Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 14 юли 2017, 15:39, 9423 прочитания

Пазарът на ток не чака КЗК

В търговията с електроенергия вече действат нови правила

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

КЗК глоби дружества на ЕВН и ЧЕЗ за злоупотреба с монопол

Близо 6 млн. лв. е размерът на наложените санкции

21 дек 2017

Кандидат-купувачът на ЧЕЗ изненадващо излезе от пазара на ток

"Фючър енерджи" доскоро нямаше никакви видими проблеми, но явно не може да снабди с енергия хилядите компании, с които има договор

3 дек 2017

Energo-pro пласира облигации за 370 млн. евро при висок интерес

С една част от привлечените средства ще бъдат погасени предсрочно и облигациите на българското дружество

1 дек 2017

КЗК отново не откри нарушения на пазара на горива

Комисията не повдигна обвинения на "Газтрейд", "Лукойл България" и "ОМВ България" по обвиненията на Марешки за картел и злоупотреба с монопол

11 юли 2017

КЗК обвини ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" в злоупотреба с монопол (обновена)

Ако нарушенията се докажат общата глоба на дружествата ще надхвърли 400 млн. лв.

6 юли 2017

ЕВН: Пазарът на електроенергия на едро е непрозрачен

Енергийната борса трябва да стане акционерно дружество, смятат от компанията

1 мар 2017
Закъснялото правосъдие е отказ от правосъдие. Тази стара сентенция спокойно може да се приложи при опитите на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да наложи спазването на правилата на електроенергийния пазар. След четиригодишно производство срещу дружествата от групите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" за злоупотреба с господстващо положение, дори и да има наказания, те няма как да компенсират щетите, понесени от техните конкуренти. Ако реакцията на КЗК не беше толкова бавна, тя вероятно можеше да послужи за развитието на пазара. Само че в последните години пазарът на електроенергия значително се разви и поне от година на него действат нови правила, които вече до голяма степен са решили разследваните от КЗК практики. Това не означава, че всичко в сектора е цветя и рози, защото ожесточената конкуренция между търговците, която се разрасна през последните години, неминуемо ражда доста съмнителни практики. Те обаче не се третират от КЗК.
Преди седмица комисията предяви на трите дружества твърдения за злоупотреба с господстващо положение, с което разследването, започнало през 2013 г., е на път да приключи. Oт КЗК коментираха за "Капитал", че обект на производството е периодът 2010 - 2015 г., като нарушенията на отделните дружества са извършвани почти през целия период. Процедурата беше стартирана след подадени жалби от търговци на електроенергия, към които се присъедини и потребител, който не е успял да смени доставчика си на ток. В допълнение КЗК се самосезира заради това, че трите дружества възпрепятстват излизането на клиентите на свободния пазар. Най-общо обвиненията бяха, че трите мрежови компании отказват информация за потреблението на клиентите си. По този начин те облагодетелстват свързаните с тях търговци за сметка на техните конкуренти, които трябва да действат на сляпо.
В резултат беше образувано производство за злоупотреба с господстващо положение и картел, а от офисите на трите дружества бяха иззети документи на хартиен и електронен носител, с които комисията трябваше да докаже нарушенията. Година по-късно КЗК предяви твърдения за извършени нарушения с монопол на мрежовите дружества, доставчиците на регулирания пазар и търговците от съответните групи. От комисията коментираха, че разполагат с вътрешни документи, които са показателни за наличието на вътрешногрупова стратегия, която на практика е довела до злоупотреба с господстващо положение. Вместо производството да приключи обаче, на КЗК бяха нужни три години, за да предяви нови твърдения за нарушения. Оттам посочиха, че производството се е проточило толкова дълго, тъй като в неговия ход са извършени голям брой процесуални действия и е събрана и проучена значителна по обем информация. Сега това, което престои, е в 30-дневен срок компаниите да отговорят на обвиненията, а 14 дни след изтичане на този срок трябва да бъде проведено открито заседание, на което те ще бъдат изслушани.

Монополни игри

Едва ли в страната има търговец на електроенергия, който да не се е оплаквал, че ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" с процедурни хватки правят всичко възможно да запазят клиентите си, които допреди няколко години им принадлежаха по право. Освобождаването на електроенергийния пазар, което на хартия стартира още през 2004 г., даде възможност на потребителите да сменят доставчика си на ток. По този начин те получават пазарна цена на електроенергията. В първите години от тази възможност се възползваха най-вече големите индустриални предприятия, тъй като за по-малките клиенти нямаше особен икономически смисъл заради ниската цена на регулирания пазар. Ситуацията обаче се промени през 2013 г., когато законодателството задължи всички стопански клиенти на средно напрежение (средният бизнес в страната) да излязат на свободния пазар. Това отпуши една нова ниша за търговците на електроенергия, давайки им възможност да работят и на вътрешния пазар, с което постави основните на ожесточена битка за привличане на нови клиенти.
В последната година този пазар се разрасна още повече (виж графиката), тъй като от началото на април 2016 г. пречките пред излизането и на по-малките потребители на ниско напрежение (битови клиенти и дребен бизнес) също бяха премахнати благодарение на въведените регулаторни правила. Регулаторът одобри стандартизирани товарови профили, които позволяват и най-малките клиенти да излязат на свободния пазар, без за това да са нужни точни данни за потреблението. Освен това беше въведен срок процедурите за прехвърляне на клиентите от един на друг търговец да стават в рамките на месец.
Междувременно на пазара се появиха множество търговци (по данни на ЕСО към края на 2016 г. действащите фирми са 95), което създаде яростна конкуренция между тях. В подобна ситуация е нормално гневните погледи на всички да бъдат насочени към доскорошните естествени монополи на пазара в лицето на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". Още в началото на 2016 г., както "Капитал" писа, по-малки търговци се оплакваха, че като собственици на електроразпределителната мрежа тези групи разполагат с цялата информация за потреблението на клиентите, което е ключово, за да може да се направи достатъчно прецизна оферта за излизането им на свободния пазар. Тази информация обаче не е достъпна за други търговци. "Ние сме отправяли искания до трите дружества монополисти тази информация да ни бъде предоставена още през 2013 г., но беше отказано", коментира тогава Бойко Димитрачков, управител на "Фреа акспо". "Съвсем логично е компаниите да нямат равен старт. Едни започват от позиция на монопол, а другите започват от позиция на атакуващи, така че винаги ще има усещане за дисбаланс", беше коментирал в интервю за "Капитал" изпълнителният директор на "ЧЕЗ трейд" Владимир Дичев.
Други търговци коментираха, че процедурите по смяна на доставчика се възпрепятстват и много често не се спазват сроковете. В същото време, когато става въпрос за клиенти, които искат да останат в групите на трите ЕРП, нужните стъпки се правят много по-бързо и безплатно. Така или иначе сроковете на процедурите вече се спазват, признаха някои от засегнатите по-рано търговци. Председателят на КЕВР Иван Иванов също посочи, че при тях няма подадени жалби за неспазването на процедурите за излизане на свободния пазар.

Агресивна конкуренция

Вероятно всеки от действащите търговци може да разкаже много и за агресивната конкуренция на пазара като цяло, която се изразява в под­биване на цените, насрещни оферти и всякакви други трикове за привличането на потребители. Дори и на ръба на етиката обаче подобни практики не са незаконни. За сметка на това те са свързани с много рискове, които могат да затруднят финансовото състояние на някои компании, което води до несигурност за потребителите. "В последните години се предлагаха агресивно ниски цени, което беше свързано с поемане на много голям пазарен риск, ефектът от който се вижда когато цените започнаха да се вдигат", коментира Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия.
Напрежение в сектора обаче има и по друга линия и тя е, че някои от търговците не плащат цена "задължение към обществото" на "Националната електрическа компания", трупайки милионни дългове. Според Мартин Георгиев това също може да се тълкува като нелоялна конкуренция спрямо останалите търговци, които са коректни в това отношение. Oт НЕК не пожелаха да кажат какви са просрочените задължения и дали се предприемат мерки за тяхното събиране. От ежемесечния списък на некоректните платци, който държавната компания публикува, се вижда, че с малки изменения некоректните търговци са едни и същи. За юли това са 13 фирми. Една от тях - "Кей Ар Джи" обаче е отстранена от пазара в началото на миналия месеца по искане на НЕК заради неизплащане на задълженията й, посочиха от ЕСО.
От "Мост енерджи", която е в списъка, отказаха да коментират защо не плащат задълженията си, като само посочиха, че е некоректно от страна на НЕК да публикува такива списъци. Соня Кадиева, чиято фирма "Енерджи съплай" също е била в този списък, но вече е изрядна, също коментира, че въпросните списъци не са коректни, тъй като НЕК има и други начини да събира вземанията си. Освен това по думите й в него има фирми, които дължат стотинки, и такива, които дължат милиони. Допълнително обяснение е, че задълженията към НЕК възникват на 15-о число, когато търговците все още не са събрали всичките си вземания от клиентите.
Едва ли за някого е тайна, че когато става въпрос за развиващ се пазар, фирмите са готови да преследват докрай интереса си в печеленето на клиенти, водени от мотото, че целта оправдава средствата. Точно затова, ако комисията все пак иска да покаже ефективност, няма да е излишно в бъдеще да се самосезира по-често по текущи практики - дори това да не доведе до глоби или наказания, може да окаже възпиращо въздействие и да укрепи доверието в сектора. 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Чуждите инвестиции колебливо нарастват през ноември Чуждите инвестиции колебливо нарастват през ноември

Сумата достига 884 млн. евро от началото на 2017 г., което все още е малко под нивото от предходната година

21 яну 2018, 615 прочитания

Борисов си пожела работна среща Турция - ЕС във Варна 6 Борисов си пожела работна среща Турция - ЕС във Варна

България ще иска подкрепа за Шенген от Холандия при посещението на премиера Марк Рюте в София, стана ясно след срещата между Борисов и германския канцлер Ангела Меркел

20 яну 2018, 2115 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Ако искате да имате фирмата си, платете в биткойн

Нова схема за кражба от дружества - през арбитраж и частен съдебен изпълнител

Държавата – това не са компаниите

Приватизационният импулс на Макрон изглежда по-скоро като прагматичен ход за събиране на приходи, отколкото като фундаментално преосмисляне на държавната роля във френската икономика

Върти ми се една муха

NASEKOMO превръща органичните отпадъци в храна за ларви, които са алтернативен източник на протеини за животни

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Две седмици в Мароко

С кола от северната до южната част на страната

Много преди фалшивите новини

Писателят Милош Урбан, когото наричат чешкия Умберто Еко, за мистификацията, порно хоръра и бежанците

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете