Приходите на тотализатора спадат с почти 10%
20 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Приходите на тотализатора спадат с почти 10%

Държавното дружество излиза на минус в последните години, след като направи отчисления за българския спорт.

Приходите на тотализатора спадат с почти 10%

Основната причина са намаляващи постъпления от числовите игри, които са основният конкурентен продукт на държавната компания

8154 прочитания

Държавното дружество излиза на минус в последните години, след като направи отчисления за българския спорт.

© Юлия Лазарова


Постъпленията от хазартни игри на Българския спортен тотализатор намаляват с малко над 15 млн. лв. през 2016 г. спрямо предходната, или с 9.2%. Това става ясно от отговор на въпрос, отправен от БСП към министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Държавното предприятие реализира положителен финансов резултат за последните две години, като след вноските, които е длъжно да прави за развитието на българския спорт, излиза на минус.

Плюсът в минус

Приходите на БСТ от хазартни игри достигат 148.5 млн. лв. през 2016 г., като малко над 120 млн. лв. идват от числовите игри, а останалите - от моментните лотарии. Това е спад от 9.2% спрямо 2015 г., когато оборотът е бил 163.6 млн. лв. Причината са по-ниските приходи от числови игри през 2016 г., които могат да се обяснят с нарастващата конкуренция от страна на частния сектор.

Общите приходи на тотализатора обаче са малко по-високи от цитираните числа в писмения отговор на министър Кралев. Миналата година реализираният оборот достига 151.2 млн. лв., което е понижение спрямо предходната година с 16.3 млн. лв. Причината за лекото разминаване е, че БСТ набира средствата си както от организираните хазартни игри, така и от дарения и други операции, които съпътстват или допълват основната му дейност.

След приспадането на разходите държавното дружество излиза на плюс с 24.5 млн. лв. и 16.7 млн. лв. съответно през 2015 и 2016 г. От тях обаче БСТ има задължение по закон да отдели определена сума, която да бъде използвана за "нуждите на физическото възпитание и спорта и за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища". В последните години тя се движи в диапазона 26-30 млн. лв. на година. Така, след като направи тази вноска, държавният тотализатор остава на минус.

Бизнесът на лотариите

През последните години най-бързорастящата част от хазартния сектор в България са лотарийните игри. Бизнесът им е нараснал с близо 30% до около 320 млн. лв., показват изчисленията на база платените данъци за 2016 г. Двете големи компании в сектора са "Национална лотария" и "Лотария България" и се контролират от Васил Божков. Те също имат тото и лото игри, които реално са конкуренция на държавния тотализатор. Общите постъпления от такси върху хазартната дейност в бюджета също растат - с една трета спрямо предходната година (до 124 млн. лв.), като главна причина за това са лотариите и онлайн игрите. А постъпленията на последните в бюджета на държавата също растат- онлайн хазартът е изплатил под формата на такси 15 млн. лв.


2 коментара
 • 1
  bogry avatar :-|
  BoGry

  "Двете големи компании в сектора са "Национална лотария" и "Лотария България" и се контролират от Васил Божков."

  А някой контролира ли Васил Божков? И смее ли?!

 • 2
  jkq43512437 avatar :-|
  jkq43512437

  Да са живи и здрави овцете дето им търкат талончетата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK