Ако България беше Варна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ако България беше Варна

Ако България беше Варна

Провинцията е по-гостоприемна за бизнеса тъй като се стреми да се конкурира със столицата

12642 прочитания

Ако в категорията започване на бизнес в глобалната класация на Световната банка се взимаха предвид данните за Варна, България би се изстреляла с 25 места нагоре.
Сред изследваните 22 града в България, Унгария и Румъния няма открояващо се най-атрактивно място за правене на бизнес, но очаквано градовете в най-западната държава се представят по-силно.

Ако предприемач реши да започне бизнес в България, ще го направи най-лесно във Варна. Разрешително за строеж обаче е добре да си извади в София, а свързването с ток да стане в Бургас. Регистрирането на собственост е еднакво трудно навсякъде в страната, докато изпълнението на договори е най-тежко в столицата. Това накратко е картината, която показва регионалното изследване "Правене на бизнес в Европейския съюз, 2017 г.: България, Унгария и Румъния", изготвено от Световната банка по модела на годишния световен доклад Doing Business. Анализът обхваща общо 22 града в трите държави, като сред българските представители са още Плевен, Пловдив и Русе.

Като цяло провинцията е по-гостоприемна за бизнеса, тъй като се стреми да се конкурира със столицата. Но ако искате да посочим един град, който да предлага най-доброто от всичко - такъв няма. Идеалното място по-скоро изглежда като мозайка от различни локации. И дори тогава трудно ще се доближи до най-добрите в света.

Изследването сравнява през колко процедури, за колко време и срещу какви разходи малките и средните компании преминават през пет фази от развитието си. Докладът не разглежда фактори като достъп до инфраструктура или наличие на достатъчно квалифицирани кадри, което обяснява и защо градове като София и Пловдив, които привличат най-много инвестиции, не се открояват като най-добрите места за правене на бизнес в България.

Унгария води регионално

На национално ниво България, Румъния и Унгария се представят сходно. Те са в топ 50 на глобалната класация Doing Business за 2017 г. (която е на база данните за столиците), което е под средното за Европейския съюз. Със своето 39-о място страната ни застава между северната ни съседка (36 позиция) и управляваната от Виктор Орбан държава (41). Резултатите от регионалното изследване обаче показват малко по-пъстра картина - унгарските градове се справят по-добре в четири от петте измервани области. Но пък изостават при сравнението за започване на бизнес, където четири български града държат топ позициите. Докато по-малките градове в България и Унгария предлагат по-добри условия за бизнес (което обяснява и по-предните им места в глобалната класация), в Румъния столицата изпреварва провинцията по повечето показатели. Според създателите на доклада Букурещ показва как големите градове могат да бъдат ефективни и да предоставят добри услуги, като съчетаят икономиите от мащаба с инвестициите в модерна администрация.

Макар че нито един от изследваните 22 града не е отличник по всичките пет категории, много от тях показват резултати, близки до най-добрите в света в поне една област. Варна и Плевен например са с най-добри показатели за започване на бизнес и са всъщност единствените два града, които са над средното ниво за ЕС. Причината - по-ниски разходи за старта, по-бърза регистрация по ДДС и по-кратка процедура, която не изисква регистрация в общината. Слабото място на всичките 22 града е свързването към електроразпределителната мрежа, където сроковете са по-дълги от средните за ЕС.

А Варна - локално

Ако се погледне само показателят "започване на бизнес" в глобалната класация и се взимаха предвид данните за Варна, България би се изстреляла с 25 места нагоре - от 82 до 57 позиция, в надпревара със 190 държави, твърдят от Световната банка. За да започне дейност в морския град, един предприемач трябва да премине през пет процедури, които му отнемат 14 дни. На другия полюс е София, където това включва шест процедури и продължава 23 дни. Основната причина са различните изисквания на ниво община, както и времето, което компаниите чакат, за да получат регистрация по ДДС.

Доста по-сложно се оказва за компаниите да получат разрешително за строеж както като брой процедури (цели 29 в Пловдив), така и като време (165 дни в Русе). Най-бърз е процесът в София, където фирмите получават документа след 97 дни, но това до голяма степен се дължи на възможността за ускорена процедура срещу допълнително заплащане. Затова и разходите в столицата са най-високи - 4.6% от стойността на обекта, докато в Русе те са едва 1.9%. Според авторите на доклада таксите би трябвало да се базират на разходите за предоставяне на услугата, а не да зависят от размера на сградата, както е сега.

Свързването към електроразпределителната мрежа е показателят, по който и трите държави са сред най-зле представящите се в ЕС. Дори и в първенеца сред 22-та града - Яш в Румъния, това отнема три месеца повече от средното за съюза. Средно за шестте български града компаниите трябва да преминат през 5 процедури, които им отнемат 236 дни и им струват сума, равна на 244.6% от годишния доход на глава от населението. В рамките на страната най-високи са резултатите на Бургас, което се дължи на по-добрите оценки за надеждност на доставките и прозрачност на тарифите. Във Варна пък процесът е най-ефективен - включва 5 процедури и отнема 200 дни. Най-трудно е свързването в София, където има 6 процедури, които отнемат два месеца повече.

Регистрирането на собственост е показателят, по който българските градове заемат последните шест позиции в регионалната класация. Въпреки това процесът в България е по-бърз и евтин от средното в ЕС. Най-трудна е регистрацията в София, което донякъде се дължи на значително по-големия обем, отколкото в другите градове.

България обаче може да се похвали с един от най-бързите и евтини процеси в ЕС по отношение на изпълнението на договори през съда. Средно за шестте града това отнема 395 дни и струва 17.9% от стойността на иска, независимо че адвокатските такси тук са близо два пъти по-високи от тези в Унгария. В рамките на страната най-лесно е изпълнението на договори в Русе, където процедурата трае по-малко от 11 месеца, а най-трудно е в София - близо 19 месеца. Столицата е специален случай, тъй като натовареността на съдиите е много по-голяма от тази в другите пет града.

Мястото на кмета

Когато дадена икономика не се развива добре, правителствата обикновено наблягат на фискални мерки, които водят до увеличаване на дълга. Вместо това управляващите може да подпомогнат средата за правене на бизнес, като намалят регулациите. И тук ключово е прилагането им на местно ниво. Сравнението по градове показва, че в отделните райони на страната регулаторните пречки за бизнеса са разнородни. Публичните институции също са с различна ефективност - въпреки че са под една шапка, данъчните във Варна например работят по-бързо, когато става въпрос за регистрация по ДДС от тези в София. Същото е и със съда. И колкото и да е странно, столицата ни изостава спрямо повечето по-малки градове в страната.

Авторите на доклада предлагат и възможни решения за някои от проблемите на базата на успешните примери в други градове и страни. Според тях въвеждането на електронно обслужване на едно гише по примера на Унгария би улеснило получаването на разрешително за строеж. Намаляването на броя изискуеми стъпки, както и на срока, необходим за присъединяване към електроразпределителната мрежа, е от главно значение за улесняване на процеса в българските градове, който е много по-продължителен от средния за ЕС, смятат анализаторите. Регистрирането на собственост би било много по-лесно и сигурно, ако има обмен на информация между институциите - данъчната администрация, общините, имотният регистър и Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Въвеждането на предсъдебно съвещание при търговски спорове пък би улеснило изпълнението на договорите.

Колкото и пакети от законодателни промени за облекчаване на бизнес средата да приеме правителството обаче, решението къде една компания да инвестира зависи от местните условия и съдействието на кмет, общинари и областен управител. Показва го и изследването - най-големите разлики между градовете в дадена държава са там, където местните власти имат по-голяма автономност при разработването и прилагането на регулации.

Преглед на оригинала
Ако в категорията започване на бизнес в глобалната класация на Световната банка се взимаха предвид данните за Варна, България би се изстреляла с 25 места нагоре.
Сред изследваните 22 града в България, Унгария и Румъния няма открояващо се най-атрактивно място за правене на бизнес, но очаквано градовете в най-западната държава се представят по-силно.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Дянков имаше много добра книга за корелацията между административни процедури при стартиране на бизнес и инвестиции за отделните държави. Зависимостта беше много силна. Тези класации не са само прах в очите и трябва да се взимат много насериозно и да се стараем да намаляваме взаимоотношенията между инвеститори и администрация.

 • 2
  dqn1464970718498488 avatar :-?
  Geoge Ivanov

  По принцип наистина в селата (провинцията) на империя България средата е по-гостоприемна за бизнес, отколкото в имперската столица София.
  Видя се например село Пловдив колко инвестиции привлече и е на второ място в империя България по инвестиции. Другата провинция-село Варна също се справя доста добре. Има бъдеще за империя България, както за имперската столица София-люлка на аристократизма в империя България, така и за имперските провинции!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK