Теменужка Петкова: До края на годината може да има приватизационна процедура за "Белене"

Според министъра до две седмици и "Булгартрансгаз" ще обяви поръчка за газовия хъб

Петкова обещава през есента най-после да бъде обявен търгът за изпълнител на газовата връзка с Гърция, за която се говори от 2009 г.
Петкова обещава през есента най-после да бъде обявен търгът за изпълнител на газовата връзка с Гърция, за която се говори от 2009 г.
Петкова обещава през есента най-после да бъде обявен търгът за изпълнител на газовата връзка с Гърция, за която се говори от 2009 г.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Петкова обещава през есента най-после да бъде обявен търгът за изпълнител на газовата връзка с Гърция, за която се говори от 2009 г.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Реалистично е до края на годината да се обяви процедура за приватизация на проекта за АЕЦ "Белене", за да се види дали ще има частен интерес към изграждането му. В момента се извършва счетоводен преглед на всички пасиви и активи, като активите ще бъдат отделени в отделна компания. Именно тя ще бъде предложена за приватизация по Закона за приватизацията, а ако няма интерес - тогава ще се разгледа вариантът оборудването за "Белене" да бъде използвано за изграждане на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй". Това съобщава министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю пред "24 часа". По думите й през септември се очаква да пристигне останалата част от оборудването. Петкова съобщава още, че до две седмици и "Булгартрансгаз", част от Българския енергиен холдинг, ще обяви обществена поръчка за предпроектно проучване за осъществяването на газовия хъб "Балкан"."В рамките му ще бъдат разгледани всички възможности за разширяване на газопреносната мрежа у нас", казва тя. Поръчката се очаква от доста време. Петкова вече е съобщавала, че стойността й ще е близо 2 млн. евро. Половината от сумата – 920 хил. евро, вече бе предоставена от Европейската комисия. Останалите средства трябва да осигури държавният газов оператор, който в момента подготвя документацията на поръчката и критериите, на които трябва да отговарят кандидатите да извършат проучването.

Избраната компания ще трябва да проучи смисъла от изграждането на газоразпределителния център "Балкан", да анализира газовите пазари в региона и възможните източници и маршрути за захранване на газоразпределителния център. Наскоро енергийният министър коментира също, че с оглед последното развитие на газовите проекти в региона в рамките на това предпроектно проучване ще се разгледа и възможността природен газ да постъпва на входна точка Турция и да преминава през изходна точка Сърбия.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар