НА ЖИВО от 10:00 ч.: Банките и бизнесът

Обвинението срещу пловдивския кмет Иван Тотев влезе в съда

Той е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 хил. лева

Следващият протест ще е на 14 септември - деня на пожарната, и така на всеки празник, докато постигнем исканията си, заканиха се синдикатите
Следващият протест ще е на 14 септември - деня на пожарната, и така на всеки празник, докато постигнем исканията си, заканиха се синдикатите    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Следващият протест ще е на 14 септември - деня на пожарната, и така на всеки празник, докато постигнем исканията си, заканиха се синдикатите
Следващият протест ще е на 14 септември - деня на пожарната, и така на всеки празник, докато постигнем исканията си, заканиха се синдикатите    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Обвинителния акт срещу кмета на Пловдив Иван Тотев за престъпление по служба при изграждането на зоокъта в града, вече е внесено в окръжния съд в Пловдив от специализираното звено "Антикорупция" на Софийската градска прокуратура. Обвиняеми по случая са още и зам.-кмета Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев. Тотев е с мярка за неотклонение парична гаранция от 20 хил. лева, а Колев и Кацарски, които се смятат за помагачи на Тотев - с подписка.

Обвинението

Според обвинението Тотев е нарушил служебните си задължения при възлагането на обществените поръчки по проекта - между 30 април 2014 г. до 29 юли 2015 г., като е избрал след пряко договаряне изпълнителя "Запрянови 03" ООД. Освен това процедурата е проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването ѝ без одобрена количествено-стойностната сметка. Към момента на сключване на договора не е бил изготвен и комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж, твърди прокуратурата.

Според обвинението Тотев е извършил тези нарушения с цел да набави облага за фирмата в размер на почти 700 хил. лв. - каквато е и щетата за община Пловдив.

Димитър Кацарски и Димитър Колев от своя страна - според прокуратурата, са съучаствали на Тотев, като умишлено са го улеснили да извърши престъплението. Кацарски е бил назначен от Тотев за председател на комисията по избор на изпълнител на проекта за Зоокъта. Именно той е предложил на кмета откритата процедура за избор на строител да бъде прекратена и така е дал възможност на Тотев да открие другата процедура – договаряне без обявление. Колев пък е обвинен, че на 28 юли 2015 г. е сключил договор за консултантска дейност и строителен надзор, без район "Западен" да е въобще страна по договора.

Контекстът

Сигналът срещу Тотев за нарушения по проекта за зоокъта е бил подаден още през 2015 г. от уволнена от Тотев бивша районна кметица. Местната прокуратура два пъти отказва разследване. След това случаят е прехвърлен в София да отлежава, докато изведнъж в началото на годината Тотев бе обвинен за престъпление по служба. Прокуратурата поиска и отстраняването му от длъжност, но втората инстанция на съда го остави на поста.

Още тогава партийни източници неофициално споделяха, че случващото се с Тотев може и да е резултат от вътрешнопартийни конфликти в ГЕРБ, а според други натискът е по линия на местни икономически играчи, недоволни от отварянето на Пловдив към инвестиции.