Държавната банка ББР се мести от финансовия министър към икономическия

Това е втори опит на ГЕРБ за промяна, като той трябва да бъде одобрен и от парламента

Идея на новите управляващи, която още не е сигурна, е, да се забрани отпускането на големи кредити. През последните години ББР финасираше големи големи, понякога и проблемни дружества, свързани с политици.
Идея на новите управляващи, която още не е сигурна, е, да се забрани отпускането на големи кредити. През последните години ББР финасираше големи големи, понякога и проблемни дружества, свързани с политици.    ©  Надежда Чипева
Идея на новите управляващи, която още не е сигурна, е, да се забрани отпускането на големи кредити. През последните години ББР финасираше големи големи, понякога и проблемни дружества, свързани с политици.
Идея на новите управляващи, която още не е сигурна, е, да се забрани отпускането на големи кредити. През последните години ББР финасираше големи големи, понякога и проблемни дружества, свързани с политици.    ©  Надежда Чипева
Мотивът за преместването е, че Министерството на икономиката отговаря за малките и средните фирми и за подкрепата в експортната им дейност

Правителството реши Българската банка за развитие (ББР) да се прехвърли от Министерството на финансите към икономическото министерство като орган, упражняващ правата на държавата в банката. Мотивът е, че Министерството на икономиката отговаря за малките и средните фирми и за подкрепата в експортната им дейност. Това се случва чрез промяна в Закона за ББР, като трябва да се одобри на две четения от парламента. Подобен опит беше направен и при предишното правителство на ГЕРБ, но проектът не бе приет на второ четене от депутатите.

Проблемът с ББР е, че дотук тя се използва от силните на деня за кредитиране на големи, понякога и губещи предприятия, близки до политици, като например Делян Пеевски и Георги Гергов. Затова сега сред част от управляващите се промъква и идея, която още не е сигурна, да се забрани отпускането на големи кредити, а фокусът да е кредитни линии през други банки за малки и средни компании. При многото търговски банки и падналите лихви кредити за проекти се намират, затова съществуването на държавната банка съвсем се обезсмисля.

Големите клиенти на ББР

Кредитният портфейл на ББР е търговска тайна, но за него може да се съди от направените обезпечения. Практиката за големи заеми започна преди три години. След раздора между Делян Пеевски и Цветан Василев, довел до затварянето на КТБ през лятото на 2014 г., държавната финансова институция рефинансира кредитите на свързаното с политика от ДПС дружество "Водстрой 98". Постепенно експозицията й към строителната компания достигна 55 млн. лв., което е и един от най-големите кредити на банката. ББР финансира и изкупуването на две фалирали мандри от компанията "Лодис инвест", която също се свързват с Пеевски.

След като през миналия май "Водстрой 98" беше придобита от варненската "Хидрострой", сега в строителния сектор свързват Пеевски с нов фаворит – хасковската пътностроителна компания АБ. Пряка връзка няма, но хасковското дружество повтаря модела на "Водстрой" – малък закъсал местен играч, който изведнъж започва да печели големи поръчки и взима заеми от ББР. През август държавната банка финансира АБ с общо 29 млн. лв.

Сред кредитираните от нея строителни дружества освен "Водстрой 98" и АБ бяха "Понсстройинжинеринг" (над 38 млн. лв.), "Сиенит" (32 млн. лв.), "Галчев холдинг" (и дружества от групата, над 20 млн. лв). Фирми с финансови затруднения като "Спарки Елтос" и "Понс" също са сред финансираните от ББР. През миналата година Пловдивският панаир на Георги Гергов договори 31.8 млн. евро заем от ББР, като с по-голямата част от средствата се покрива дълг към Уникредит Булбанк. През последната година за кредити пред държавната банка се наредиха и фирми на Кирил Домусчиев, Гриша Ганчев и други едри предприемачи.

През април тази година при представяне на проучване на БАН по поръчка на ББР Ангел Геков, изпълнителен директор на банката, посочи, че по-малко от 20% от отпуснатите от ББР кредити се падат на големи компании. Като брой той посочи ориентировъчни числа от около 15-16 компании, които се приемат като големи. Само 6 експозиции са към фирми, които са държавни или свързани с държавата, каза още Геков тогава.

Така държавната банка трайно се отдалечи от оригиналния си замисъл да подпомага малкия и средния бизнес и и се превърна в "банка-болница" и кредитор за едрия капитал с политически връзки.

Замислено през 2016 г.

Проект за изменение на Закона за ББР, с който да се извърши прехвърлянето й от финансовото към икономическото министерство има от есента на миналата година. В края на септември е внесен в народното събрание от Министерски съвет, като на тогавашния парламент не му стигна време да го гласува предвид подадената оставка на правителството.

В мотивите на този законопроект е записано, че предвид на целите и дейностите, за които е създадена ББР и това, че едно от основните правомощия на министъра на икономиката е да осъществява държавната политика за насърчаване на малкия и среден бизнес се предлага именно министърът на икономиката да упражнява правата на държавата в банката. Освен това, той упражнява и правата на държавата в Българска агенция за експортно застраховане и е председател на Междуведомствения съвет за експортно застраховане към Министерския съвет, се казва още там. Като обобщение в мотивите към миналогодишния законопроект е записано, че така "ще се подобрят координацията и ефективността по дефиниране и прилагане на държавните политики в подкрепа на малките и средни предприятия".