Парламентът прие на първо четене спорните промени в съдебния закон

Срещу проекта, който предвижда забрана на външното финансиране за съсловните организации на магистратите, имаше остра реакция от неправителствени организации и запитвания от ЕК за целта му

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предвиждат кариерен бонус за членовете на настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), забраняват финансирането на магистратските организации и обучението на съдии и прокурори в чужбина.

В подкрепа на законопроекта гласуваха 116 народни представители, 52 се въздържаха, а 6 бяха против. Цвета Караянчева от ГЕРБ, която председателства заседанието, не представи разбивка на гласуването по групи. Дебати по проекта практически нямаше, в негова подкрепа се изказаха Георги Марков от ГЕРБ и Павел Шопов ("Обединени патриоти/Атака"), но без аргументи по същество. Марков каза на председателя на правната комисия и първи вносител на законопроекта Данаил Кирилов (ГЕРБ), че не трябва да се обижда, когато го сравняват с Орбан, а Павел Шопов използва времето, за да разяснява, че председателят на ВКС и хората около него не са носители на реформата, защото в съда всички са равни и... затова законопроектът трябва да бъде подкрепен.

Депутатите гласуваха съкратени срокове за внасяне на предложения преди второто четене - до следващия понеделник, с очевидното намерение да форсират законопроекта.

При обсъждането му в парламентарната правна комисия проектът получи подкрепа от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС. В негова подкрепа се изказаха главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов, които поискаха лека корекция на предложението - ограничението за финансиране на магистратски организации да не обхваща фондовете на ЕС.

Срещу текстовете имаше остра реакция от страна на неправителствени организации и магистрати. Европейската комисия поиска да разбере от парламента каква е целта на законопроекта, с който се ограничава финансирането на съсловните организации на магистратите, и как българските власти ще разсеят опасенията от този проект. Получиха формален отговор и пренебрежителното отношение на управляващите в лицето на председателя на правната комисия Данаил Кирилов, който постави под съмнение легитимността на писмото и неговия подател.

След запитване на "Капитал" до Министерството на правосъдието от миналата седмица стана ясно, че министърът на правосъдието Цецка Цачева също е получила такова писмо от ЕК с тези въпроси. В отговора, изготвен от заместник-министъра Евгени Стоянов, се цитират мотивите към законопроекта, така както са публикувани на сайта на Народното събрание.