми на регулатора в анализа си експертите се спират и на редица рискове пред застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, които са в ущърб на осигурените лица, като се препоръчва серия от мерки, повечето от които с кратки срокове за изпълнение.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  t3stizz avatar :-P
  ХЪ ХЪ ХЪ

  "Експертите посочват, че застрахователният пазар е твърде малък за многото участници на него, особено брокерите, и препоръчват като вариант за развитието му включването на някои имотни застраховки като задължителни по подобие на автомобилните."

  Ъ-ъ-ъ-м, "гражданска" за имот? Не, тези "експерти" въобще не работят за застрахователите... защото мога да причиня вреди на себе си и другите, при ползването на имота?

  Защо раздвижваме пазара с непазарни механизми? Пазарът ще се раздвижи, когато застрахователите предложат нови и адекватни продукти.

  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  БНБ като са бюджетно независими надзора им беше цъфнал, няма що....

  Не че не е крачка напред, само казвам.

  Нередност?
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 2

  Застраховането при нас е рисков отрасъл, защото никой не се застрахова. Ако беше пределно ясно, че ще бъдеш обезщетен - да има смисъл. Бутне ти къщата нещо, ама като не си я укрепил, сори. Сам си си виновен. Ако няма пълна гаранция за изплащане на щети, застраховането ще си седи ограничено до корпоративен сектор + задължителни застраховки.

  Нередност?
Нов коментар