Съдебната реформа пое курс към Путин

Трите стълба в съдебната реформа на ГЕРБ - вицепремиерът Екатерина Захариева, председателят на парламентарната група Цветан Цветанов и председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Съдебната реформа пое курс към Путин

ГЕРБ, ДПС и патриотите решиха, че обучението в чужбина и чуждото финансиране е най-големият проблем на съдебната власт

36302 прочитания

Трите стълба в съдебната реформа на ГЕРБ - вицепремиерът Екатерина Захариева, председателят на парламентарната група Цветан Цветанов и председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


- ГЕРБ, патриотите и ДПС извадиха тояга за Съюза на съдиите и морков за членовете на компрометирания ВСС

- Законопроектът срещу "грантаджийството" в съдебната власт ще бъде разгледан приоритетно

-
С промените ГЕРБ и ДПС търсят начин да се отблагодарят на тръгващия си ВСС.

Когато ГЕРБ, "Патриоти" и ДПС намерят консенсус по въпросите на съдебната власт, рядко следва нещо хубаво. Тази сряда в правната комисия трите партии показаха готовност да форсират извън всякакви правила спорния проект за промени в Закона за съдебната власт, внесен във вторник след края на работното време. Вносителите са трима депутати от ГЕРБ - председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, Анна Александрова и Иглика Събева, и двама патриоти - Емил Димитров-Ревизоро и Христиан Митев. Текстовете, които в мотивите са определени като гарантиращи независимостта на съдиите и прокурорите, силно напомнят на законотворчеството на Орбан и Путин за ограничаване на опонентите в неправителствения сектор, тъй като се оказва, че според вносителите основният проблем пред независимостта на съдебната власт е външното финансиране на съсловните организации, докато според мониторинговите доклади на ЕК и редица други чужди експерти проблемът е в политическото и друго лобистко влияние и непрозрачно кадруване.

Промените очевидно са подготвени "с оглед личността" и целят пречупването на Съюза на съдиите в България (ССБ) - организацията, която от години показва непримиримост към посегателствата срещу независимостта на съда. Друго предложение, което има потенциал да се превърне в кариерен трамплин за членовете на съвета, е явен жест на благодарност към настоящия състав на съвета. Цялостното внушение на проекта е за демонстрация - посочване на "врага" и награждаване на послушните - преди избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота, който ще се проведе през септември.

Според Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи с този проект бавно, но сигурно в България се рушат основни демократични лостове като свобода на сдружаване и свобода на говорене, особено когато е критично и не пасва на силните на деня.

Който слушка, ще папка

На първо място, законопроектът предлага бонус за членовете на настоящия състав на ВСС, като предвижда възможност след края на мандата им те да бъдат възстановени не само на поста, който са заемали, но и на друг, равен по ранг. Другояче казано - ако са били съдии или прокурори в провинцията, ще могат да се преместят в София.

Но по време на дебатите в правната комисия в сряда Емил Димитров лансира и по-радикална идея - след края на мандата им членовете на ВСС да могат да бъдат възстановявани в системата на по-висок пост от този, който са заемали преди избирането в съвета. Данаил Кирилов подкрепи тази позиция в комисията. "Не може хора, които са заемали толкова важна мениджърска позиция, да не получат оценка за работата си", коментира той пред "Капитал".

Подобен кадрови бонус беше предложен и при прекратяването на предишния ВСС и беше отхвърлен след скандал. Основният проблем е, че така се заобикаля конкурсното начало в кадровото израстване - за избрани хора от системата със заслуги за поддържане на статуквото. В този смисъл предложението е явен жест на управляващите за проявената лоялност на мнозинството на ВСС към тях и, разбира се, към главния прокурор Сотир Цацаров.

На въпрос дали не е нечестно поставянето на всички членове на съвета под общ знаменател (тези, които наистина са работили, и тези, които са станали повод за скандали и дори за искане на оставка на съвета) Кирилов отговори, че ВСС е колективен орган и взима решенията си заедно. Попитан дали това не ощетява магистратите, които са влезли във ВСС от върховните съдилища и прокуратури, защото няма накъде да растат, той отговори, че те така или иначе са стигнали върха в кариерата си.

Предложението за този кариерен бонус идва в момент, в който голяма част от членовете на настоящия съдебен съвет се оглеждат как да продължат кариерата си след мандата. Така например вече стана известно, че представляващият ВСС Димитър Узунов, който идва от най-ниското ниво в системата, е имал намерение да се включи в битката за следващ председател на ВАС, но не е събрал достатъчно подкрепа от членовете от съвета. Други негови колеги, също част от лоялното мнозинство, като Милка Итова, Мария Кузманова и Ясен Тодоров вече девета година работят като администратори, а не като магистрати, тъй като преди това са били инспектори в Инспектората към ВСС, а сега трябва да се върнат в изключително натоварените Софийски градски съд (СГС) и следствения отдел на градската прокуратура. За тях кариерното израстване без конкурс, което ДПС, "Патриотите" и ГЕРБ защитават, решава ключов битов проблем.

Вън колонизаторите от България

Не по-малко противоречиво звучи друго предложение, което предвижда организациите на съдиите, прокурорите и следователите да се финансират само от членски внос и дарения. По всичко личи, че това ограничение е насочено към най-голямата магистратска организация - ССБ, последователен опонент на мнозинството във ВСС и неговия лидер - главния прокурор Сотир Цацаров, както и на политиките на мимикрия на съдебна реформа, поддържани от основните политически партии и основно от ГЕРБ и ДПС. ССБ получава финансиране от различни международни организации за активната си дейност в интерес на съсловието. Заради позициите си срещу статуквото съюзът от години е обект на атаки в медиите около депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Явно е, че тези промени са насочени срещу Съюза на съдиите в България. Това е втори подобен опит, тъй като при последните промени имаше подобно предложение, което беше отхвърлено с голямо мнозинството още в правната комисия", коментира Атанас Атанасов, председател на УС на ССБ и наказателен съдия в СГС. "Тогава се опитахме да обясним, че членският внос не е достатъчен за нашата дейност. Ние получаваме финансиране от различни донори, което е целево и е свързано изцяло с повишаване на професионалния капацитет на съдиите - семинари, лектори, отпечатване на обучителни материали. Например получихме средства от ЕК за транспониране на европейското законодателство", добавя той. Ако законодателните промени бъдат приети, ще бъде спрян и "Съдийски вестник", който ССБ възстанови с помощта на чуждестранно финансиране.

В сряда Богдана Желявска и Евгени Иванов, които ръководят съответно Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите, отказаха коментар пред "Дневник" с аргумент, че не са запознати с промените.

"Формулировката на текстовете пресича и възможността за финансиране по програми и проекти на ЕС и по-специално на дирекция "Правосъдие" към ЕК, които всяка година предоставят финансиране по конкретни юридически проблеми и разширяват възможностите за обучение и обмен на връзки между магистрати", коментира Биляна Гяурова-Вегертседер. "Текстовете ще изолират българската магистратска общност от останалите подобни (организирани в професионални сдружения) в рамките на ЕС и ще капсулират системата още повече", коментира още тя и допълни: "Най-вероятно това е целта."

Пред "Капитал" Данаил Кирилов обясни, че промените целят да предизвикат дебат и да гарантират независимостта на магистратите. "Представете си, че български бизнесмен даде пари на някоя съсловна организация, но не директно, а чрез някоя организация, регистрирана в чужбина", предположи той. На въпрос дали визира Норвежкия финансов механизъм, грантовете от Холандия или Швейцария, ЕК или "Америка за България" той отговори, че не е запознат с източниците на финансиране на съсловните организации.

Всъщност тезата "грантовете са лоши" се размахва от няколко години от мнозинството във ВСС и дори от главния прокурор Цацаров, който в битието си на съдия се е възползвал от подобни механизми на финансиране.

Проектът предвижда още и забрана магистратите да се занимават с преподавателска или научна дейност, която се финансира от "чужда държава". Този текст може да блокира пряко програмите за обучение като "Фулбрайт" (по която са се обучавали българи дори и преди 1989 г.) или Международната програма за лидери към Държавния департамент на САЩ, по които често участват български магистрати. Под въпрос са и стажовете в институциите на ЕС и Съвета на Европа (като Европейския съд по правата на човека в Страсбург), в които всяка година участват десетки български съдии.

Според Данаил Кирилов ЕС не би следвало да се възприема като чужда държава, а пък за останалите програми трябва да се прецени колко са научни или обучителни. Текстът на законопроекта обаче не оставя място за преценка, след като единственият критерий е "чуждият" произход на финансирането. Нямало проблем някой български магистрат да бъде лектор в чужбина, ако не получава пари, а командировката му бъде поета от ВСС, смята Кирилов.

Трето предложение в тази посока е забраната за членството на съдии и прокурори в организации, различни от съсловните. Това поставя въпроса за членството дори в организации като Съюза на юристите в България или Българската асоциация по европейско право. Парадоксалното е, че от последната например ще трябва да излязат българските магистрати, но не и Александър Корнезов, който е съдия в Общия съд на ЕС.

И един казионен съвет, за да няма проблеми

Друго предложение в блиц законопроекта предвижда официализиране на комуникацията на ВСС с магистратите през нещо като тристранен съвет (Съвет за партньорство). В него ще членуват трима изборни членове на съвета, представители на съсловните организации, които имат над 5% членове от съответните гилдии, и магистрати, които не членуват в такива формации. "Организацията и дейността" на този съвет ще се определи от пленума на ВСС, т.е. от органа, с който магистратите трябва да преговарят. Създаването на подобен квази ВСС, в който съдии, прокурори и следователи ще гласуват заедно, е крачка назад от разделението на ВСС на съдийска и прокурорска колегия. "Нашето виждане беше да оставим на ВСС подробностите за това как трябва да изглежда този орган, който да определи дали ще е един или ще са два", обясни Данаил Кирилов.

На заседанието на правната комисия в сряда Емил Димитров предложи проектът да бъде поставен на разглеждане още същия ден, като получи подкрепа от ДПС и ГЕРБ. Общият мотив - текстовете трябва да бъдат приети преди избора на следващ състав на съвета (неизвестно защо). Само съпротивата на БСП срещу необоснованото форсиране на проекта, което е и процедурно недопустимо, осуети гласуването му, но временно. Пред "Капитал" Данаил Кирилов обясни, че при всички положения идеята на вносителите е проектът да бъде приет преди лятната ваканция.

ГЕРБ и ДПС, които през последните седем години имат съвместна хегемония в управлението на съдебната власт и носят отговорност за нейното състояние, очевидно са решили да сложат хомот и на последните непокорни. Или, ако се откажат от предложенията си в путински стил - просто да се разплатят с тези, които им служеха вярно през последните пет години.

- ГЕРБ, патриотите и ДПС извадиха тояга за Съюза на съдиите и морков за членовете на компрометирания ВСС

- Законопроектът срещу "грантаджийството" в съдебната власт ще бъде разгледан приоритетно

-
С промените ГЕРБ и ДПС търсят начин да се отблагодарят на тръгващия си ВСС.

Когато ГЕРБ, "Патриоти" и ДПС намерят консенсус по въпросите на съдебната власт, рядко следва нещо хубаво. Тази сряда в правната комисия трите партии показаха готовност да форсират извън всякакви правила спорния проект за промени в Закона за съдебната власт, внесен във вторник след края на работното време. Вносителите са трима депутати от ГЕРБ - председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, Анна Александрова и Иглика Събева, и двама патриоти - Емил Димитров-Ревизоро и Христиан Митев. Текстовете, които в мотивите са определени като гарантиращи независимостта на съдиите и прокурорите, силно напомнят на законотворчеството на Орбан и Путин за ограничаване на опонентите в неправителствения сектор, тъй като се оказва, че според вносителите основният проблем пред независимостта на съдебната власт е външното финансиране на съсловните организации, докато според мониторинговите доклади на ЕК и редица други чужди експерти проблемът е в политическото и друго лобистко влияние и непрозрачно кадруване.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Което иде да покаже,че ефектът на "сварената жаба" вече факт.

 • 2
  fve avatar :-?
  Федор Езерский

  Заглавието ми се струва малко манипулативно. Според мен целта е да си хармонизираме правосъдието по европейски, като в Унгария. Защо пак се размята плашилото Путин?

 • 3
  plf avatar :-|
  plf

  До коментар [#2] от "Федоp Венедиктович Езеpский":

  Ако сам не си си отговорил, едва ли някой друг ще успее да ти го обясни.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Чуждото финансиране сигурно не изглежда да е най-големия проблем на съдебната система, но не е и малък, защото за каква независимост говорим, щом чужди НПО плащат на съдии? Приказката: Който плаща, той поръчва музиката забравихте ли я?

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  А, и защо само фондацията Фулбрайт цитирате?
  Америка за България налива пари в Съюза на съдиите. Както и в НПО-то на бившия Христо Иванов, водачът на дясното - 1,2 млн за 2 г.

 • 6
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Много добра публикация! Но вместо да отвори очите на политиците, на такива като Данаил Кирилов сякаш им вади очите. Но по-скоро той е послушен изпълнител на нечия друга воля. Това човече ще ни докара големи бели. Колко е жалко, че единствената разумна опозиция отсъства от парламента! БСП няма да поискат да спрат този законопроект или ще го спазарят за нещо друго...

 • 7
  praseto avatar :-|
  Свинчуга

  А същото за политическите партии кога? Един прЕател пита за гербавите немски фондации...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход