Да гледаме естонското председателство, да мислим за българското

Докато организацията по нашия ред начело на Съвета на ЕС изостава, тези преди нас са успели да планират всичко навреме

Ремонтът на НДК, където ще се състоят 90% от събитията от председателството, е само един от елементите ор организацията, по които има забавяне
Ремонтът на НДК, където ще се състоят 90% от събитията от председателството, е само един от елементите ор организацията, по които има забавяне    ©  Надежда Чипева
Ремонтът на НДК, където ще се състоят 90% от събитията от председателството, е само един от елементите ор организацията, по които има забавяне
Ремонтът на НДК, където ще се състоят 90% от събитията от председателството, е само един от елементите ор организацията, по които има забавяне    ©  Надежда Чипева

Темата за българското председателство на Съвета на ЕС успя да се привлече общественото внимание едва в последните месеци, а новината не е съвсем добра: закъсняваме с организацията за своето домакинство, и то на много фронтове. От ремонта на НДК до обявяването на поръчки за настаняването и транспортирането на делегатите се наблюдава изоставане, което започва да притеснява всички.

Съпоставката с други държави, минали по този път преди България, разкрива реалната картина. Точно преди нас щафетата ще поемат естонците. В навечерието на своето председателство, което официално започва на 1 юли, те изглеждат спокойни да водят преговорите на европейско ниво по различни теми. Най-вече защото е имало ясен график.

Естонският опит

Подготовката за естонското председателство е започнала през... 2012 г., уточниха от естонското звено по организацията пред "Капитал". За сравнение, в София се заговори за председателството преди около година.

Освен при ремонтите най-значително забавяне в българската подготовка се забелязва при поръчките към частния бизнес: хотели, транспорт, кетъринг. Единствената обявена поръчка в тези сфери е за наем на 40 нови автомобила и 40 нови микробуса за срок от шест месеца от страна на Националната служба за охрана за 1.104 млн. лв. без ДДС.

В Естония компаниите са имали повече време да се подготвят за специфичните нужди на гостите на председателството.

Поръчката за хотелите в Талин например е била готова една година по-рано - през юли-август 2016 г., и е била публикувана през септември, обясниха от естонското председателство. Първите заявки и предварителният капацитет е бил резервиран още през октомври миналата година. "Използваме шест хотела от 17, с които сме подписали споразумения за сътрудничество. Предварителните резервации включват 4500 нощувки. Това покрива само двайсетте събития от високо ниво, така че срещите на междуведомствените групи от министерствата се резервират допълнително", обясниха от екипа.

С други думи, резервации за официалните гости в естонските хотели вече е имало осем месеца преди старта на председателството. Ако вървеше със същото темпо, в България тази организация трябваше да е приключила още през пролетта.За транспорта в Естония е имало три обществени поръчки. Първата е била за коли и микробуси, като от естонското председателство отчитат като успех, че са получили лимузини и микробуси от спонсори, съответно BMW и Mercedes-Benz. "Те са безплатни, но ние трябва да осигурим видимост и реклама за марките и това трябва да е равно на прогнозната стойност на спонсорството. BMW осигурява 65 лимузини, а Mercedes-Benz - 40 минибуса", обясняват от естонския щаб.

Втората поръчка е била за големи автобуси на стойностт 65 хил. евро без ДДС, като средно на ден ще използват между шест и осем големи автобуса за неформалните срещи.

Третата поръчка е била за "логистичен партньор", което е посредник, който наема шофьори за лимузините и минибусовете и организира графика и транспорта на делегациите. Стойността на тази поръчка е 99 хил. евро без ДДС.

"Отне ни от юли 2016 г. до март 2017 г. да завършим тези процедури", уточняват естонците. Това са общо осем месеца. В България подобните поръчки все още са само частично обявени, а до българското председателство остават шест месеца.

За кетъринга естонците отделят по 700 хил. евро за вечери, за обяди и кафе-паузи и още 300 хил. евро за напитки.

Бюджет, но не за ремонти

В България очакваме около 22 хил. посетители покрай председателството. Словашкото председателство, което се състоя във втората половина на 2016 г., е било домакин на близо 26 хил. души, от които 833 са били на министерско ниво и над 1500 са били журналисти, съобщи след приключването на словашкото председателство външният министър Мирослав Лайчак, цитиран от словашкия сайт NewsNow. Естонците пък очакват около 30 хил. души.

Словашкото правителство се похвали, че всъщност е спестило 14 млн. евро от предвидения си бюджет, който беше по-малък от българския - 70 млн. евро. Там, също като в Естония, липсваше основният разход, който ще се направи в България, а именно редица ремонти. Бюджетът на естонското председателство е приблизително колкото този на българското - около 75 млн. евро. Тези пари обаче не са инвестирани в ремонти на сгради или инфраструктура, докато в България половината пари отиват за реконструкция и обзавеждане на НДК, Резиденция "Бояна" и зала "Света София" в сградата на бившия партиен дом (която дори няма да е готова в рамките на председателството и изобщо няма да се използва за неговите цели).

Според официалния сайт на естонското председателство по него работят около 1300 души, което е близко до броя на хората, които се занимават с българското председателство - 1200.

И макар че закъснението е проблем, по-големият проблем е, че не е ясно къде е скъсана веригата. Отговорността по организацията е изключително разпръсната: начело на председателството досега бяха Меглена Кунева, Бойко Борисов, Деница Златева в служебния кабинет на Огнян Герджиков, а от два месеца - бившият регионален министър Лиляна Павлова. Честата смяна на отговорните за председателството донякъде може да е помогнала за суматохата, в която то потъва.