Прагът за плащанията в брой остава 10 хил. лв. засега
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Прагът за плащанията в брой остава 10 хил. лв. засега

Председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова коментира, че предложението кешовите плащания да паднат на 5 хил. лв. е било отхвърлено от опозицията без дебати

Прагът за плащанията в брой остава 10 хил. лв. засега

ГЕРБ не успя да събере мнозинство при гласуването на поправките на второ четене в бюджетната комисия

Вера Денизова
20476 прочитания

Председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова коментира, че предложението кешовите плащания да паднат на 5 хил. лв. е било отхвърлено от опозицията без дебати

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Вечната дъвка на депутатите в няколко парламента – дали да се пипа и с колко прагът за плащанията в брой, продължава да се разтегля. При последното си заседание бюджетната комисия реши лимитът да не се променя и да остане 10 хил. лв. Това стана при второто четене на Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Въпреки че ГЕРБ даде назад от първоначалната си по-рестриктивна идея и предложи компромисен вариант – прагът да падне до 5 хил. лв., при гласуването му в комисията не получи достатъчно подкрепа. Сега против промените бяха БСП, част от националистите и ДПС. Все още обаче не е ясно как ще се разпределят гласовете в залата.

Мярка под въпрос

Това е трети опит на властта да свали прага за разплащанията в брой като мярка срещу сивата икономика. Първоначалното предложение на правителството предвиждаше от 1 август плащането в брой на суми над 5 хил. лв. да бъде забранено, на 1 януари 2018 г. лимитът да падне на 3 хил. лв., а на 1 януари 2019 г. той да стане едва 1000 лв. В деня преди заседанието на бюджетната комисия обаче нейният председател Менда Стоянова обяви, че управляващата партия е преразгледала становището си и че предлага таванът да е 5 хил. лв. Този вариант срещна подкрепа на част от бизнес организациите и на Министерството на финансите.

В момента ограничението е 10 хил. лв., а санкцията при нарушение е 50% от плащането за фирми и 25% за физически лица.

Продажба на фирми с данъчни задължения

При второто четене на ДОПК в комисията депутатите коригираха леко и текстовете, които са свързани с отговорността при прехвърляне на компании с неплатени данъци и осигуровки. В правителствения вариант в обхвата попадаха и хората, които имат нотариално заверено пълномощно от мениджмънта на фирмата да управляват цялостната й дейност. Идеята беше те да носят имуществена отговорност, ако извършат плащания, които представляват скрито разпределение на печалбата или дивидент, или продадат активи на дружеството на цени под пазарните и по този начин тя бъде източена, съответно не може да погаси задълженията си към държавата. Новата формулировка изключва притежателите на нотариално заверено пълномощно, тъй като така се засягаха и правата на счетоводителите и адвокатите. Правят се и допълнителни разяснения кои търговски пълномощници и прокуристи ще се държат отговорни за същите нарушения.

Още промени

Националната агенция за приходите (НАП) вече ще може да осъществява фискален контрол и върху акцизните стоки, когато те са освободени за потребление от митницата или са минали границата. Такива стоки са горива, тютюневи изделия, алкохол и от началото на следващата година данъчните ще имат право да спират и изискват проверка и на подобни товари.

Друга поправка пък цели улеснение на бизнеса и хората – от началото на годината държавните институции ще трябва да изискват по служебен път от НАП справки за наличие на публични задължения. Досега подобен документ трябваше да се представи в писмен вид от съответната фирма или човек.

Нов акциз за цигарите

Предложението на ГЕРБ – по-скъпите цигари да се обложат с по-нисък акциз от 2018 г., беше одобрено от комисията, въпреки че БСП не гласува поправките. В момента ставката е 101 лв. на 1000 къса и 27% от продажната цена, а предложението е те да станат съответно 109 лв. на 1000 къса и 25% от продажната цена от началото на следващата година. По този начин крайната стойност на по-скъпите цигари ще се доближи до тази на по-евтините. Очакванията на бранша са средното увеличение на кутия от началото на другата година да е с 20-30 ст.

В закона за пръв път се дава дефиниция на негорими тютюневи изделия (това са нови устройства на мултинационалните цигарени компании, при които има тютюн, но той не гори и отделя по-малко дим) и се описва как те да бъдат облагани по Закона за акцизите и данъчните складове – според количеството тютюн, съдържащо се в продукта, измерено в килограми. Ставката за тях ще е като на рязания тютюн, т.е. - 152 лв.

Вечната дъвка на депутатите в няколко парламента – дали да се пипа и с колко прагът за плащанията в брой, продължава да се разтегля. При последното си заседание бюджетната комисия реши лимитът да не се променя и да остане 10 хил. лв. Това стана при второто четене на Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Въпреки че ГЕРБ даде назад от първоначалната си по-рестриктивна идея и предложи компромисен вариант – прагът да падне до 5 хил. лв., при гласуването му в комисията не получи достатъчно подкрепа. Сега против промените бяха БСП, част от националистите и ДПС. Все още обаче не е ясно как ще се разпределят гласовете в залата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  szd51527129 avatar :-|
  szd51527129

  10 хил. лв е разумен праг, да не го пипат. И без това в дългосрочен план парите се обезценяват, така че тия 10 хил. лв ще намаляват като стойност от само себе си.

 • 2
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Този закон (за ограничаване на плащанията в брой) прави по-скъпо и неудобно да се държат пари извън банковата система. Да се държат пари извън банките в важно за да може бизнесът да работи по време на банкови ваканции (когато банките не работят заради проблеми с ликвидността, породени от това, че хората отиват в банките да теглят едновременно парите си - bank run), както и при други причини - слънчево изригване, теростичен акт, който нарушава функционирането на банковата система, спиране на телекомуникациите от страна на държавата според новия антитерористичен закон, който дава възможност на държавни чиновници да извършат де факто терористичен акт като спрат телекомуникационните мрежи на произволна територия от страната, включително и в цялата страна (при което няма как това да стане технически без да се засегнат банките, болниците, веригите магазини за хранителни стоки и други, дори и в закона да напишат друго).

  Не е удобно и е скъпо при всяко по-голямо плащане да ходиш в банката да теглиш или да внасяш пари. Взимат ти такса всеки път, има 1-2 работни дена предизвестие при теглене, разходи по пътуване до банката и т.н.

  Сериозните бизнеси трябва да имат план за действие при банкова ваканция. Трябва да не държат всичките си пари в банковата система.

  А това ограничение за плащанията в брой ще оскъпи това и те може да се откажат от държането на пари извън банковата система. Това ще направи системата по-чуплива.

  Секретният план (който явно не е толкова секретен щом в Интернет разни случайни хора пишат за него) на нашите господари (които ни пишат законите и после ги гласуват - без да ни питат нас) е чрез този закон да се намали риска от банкови кризи (банкова паника, bank run, банкова ваканция). Това за сивата икономика изобщо не е вярно, защото който не си осчетоводява плащанията слабо се интересува какви са ограниченията при плащане в брой. Този закон ще засегне сивата икономика по-малко от бялата - сивите ще ползват банкови преводи само за тези плащания, които осчетоводяват. А белите - за всички.

  Само че е съмнително дали ще подейства този "секретен" план.

  Със същия закон се ограничават и държавните фирми да държат пари извън банковата система! Те ще останат без пукната стотинка по време на евентуалната банкова ваканция.

  Но дори и фирмите, които все пак имат резерви извън банките ще имат проблеми да се разплащат, защото законът ще им забранява да правят плащания в брой, което е много опасно, защото това значи, че изобщо няма да могат да плащат (обикновено договорите на търговците на дребно към търговците на едро и производителите са за над законния лимит и не може да се плаща в брой по тези договори!).

  Убеден съм, че когато се случи банкова криза управляващите няма да успят да отменят този закон навреме (ако изобщо го отменят) и ще видим празни рафтове по магазините, липсващи животоспасяващи лекарства в аптеките, невъзможност на Българската армия да си плаща за храна на военните...

  Невъзможността да се правят банкови плащания по време на банковата криза ще попречи на магазините да доставят нормално стоките си. Но ограничението при плащания в брой ще ги затрудни още повече.

  Депутатите забравят, че и те имат нужда от храна, която купуват от магазина. Те също имат нужда от лекарства, от здравни услуги.

  Това е един от многото аргументи защо не бива да се ограничават плащания в брой.

  Оказа се, че има много на брой глупави хора, които са осчетоводявали плащания в брой за над 10 000 лева (или по договори за над 10 000 лева) и държавата няма административния капацитет да се справи с нарушителите, които хваща : (линкът към статията "Кой ще се бие за кеша?" е премахнат за да не ми изтрият публикацията - забелязах, че цензурират коментари с линове).

  Така че не човешката глупост също не бива да се подценява.

  Когато се променя законодателството така, че това да води до увеличаване на нарушителите трябва да се вземе предвид доказания факт, че държавните органи нямат необходимия капацитет да се справят с всички дребни и ненужни (защото законите, които ги дефинират като такива са ненужни) нарушения. И опитвайки се да се справи с нарушителите на ненужните закони се отнемат ценни ресурси, които биха могли да се отделят за борба с важните и истински престъпления и нарушения.

 • 3
  bzm avatar :-|
  bzm

  Глупаците си мислят,че от там ще го докарат...разберете,просто е,спрете да крадете и създайте работеща икономика с реално потребление и потребители, другото го виждате в момента. Не се получава и само с едното Винету и тъпи министри, нямащи нищо общо с министерствата си. Маскари!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK