Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
7 6 юли 2017, 13:04, 34278 прочитания

Съдебната реформа пое курс към Путин

ГЕРБ, ДПС и патриотите решиха, че обучението в чужбина и чуждото финансиране е най-големият проблем на съдебната власт

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- ГЕРБ, патриотите и ДПС извадиха тояга за Съюза на съдиите и морков за членовете на компрометирания ВСС
- Законопроектът срещу "грантаджийството" в съдебната власт ще бъде разгледан приоритетно
-
С промените ГЕРБ и ДПС търсят начин да се отблагодарят на тръгващия си ВСС.

Още по темата

Под зоркия поглед на Цацаров: започва рестарт на прокурорската асоциация

Главният прокурор влиза в ролята на визионер на съсловната организация

6 ное 2017

Сотир Цацаров: В грантовете няма безплатен обяд

Но пък главният прокурор подкрепи идеята за кариерен бонус за членовете на ВСС при връщането им в системата

11 юли 2017

И Асоциацията на прокурорите се обяви против скандалните промени в съдебния закон

Изменения ще доведат до забрана за участие в проекти, финансирани от ЕК и официално договорени с правителството на България

11 юли 2017

Съюзът на юристите поиска да се оттеглят промените в съдебния закон

Съюзът заплашва да блокира важен проект и настоява премиерът да предизвика извънредно заседание на парламентарните групи от управляващите

10 юли 2017

Широк фронт срещу скандалните промени на управляващите в съдебния закон

Над 20 организации се обявиха против проекта, който забранява външното финансиране за съсловните организации

9 юли 2017

Какво се случи през седмицата

Депутати от управляващите внесоха скандален законопроект за промени в Закона за съдебната власт; Парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов; Северна Корея обяви, че е изстреляла междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне до Аляска; Наказателният съд в Скопие отне паспорта на бившия македонски премиер Никола Груевски; Излишъкът в бюджета се очаква да достигне 1.74 млрд. лв. към края на юни; Тол-таксите ще имат различна цена според това в кой час на деня се ползват магистралите

7 юли 2017

Инвеститорите: Съдебната система е бариера пред растежа

От второ отворено писмо на осем бизнес организации до ръководителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт

7 юли 2017

Как прокуратурата "отстреля" съдия по делото Марешки

По клеветнически донос ДАНС и прокуратурата подслушват съдийски кабинет и нарушава тайната на съвещанието в името на.... опазване на съдийската независимост

7 юли 2017

ГЕРБ обяви война на "грантаджийството" в съдебната власт

Управляващите извадиха тояга срещу Съюза на съдиите и бонуси за членовете на съдебния съвет

5 юли 2017

Авторитетни юристи с петиция за оставката на Цецка Цачева

Дебатът за съдебната реформа трябва да е свободен, крайно неуместно е министърът на правосъдието да напада председателя на ВКС за мнението му, пише в писмото

14 юни 2017

Съюзът на съдиите: Съдебният инспекторат да провери срещата Цацаров - Дончев - Гергов

В писмо до главния съдебен инспектор Теодора Точкова се настоява институцията да си изпълни задълженията по закон

9 май 2017

Грантовете ми са много по-добри от грантовете ти

Главният прокурор Сотир Цацаров анатемоса външното финансиране, при все че неведнъж се е възползвал от него

7 дек 2015

Когато ГЕРБ, "Патриоти" и ДПС намерят консенсус по въпросите на съдебната власт, рядко следва нещо хубаво. Тази сряда в правната комисия трите партии показаха готовност да форсират извън всякакви правила спорния проект за промени в Закона за съдебната власт, внесен във вторник след края на работното време. Вносителите са трима депутати от ГЕРБ - председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, Анна Александрова и Иглика Събева, и двама патриоти - Емил Димитров-Ревизоро и Христиан Митев. Текстовете, които в мотивите са определени като гарантиращи независимостта на съдиите и прокурорите, силно напомнят на законотворчеството на Орбан и Путин за ограничаване на опонентите в неправителствения сектор, тъй като се оказва, че според вносителите основният проблем пред независимостта на съдебната власт е външното финансиране на съсловните организации, докато според мониторинговите доклади на ЕК и редица други чужди експерти проблемът е в политическото и друго лобистко влияние и непрозрачно кадруване.

Промените очевидно са подготвени "с оглед личността" и целят пречупването на Съюза на съдиите в България (ССБ) - организацията, която от години показва непримиримост към посегателствата срещу независимостта на съда. Друго предложение, което има потенциал да се превърне в кариерен трамплин за членовете на съвета, е явен жест на благодарност към настоящия състав на съвета. Цялостното внушение на проекта е за демонстрация - посочване на "врага" и награждаване на послушните - преди избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота, който ще се проведе през септември.

Според Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи с този проект бавно, но сигурно в България се рушат основни демократични лостове като свобода на сдружаване и свобода на говорене, особено когато е критично и не пасва на силните на деня.

Който слушка, ще папка
На първо място, законопроектът предлага бонус за членовете на настоящия състав на ВСС, като предвижда възможност след края на мандата им те да бъдат възстановени не само на поста, който са заемали, но и на друг, равен по ранг. Другояче казано - ако са били съдии или прокурори в провинцията, ще могат да се преместят в София.

Но по време на дебатите в правната комисия в сряда Емил Димитров лансира и по-радикална идея - след края на мандата им членовете на ВСС да могат да бъдат възстановявани в системата на по-висок пост от този, който са заемали преди избирането в съвета. Данаил Кирилов подкрепи тази позиция в комисията. "Не може хора, които са заемали толкова важна мениджърска позиция, да не получат оценка за работата си", коментира той пред "Капитал".Подобен кадрови бонус беше предложен и при прекратяването на предишния ВСС и беше отхвърлен след скандал. Основният проблем е, че така се заобикаля конкурсното начало в кадровото израстване - за избрани хора от системата със заслуги за поддържане на статуквото. В този смисъл предложението е явен жест на управляващите за проявената лоялност на мнозинството на ВСС към тях и, разбира се, към главния прокурор Сотир Цацаров.

На въпрос дали не е нечестно поставянето на всички членове на съвета под общ знаменател (тези, които наистина са работили, и тези, които са станали повод за скандали и дори за искане на оставка на съвета) Кирилов отговори, че ВСС е колективен орган и взима решенията си заедно. Попитан дали това не ощетява магистратите, които са влезли във ВСС от върховните съдилища и прокуратури, защото няма накъде да растат, той отговори, че те така или иначе са стигнали върха в кариерата си.

Предложението за този кариерен бонус идва в момент, в който голяма част от членовете на настоящия съдебен съвет се оглеждат как да продължат кариерата си след мандата. Така например вече стана известно, че представляващият ВСС Димитър Узунов, който идва от най-ниското ниво в системата, е имал намерение да се включи в битката за следващ председател на ВАС, но не е събрал достатъчно подкрепа от членовете от съвета. Други негови колеги, също част от лоялното мнозинство, като Милка Итова, Мария Кузманова и Ясен Тодоров вече девета година работят като администратори, а не като магистрати, тъй като преди това са били инспектори в Инспектората към ВСС, а сега трябва да се върнат в изключително натоварените Софийски градски съд (СГС) и следствения отдел на градската прокуратура. За тях кариерното израстване без конкурс, което ДПС, "Патриотите" и ГЕРБ защитават, решава ключов битов проблем.

Вън колонизаторите от България
Не по-малко противоречиво звучи друго предложение, което предвижда организациите на съдиите, прокурорите и следователите да се финансират само от членски внос и дарения. По всичко личи, че това ограничение е насочено към най-голямата магистратска организация - ССБ, последователен опонент на мнозинството във ВСС и неговия лидер - главния прокурор Сотир Цацаров, както и на политиките на мимикрия на съдебна реформа, поддържани от основните политически партии и основно от ГЕРБ и ДПС. ССБ получава финансиране от различни международни организации за активната си дейност в интерес на съсловието. Заради позициите си срещу статуквото съюзът от години е обект на атаки в медиите около депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Явно е, че тези промени са насочени срещу Съюза на съдиите в България. Това е втори подобен опит, тъй като при последните промени имаше подобно предложение, което беше отхвърлено с голямо мнозинството още в правната комисия", коментира Атанас Атанасов, председател на УС на ССБ и наказателен съдия в СГС. "Тогава се опитахме да обясним, че членският внос не е достатъчен за нашата дейност. Ние получаваме финансиране от различни донори, което е целево и е свързано изцяло с повишаване на професионалния капацитет на съдиите - семинари, лектори, отпечатване на обучителни материали. Например получихме средства от ЕК за транспониране на европейското законодателство", добавя той. Ако законодателните промени бъдат приети, ще бъде спрян и "Съдийски вестник", който ССБ възстанови с помощта на чуждестранно финансиране.

В сряда Богдана Желявска и Евгени Иванов, които ръководят съответно Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите, отказаха коментар пред "Дневник" с аргумент, че не са запознати с промените.

"Формулировката на текстовете пресича и възможността за финансиране по програми и проекти на ЕС и по-специално на дирекция "Правосъдие" към ЕК, които всяка година предоставят финансиране по конкретни юридически проблеми и разширяват възможностите за обучение и обмен на връзки между магистрати", коментира Биляна Гяурова-Вегертседер. "Текстовете ще изолират българската магистратска общност от останалите подобни (организирани в професионални сдружения) в рамките на ЕС и ще капсулират системата още повече", коментира още тя и допълни: "Най-вероятно това е целта."

Пред "Капитал" Данаил Кирилов обясни, че промените целят да предизвикат дебат и да гарантират независимостта на магистратите. "Представете си, че български бизнесмен даде пари на някоя съсловна организация, но не директно, а чрез някоя организация, регистрирана в чужбина", предположи той. На въпрос дали визира Норвежкия финансов механизъм, грантовете от Холандия или Швейцария, ЕК или "Америка за България" той отговори, че не е запознат с източниците на финансиране на съсловните организации.

Всъщност тезата "грантовете са лоши" се размахва от няколко години от мнозинството във ВСС и дори от главния прокурор Цацаров, който в битието си на съдия се е възползвал от подобни механизми на финансиране.

Проектът предвижда още и забрана магистратите да се занимават с преподавателска или научна дейност, която се финансира от "чужда държава". Този текст може да блокира пряко програмите за обучение като "Фулбрайт" (по която са се обучавали българи дори и преди 1989 г.) или Международната програма за лидери към Държавния департамент на САЩ, по които често участват български магистрати. Под въпрос са и стажовете в институциите на ЕС и Съвета на Европа (като Европейския съд по правата на човека в Страсбург), в които всяка година участват десетки български съдии.

Според Данаил Кирилов ЕС не би следвало да се възприема като чужда държава, а пък за останалите програми трябва да се прецени колко са научни или обучителни. Текстът на законопроекта обаче не оставя място за преценка, след като единственият критерий е "чуждият" произход на финансирането. Нямало проблем някой български магистрат да бъде лектор в чужбина, ако не получава пари, а командировката му бъде поета от ВСС, смята Кирилов.

Трето предложение в тази посока е забраната за членството на съдии и прокурори в организации, различни от съсловните. Това поставя въпроса за членството дори в организации като Съюза на юристите в България или Българската асоциация по европейско право. Парадоксалното е, че от последната например ще трябва да излязат българските магистрати, но не и Александър Корнезов, който е съдия в Общия съд на ЕС.

И един казионен съвет, за да няма проблеми
Друго предложение в блиц законопроекта предвижда официализиране на комуникацията на ВСС с магистратите през нещо като тристранен съвет (Съвет за партньорство). В него ще членуват трима изборни членове на съвета, представители на съсловните организации, които имат над 5% членове от съответните гилдии, и магистрати, които не членуват в такива формации. "Организацията и дейността" на този съвет ще се определи от пленума на ВСС, т.е. от органа, с който магистратите трябва да преговарят. Създаването на подобен квази ВСС, в който съдии, прокурори и следователи ще гласуват заедно, е крачка назад от разделението на ВСС на съдийска и прокурорска колегия. "Нашето виждане беше да оставим на ВСС подробностите за това как трябва да изглежда този орган, който да определи дали ще е един или ще са два", обясни Данаил Кирилов.

На заседанието на правната комисия в сряда Емил Димитров предложи проектът да бъде поставен на разглеждане още същия ден, като получи подкрепа от ДПС и ГЕРБ. Общият мотив - текстовете трябва да бъдат приети преди избора на следващ състав на съвета (неизвестно защо). Само съпротивата на БСП срещу необоснованото форсиране на проекта, което е и процедурно недопустимо, осуети гласуването му, но временно. Пред "Капитал" Данаил Кирилов обясни, че при всички положения идеята на вносителите е проектът да бъде приет преди лятната ваканция.

ГЕРБ и ДПС, които през последните седем години имат съвместна хегемония в управлението на съдебната власт и носят отговорност за нейното състояние, очевидно са решили да сложат хомот и на последните непокорни. Или, ако се откажат от предложенията си в путински стил - просто да се разплатят с тези, които им служеха вярно през последните пет години.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Чуждите инвестиции растат, Орбан и Борисов имат различия за мигрантите, а напрежението между Патриотите нараства Вечерни новини: Чуждите инвестиции растат, Орбан и Борисов имат различия за мигрантите, а напрежението между Патриотите нараства

И още: Латвия получи двоен банков удар; Най-богатият бизнесмен в Чехия купува "Нова телевизия"; Утре ще стане ясно кой ще е новият председател на ключовия Софийски градски съд

19 фев 2018, 786 прочитания

Борисов и Орбан - приятели, но с различни интереси Борисов и Орбан - приятели, но с различни интереси

Унгарският премиер дойде в София да търси подкрепа за контраплан за миграцията. Борисов избегна ясен отговор

19 фев 2018, 1027 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Продажбите на дребно в България са ускорили темпа си на растеж през май

Увеличението от 6.2% е петото най-високо в съюза спрямо същия период на миналата година, а и е значително над средното ниво за страните членки

Софийски градски съд: завръщане в миналото

Съдийската колегия на новия Висш съдебен съвет ще проведе първия си ключов избор

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Планина от съвети

Как да се подготвим за планина през зимата и какво да правим в случай на инцидент

Театър: Приятно ми е, Ива!

Най-новата премиера на "Театър 199"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Чуждите инвестиции растат, а Орбан и Борисов имат различия за мигрантите

Емисия

DAILY @7PM // 19.02.2018 Прочетете