Новият план за Борисовата градина: завръщане към миналото

Проектантите предлагат премахване на павилионите, рекламата и някои от спорните игрища, както и нов спортен център и паркинги с няколкостотин места

Всички павилиони около езерото Ариана и в т.нар. "историческа част" на Борисовата градина (между стадионите "Васил Левски"и Българска армия и бул."Цариградско шосе") може да бъдат премахнати, а на тяхно място да остане само възстановеата в едновремешния й вид бирария "Ариана".

Това предвижда първоначалният вариант за подробен устройствен план (ПУП) на парка, който беше представен от фирмата "Ковачев архитекти" през изминалата седмица. Работата по документа започна още в първата половина на 2015г., но все още не е завършила. Причината е, че Столичната община и районните администрации са предавали изходните данни за новия план на проектантите със закъснение. Така заложеният по договор 175-дневен срок за създаване на подробния устройствен план е започнал да тече едва преди 20-тина дни.

Това е първият опит на Столичната община да планира и регулира развитието на Борисовата градина и да се справи с проблемните зони като автокъщата "Капитолия" и неработещата къпалня "Мария Луиза". "Ковачев архитекти" представиха само предварителен вариант на ПУП-а. Окончателната версия трябва да е готова в средата на август и ще бъде подложена на ново обществено обсъждане. Съдейки от настроенията на дискусията от изминалата седмица, е много вероятно документът да бъде обжалван в съда.

Бъдещето на парка: обърнато назад

"Екипът на "Ковачев архитекти" беше избран, защото предложи най-консервативния проект," обяви при представянето на новия документ главният архитект на София Здравко Здравков. Освен забраната за павилиони, проектантите предлагат от централната част на парка да бъдат премахнати и заведенията като "Маймунарника", както и игрищата на "Спортна София". Предвидено е на тяхно място да бъдат възстановени "три дансинга и лятна читалня." "На това място може да се сервира най-много бира, но заведението "Маймунарника" не може да остане във вида, в който се е превърнало сега", коментира арх. Атанас Ковачев. Предложението на "Ковачев архитекти" е спортните площадки, както и конната база, да бъдат изместени в друга част на парка - между бул."Симеоновско шосе" и болница "Токуда".

В долната част проектантите предлагат бившият стадион "Дружба" да бъде възстановен като "зелено място за социални контакти", а през зимата "да може да се използва за шейни". До близката метростанция трябва да се появи нов подлез под бул."Драган Цанков". "На това място има страхотно струпване на хора, което нарушава движението на всякакви транспортни потоци", коментираха проектантите. Според тяхното предложение трябва да има и няколко подлеза и надлеза, които да обвържат различните части на парка, които "в момента са разсечени от важни пътни артерии". На практика обаче проектантите не са работили върху това как паркът да стане по-достъпен от всички страни, защото "контактните зони по целия периметър на парка не са били част от заданието".

Битката за/срещу автомобила

Според проекта за ПУП автомобилният достъп в Борисовата градина трябва да бъде напълно забранен освен "организирано, за автобуси със спортисти към стадионите" и за коли на спешните служби. Контролът трябва да става чрез "падащи колчета" на входните алеи. "Ковачев архитекти" предлагат да се отвори нов вход към Борисовата градина откъм ул."Кирил Видински", където да бъде построен нов музей - посетителски център, както и нов подземен паркинг под сегашната автокъща "Капитолия". Предвижда се и паркинг за 104 автомобила на мястото на запуснатата трамвайна линия на бул."Драган Цанков" при парк-хотел "Москва", както и паркинг за 340 автомобила край гара "Пионер". На това място според архитектите трябва да се появи "спортен и културен център", където може да бъдат преместени игрищата на "Спортна София".

С целия проект може да се запознаете на страницата на Направление "Архитектура и градоустройство".