Пътната агенция обяви търгове за ремонти за 170 млн. лв.

Поръчките вероятно ще доведат до много оферти заради малкото бизнес на строителните компании

Агенция "Пътна инфраструктура" ударно обяви обществени поръчки на обща стойност 170 млн. лв., разделени в три порции. Планират се ремонти на 109 км участъци от пътищата София - Пловдив и София - Ботевград, финансирани от държавния бюджет (виж таблицата). Рехабилитацията на общо 87 км третокласни пътища в Южна България ще се финансира по оперативна програма "Региони в растеж", а за ремонта на отсечката Момчилград - Ивайловград средствата идват от програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България.

Срокът за подаване на оферти за лотовете, за които се плаща от държавния бюджет, е 4 септември, за тези, финансирани от "Региони в растеж" - 28 август, а за отсечката Момчилград - Ивайловград - 21 август.

Конкуренция между строителите

Обявените поръчки са добра новина за строителния бранш, чиито представители се оплакват от липса на поръчки. Въпреки че през 2016 г. бяха обявени търгове по "Региони в растеж" за над 180 млн. лв., възлагането им и съответно строителството се забави заради активно обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Подобна беше и ситуацията в търга за близо 10-километровата отсечка на магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза.

Желанието за поръчки доведе до разместване в т.нар. картел в сектора и много дружества нямаха преграда и обжалваха неясното класиране - но почти без успех.

И за настоящите поръчки се очаква силна конкуренция и множество кандидати, вероятно и редица обжалвания на по-късен етап.

Критериите в търговете

Цената присъства с тежест 60% сред критериите за всички позиции и по трите отделни обществени поръчки.

В търговете за отсечките, финансирани по "Региони в растеж", другите показатели за оценка на офертите са мерки за осигуряване на качество при изпълнение на строителството, екологични характеристики, свързани с изпълнението на договора, и технология и организация на изпълнението на строителството.

В търга за участъци от пътищата София - Пловдив и София - Ботевград, финансирани от държавния бюджет, както и за ремонта на пътя Момчилград - Ивайловград другият показател е техническото предложение.

Ремонтите по "Региони в растеж" трябва да се приключат за 15 месеца, а тези за пътя Момчилград - Ивайловград съответно за осем и 12 месеца. Ремонтите за София - Ботевград и София - Пловдив пък ще отнемат между година и половина и две.

КЗК отхвърли жалбите срещу поръчката за тол-системата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е произнесла и съответно отхвърлила последните жалби срещу абсурдно краткия срок от един ден за подаване на оферти за изграждане на тол-система за 200 млн. лв. През май търгът беше пуснат за пореден път, след като беше спиран от жалби, но срокът му беше драстично по-кратък от обичайното - едва 24 часа. Все пак обаче имаше шест участника в поръчката, която е временно блокирана от обжалванията. Жалбите на чешката "Толлнет" и дружеството "Алтима България", което е собственост на хърватин, са отхвърлени след заседание на КЗК на 15 юни. По жалбата на "Ерба 96" пък беше отказано производство. Според отговор на Агенция "Пътна инфраструктура" към "Капитал" същото дружество е сред кандидатите за изработка на тол-системата за тежкотоварни автомобили в България.

Сега компаниите могат да обжалват решенията на КЗК пред Върховния административен съд. Ако магистратите също не видят проблем в еднодневния срок, пътната агенция ще отвори офертите на шестте кандидата, които "Капитал" вече описа. ВАС вече излезе с определение, че процедурата може да не се спира.

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход