И Асоциацията на прокурорите се обяви против скандалните промени в съдебния закон

Изменения ще доведат до забрана за участие в проекти, финансирани от ЕК и официално договорени с правителството на България

Председателят на асоциацията на прокурорите Евгени Иванов
Председателят на асоциацията на прокурорите Евгени Иванов    ©  Цветелина Белутова
Председателят на асоциацията на прокурорите Евгени Иванов
Председателят на асоциацията на прокурорите Евгени Иванов    ©  Цветелина Белутова

Асоциацията на прокурорите също се обяви против внесения от управляващите проект за промени в Закона за съдебната власт, който забранява "чуждо" финансиране на професионалните организации на магистратите и въвежда ограничения в сдружаването им. В писмо до председателя на Народното събрание съсловната организация настоява проектът да бъде отхвърлен, защото е дискриминационен и засяга независимостта на магистратските сдружения.

Реакцията на прокурорската асоциация идва седмица след като петима депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха скандалните поправки, и дни след като срещу поправките се обявиха официално първо от Съюза на съдиите в България, а след тях и от Института за пазарна икономика, Българския дарителски форум и 19 други неправителствени организации, работещи в областта на съдебната реформа и правата на човека, както и от партиите "Да, България" и ДЕОС. В понеделник остра реакция срещу законопроекта изрази и Съюзът на юристите в България.

Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) в магистратските среди се счита по-скоро за казионна. Тя рядко излиза със становища и те никога не са в разрез с позицията на ръководството на прокуратурата. В случая обаче законопроектът, който явно е писан като наказателна акция срещу Съюза на съдиите в България, засяга по недопустим начин всички професионални организации на магистратите, които по един или друг начин получават финансиране от чуждестранни организации - държавни, междудържавни и фондации с общественополезна цел, които подпомагат тяхната основна дейност - провеждане на обучения и семинари за повишаване квалификацията на магистратите, издаване на учебни помагала и правна литература, поддържане на контакти с организации на магистрати от други държави. От подобно финансиране се ползва и АПБ, както и други магистратски организации.

В становището на АПБ се посочва, че измененията не са обсъдени предварително с тях като една от известните професионални организации.
Според асоциацията със законопроекта се прави опит да се въведат редица ограничителни и дискриминационни разпоредби, които засягат независимостта и ограничават дейността по същество на магистратските сдружения с нестопанска цел. Обръща се внимание на народните представители при обсъждане на проекта да вземат предвид, че е нелогично и неприемливо със закон да се ограничава участието на магистратски организации в проекти с външно финансиране, които се печелят в конкурсни процедури или партньорство, основани на ясни и прозрачни разпоредби. Тези изменения ще доведат до забрана за участие в проекти, които се финансират от ЕК и които са официално договорени с правителството на България. "В реализацията на такива проекти Асоциацията на прокурорите постигна успехи, които ни дават основание да се гордеем", пише в писмото.

В него се изразява несъгласие и с друга предложена промяна - за участие на магистрати в професионални сдружения на "други юристи". "Намираме предложените изменения за необосновани и ненужни. Считаме за необходимо да отбележим, че това поставя под въпрос членството на Асоциацията на прокурорите в България в Международната асоциация на прокурорите, на която сме уважаван от ръководството и партньорите ни член", аргументира се организацията.

Прокурорите се обявяват и против изменението, според което всички магистрати трябва да декларират, че членуват в съсловни организации. След последното изменение в съдебния закон това задължение засегна само новопостъпилите в такива сдружения магистрати.

Поправките в Закона за съдебната власт бяха внесени изненадващо миналата седмица от трима депутати от ГЕРБ - председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, Анна Александрова и Иглика Събева, и двама "патриоти" - Емил Димитров-Ревизоро и Христиан Митев. Веднага бе направен опит и за форсирането му в правната комисия ден по-късно извън всякакви правила. Текстовете, които в мотивите са определени като гарантиращи независимостта на съдиите и прокурорите, на практика са в посока законотворчеството на Орбан и Путин за ограничаване на опонентите в неправителствения сектор.


2 коментара
 • 1
  kdo52372883 avatar :-P
  kdo52372883

  НЕ ВЯРВАМ НА ОЧИТЕ СИ! Товарищ Цацаров нещо е изтървал юздите тука... вероятно временно. Нали именно той + М. Вайбъра, Я. Тодоров + другите герои от години сипят огън-и-жупел срещу "грантаджиите" и "соросите" сред магистратските среди?! Ами, нещо не се връзва - собствените му подчинени гласуват "за" това позорно "грантаджийство". Въй!!!

 • 2
  praseto avatar :-|
  Свинчуга

  Герберастка история.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход