Съюзът на юристите поиска да се оттеглят промените в съдебния закон

Съюзът заплашва да блокира важен проект и настоява премиерът да предизвика извънредно заседание на парламентарните групи от управляващите

"Надяваме се намесата ви и на решение в разумен срок за оттегляне на внесения законопроект", се казва в писмото.
"Надяваме се намесата ви и на решение в разумен срок за оттегляне на внесения законопроект", се казва в писмото.    ©  Анелия Николова
"Надяваме се намесата ви и на решение в разумен срок за оттегляне на внесения законопроект", се казва в писмото.
"Надяваме се намесата ви и на решение в разумен срок за оттегляне на внесения законопроект", се казва в писмото.    ©  Анелия Николова

Премиерът да предизвика извънредно заседание на парламентарните групи от управляващата коалиция, за да бъде оттеглен законопроектът за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), внесен само преди седмица от петима депутати от управляващото мнозинство – трима от ГЕРБ и двама от "Обединени патриоти". За това настоява Съюзът на юристите в България (СЮБ) в остро отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, разпространено в понеделник до медиите.

Законопроектът "буди сериозни опасения, че народните представители (вносителите), тласкат страната към тотално погазване на българската конституция и международни норми, като зад несъстоятелни мотиви ограничават правата на магистратите за сдружаване, които не могат да съществуват в една правова държава", се казва в писмото. В него се изразява надежда "вносителите да бъдат убедени да оттеглят законопроекта си" на едно общо заседание на двете парламентарни групи, на което да се обсъдят сериозните му пороци.

Поредна реакция

Това е поредната организация, която реагира остро срещу скандалните промени в съдебния закон. До момента над 20 организации излязоха с декларации, в които призовават народните представители да отменят предлаганите изменения. Проектът забранява външното финансиране на съсловните организации с мотива, че то води до нарушаване на независимостта на съдебната власт и чуждо влияние и се ограничава правото на сдружаване на магистратите. Подобни становища изразиха от Съюза на съдиите в България, Института за пазарна икономика, Българския дарителски форум и 19 НПО, работещи в областта на съдебната реформа и правата на човека, както и партиите "Да, България" и ДЕОС.

От организацията определят внесения проект като "антидемократичен, дискриминационен и нарушаващ международните актове и договори". Той нарушава правото на сдружаване и равенството на всички граждани пред закона, гарантирани от българската конституция и от международни актове и договори, като Пакта за политически и граждански права и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, се сочи в писмото.

Промените "навеждат и на мисълта, че целите са други – да се отслабят магистратските професионални организации и на юристите в цялост, да се приглушат проявите им в публичното пространство", се казва в писмото. Абсурдно е съдии и други магистрати да не могат да участват в управлението на СЮБ, организация, която самите те са създали, а точно до това води една от предлаганите промени, записана по предложение на ГЕРБ, се сочи там, а мотивите, с които се защитават тези промени, са определени като "несъстоятелни".

Съюзът заплашва да блокира важен проект

В много остър финал на писмото СЮБ заявява "при това отношение към неправителствения сектор и специално към Съюза на юристите в България", изразено в законопроекта, чийто първи вносител е председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, организацията няма да подпише договора за изпълнение на спечеления проект за разработка и внедряване на системата за единна идентификация на съдебните актове. Разработената система по този проект трябваше да бъде предоставена безвъзмездно на ВСС и българските съдилища.

"Всяка година съюзът осъществява десетки обучителни и квалификационни семинари за юристи, в т.ч. и за разследващи полицаи, кръгли маси и дискусии за усъвършенстване на законодателството, за решаване на актуални проблеми – например за имотните измами, за статута на ВСС, за вещите лица, за строителното предприемачество и много др., без да получава каквато и да е издръжка от държавата" , се казва в писмото на организацията.

Оттам напомнят, че всички европейски съдилища и над 20 държави - членки на ЕС, вече прилагат или са в процес на внедряване на система за единна идентификация на съдебните актове (Европейския идентификатор за съдебна практика ECLI). Целта на системата е облекчено намиране и запознаване със съответната практика.

Висшият съдебен съвет е определен за национален координатор на тази система, но преди 2 години е отказал участие в проект за разработка и внедряване на системата поради липса на средства за съфинансиране.

"През тази година със съгласието и съдействието на ВСС СЮБ и "АПИС Европа" кандидатстваха и спечелиха подобен проект по програма "Правосъдие" на Европейската комисия с 20% съфинансиране със собствени средства. Продуктът от този проект ще бъде безвъзмездно предоставен на ВСС и българските съдилища. Предстои в близките дни да се подпише договор и да започне изпълнението му", се казва в писмото на съюза.

Оттам обаче оповестяват, че при подобно отношение към неправителствения сектор и специално към Съюза на юристите в България няма да подпишат договора за изпълнение на спечеления проект.

"Надяваме се на намесата ви и на решение в разумен срок за оттегляне на внесения законопроект. Ако някой в държавата с промяната на ЗСВ търси конфронтация, това не е Съюзът на юристите в България", завършва писмото.