Мери Уорлик: Не смятаме, че "Северен поток 2" ще допринесе за енергийната сигурност на Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мери Уорлик: Не смятаме, че "Северен поток 2" ще допринесе за енергийната сигурност на Европа

Мери Уорлик: Не смятаме, че "Северен поток 2" ще допринесе за енергийната сигурност на Европа

Зам.-помощникът на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси в интервю за "Капитал"

Ралица Николова, Мартин Димитров
6009 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Какви са приоритетите на САЩ в енергийния сектор на балканския регион?

Първо, за мен е голямо удоволствие да бъда отново в София, в момента аз изпълнявам длъжността специален посланик по енергийните ресурси в Държавния департамент на САЩ. Нашите приоритети още от 2011 г. са да подкрепяме европейската енергийна сигурност и диверсификация. По отношение на тези въпроси България заема много важна роля, най-вече с изграждането на българско-гръцката интерконекторна връзка. Това е проект, който е свързан с Южния газов коридор и с проектите ТАР (Трансадриатическия газопровод) и ТАNAP (Tрансанадолския газопровод), по които ще се транзитира природен газ от находището "Шах Дениз 2" в Азербайджан, което се очаква да достави допълнителни количества за региона.

Ние се надяваме, че този проект ще осигури възможност за доставки на газ и от бъдещия терминал за втечнен газ край Александруполис. Така че целта на моето посещение в този конкретен момент е да разговарям с представители на изпълнителната власт, да разбера как се развива процесът и да получа потвърждение, че този проект е приоритетен за държавата, защото той е важен и от гледна точка на диверсификацията на доставките към Европа.

Когато говорим за терминала за втечнен газ в Гърция обаче, трябва да отбележим, че американските компании сякаш не проявяват същия интерес към този проект, както преди, и освен това за малко повече от година има само няколко доставки за Европа.

Аз мисля, че това e погрешно схващане. В началото на 2016 г. САЩ започнаха да доставя втечнен газ до страни, които не са част от споразумението за свободна търговия, и оттогава има около 17 доставки до европейските терминали за втечнен газ. Като цяло доставката на втечнен газ от САЩ е на ранна фаза, но е силно подкрепяна от държавната администрация. Американски енергийни компании и в частност такива, занимаващи се с втечнен газ, срещат голямо съдействие от правителството по отношение на различни облекчения в опита си да създават пазари за износ, при търговски споразумения за доставки и други. Бих отбелязала, че развитието на такива терминали като този в Александруполис създават нови възможности за подсилване на енергийната сигурност и диверсификация в Европа, особено за страни като България, тези в западната част на Балканите и дори прибалтийските републики, които са до голяма степен зависими от вноса на газ от една държава – Русия.

В този смисъл САЩ и Европейският съюз усилено подпомагат изграждането на нов терминал за втечнен газ на остров Крък в Хърватия, който да спомогне доставянето. Трябва да отбележа, че ние си даваме сметка за мястото на Русия в доставянето на природен газ към Европа, но същевременно смятаме, че е важно европейските държави да разработят варианти за диверсификация на доставките си по такъв начин, че да отговарят на нуждите на националната им сигурност.

Икономически изгодни ли са доставките на втечнен газ за България и другите страни в Източна Европа?

Не мога да спекулирам каква би била икономическата обосновка на отделни проекти, но определено има интерес, съдейки по това, което чухме от страна на България, от гръцките ни контакти и от частни компании. Пред всяка компания стои въпросът да се изчисли рентабилността на дадена инвестиция, като ние не подценяваме аспектите, които те трябва да вземат предвид по отношение на мита, превозни такси и инфраструктурни вложения, за да може целият процес да работи.

Във тази връзка искам да наблегна върху ролята на Европейския съюз и Европейската комисия при работата със страните както в региона, така и в цяла Европа за определяне на приоритетни проекти и такива от общ интерес. Много от последните са финансирани от ЕС и ЕК, в това число и българско-гръцката интерконекторна връзка. Това е показателен фактор за изразеното внимание по отношение на стратегическите интереси на Европа и за опитите й да установи взаимни връзки и да подсигури енергийната сигурност в целия съюз.

Как САЩ подкрепят проекти за втечнен газ?

По няколко начина. От политическа гледна точка те се изразяват в разговорите, които аз и моите колеги в други страни сме провели, в диалога ни с Европейската комисия и с всички страни членки на съюза. Също така в подхода ни към компании, проявили интерес към изграждането на енергийна инфраструктура или към доставката на втечнен газ.

Имайки предвид всичко казано до момента, смея да заявя, че помощта ни е комбинация от политика на ангажиране и подкрепа, изразяваща се в наблюдение на рентабилността на подобни проекти. Ние поначало сме готови да помогнем, тъй като смятаме, че енергийни проекти от този тип спомагат за утвърждаването на стабилна енергийна сигурност и диверсификация.

Преди време Сенатът представи нови санкции по отношение на компании, работещи с руски фирми в енергийния бизнес, и към този момент законопроектът вече получи отрицателен отзвук в Германия. Ако президентът Тръмп не наложи вето върху тях, как според вас това ще повлияе на плановете на българското правителство относно съвместни проекти за газопроводи с "Газпром"?

Отново не мога да спекулирам по този въпрос. Както знаете, към момента САЩ имат въведени санкции по адрес на Русия, част от които са свързани с енергетиката. По отношение на последните сегашната администрация остава непоколебима в намерението си да ги налага, като това се извършва заедно с Европейския съюз.

Когато говорим за санкции, трябва да се отбележи, че тяхната функция е не просто да наказва, а да се стреми да промени даден вид поведение. Но тук вече навлиза като фактор и желанието на Русия да промени политиката си по редица въпроси. В хода на развитие на обстоятелствата в Сената, Камарата на представителите и Конгреса администрацията ще работи тясно с тези институции във връзка установяване на най-правилния начин за налагане на всички предложени закони с цел намаляване риска за нашите компании.

Смятате ли, че твърдите позиции на САЩ към Русия вредят на енергийната сигурност на Европа? Има мнение, че САЩ и ЕС критикуват авторитарния режим в Русия, но не и в Азербайджан например?

Не мога да преценя дали това е въпрос с отношение към енергетиката или към нещо друго, но мога да споделя следното, САЩ са последователни в работата си с държави по целия свят за съблюдаването и защитата на човешките права, свободата на словото и в по-общ план на всички свободи, които демокрацията дава. Относно Азербайджан - ние работим тясно с правителството на страната по въпроса за Южния газов коридор. Наскоро държавният секретар Рекс Тилърсън се срещна с президента на Азербайджан в Истанбул, в резултат на което се получи една ползотворна дискусия за ролята на Азербайджан в задвижването на проекта.

Този проект ще предостави една реална възможност за диверсификация и енергийна сигурност в региона, като достави нов източник на газ за Южна и Югоизточна Европа. Тук можем да вмъкнем и значимостта на България с българско-гръцката интерконекторна връзка, тъй като проекти от този ранг носят някаква промяна и допринасят за по-стабилната енергийна сигурност на континента.

Какъв е коментарът ви за намерението на Германия да построи газопровода "Северен поток 2"?

Преди всичко това малко или много е инициатива на Русия. При разговорите ни със страните членки на ЕС, и с Европейската комисия, която подкрепя много от нашите възгледи, стана ясно, че ние не само смятаме, че този проект няма да допринесе за енергийната сигурност на Европа, а подкрепяме точно обратната теза. Изграждането на този втори газопровод ще концентрира 75% от износа на руски газ за Европа през един-единствен коридор, което обединява "Северен поток" 1 и 2, с капацитет от 55 млрд. кубични метра всеки. Ние не вярваме, че целта на "Северен поток 2" е да носи единствено печалба. В тази връзка, ако проектът започне да се осъществява, той трябва да отговаря изцяло на европейското законодателство, включително достъпа на трети страни, правилата за конкуренцията и така нататък.

Освен това завършването на проекта ще окаже голямо влияние на редица държави по отношение на приходите от транзитни такси от сегашния газопровод. Някои от потърпевшите ще бъдат Украйна, Словакия и България, като най-много ще пострада Украйна, която към този момент получава около 2 млрд. долара годишно от въпросните транзитни такси. Важно е страните членки на ЕС, да обръщат внимание на проекти като този и да преценяват внимателно как те ще подпомогнат диверсификацията и енергийната сигурност на Европа.

Имайки предвид, че САЩ се оттеглиха от Парижкото споразумение за климата, как това ще се отрази на сътрудничеството между Щатите и ЕС в енергетиката? ЕС например обмисля специални задължения за страните, които не следват политика за подобряване на климата.

Не съм наясно с конкретните детайли, но мога да кажа, че има различия в мненията и въпросът беше обект на дискусии на високо ниво от ранга на Г-20, като американската администрация взе решение евентуално да предоговори споразумението.

Що се отнася до сектора на възобновяемите източници, в него има големи инвестиции и се създават много нови работни места. Имайки предвид казаното, съм убедена, че пазарите ще продължават да привличат инвестиции в сектора и той ще се развива. САЩ остават на челно място в тази сфера и подкрепят усъвършенстването на технологията на възобновяемите източници.

В заключение, има много въпроси, по които може да се постигне сътрудничество, това ще продължи, като също така се очаква да продължи и развитието на инвестициите и създаването на работни места.

Преди време президентът Тръмп заяви, че САЩ ще доставят втечнен газ до Източна и Централна Европа, като това беше основна тема на срещата за Инициативата на трите морета. Какви са реалните предложения на Щатите в тази насока, и в частност за България, и рентабилна ли е подобна възможност за страната?

Осъзнаваме, че енергийните интереси на държава като България са да се развива в такава насока, че да бъде поставена в по-изгодна позиция да посреща собствените си нужди и освен това да има глас в покриването на енергийните нужди в региона. При подобна инициатива за създаването на газов център трябва да се уверим, че източниците са разнообразни, така че да не се получи пълна зависимост от един доставчик.

Друго, което е на дневен ред, е развитието на българско-гръцката интерконекторна връзка в заявените срокове, като това остава главен приоритет за България. Надяваме се всички съпътстващи проблеми да бъдат решени и строежът да започне по някое време следващата година.

Възможно ли е създаването на такъв газов център в България без руски газ?

Не мога да дам оценка откъде трябва и ще дойде газът. Русия е вариант, но е важно да е просто част от уравнението, а не същината му.

Каква е позицията на САЩ относно проекта "Tурски поток", който може да пренасочи известно количество газ за Европа през България?

Искам да отбележа едно – разбираме, че както европейските страни, така и Турция имат растящи енергийни нужди, които трябва да бъдат удовлетворявани. Засега не сме се противопоставили на нито един участък от газопровода "Турски поток 1", който ще вкара около 16 млрд. кубични метра газ на територията на Турция.

След това обаче, като говорим за потенциален втори, трети и дори четвърти газопровод, е пределно ясно, че крайните дестинации трябва да са навсякъде в Европа. И идва въпросът дали такъв подход ще служи най-добре на европейските интереси. Наистина е от изключителна важност да се покриват енергийните нужди, но трябва всички страни стратегически да преценят за себе си как най-добре да го направят. В темата за диверсификацията обсъждаме разнообразие по отношение на видове горива, източници и маршрути. В тази връзка страните трябва да подсигурят въпросната диверсификация по всички три аспекта.

Как могат да бъдат гарантирани доставките на газ от Украйна след 2019 г., когато договорът на страната с "Газпром" изтича?

След изтичане на договора между "Газпром" и Украйна руската компания ще бъде изправена пред избора дали да договори нова такава спогодба. По наше мнение такъв развой на събитията ще бъде в полза на компанията, тъй като доставките на газ за Европа през Украйна или през други съществуващи маршрути са приток на стабилни приходи. Към този момент е твърде рано да се каже дали нещата ще се развият в тази насока, но подобна развръзка не трябва и напълно да се изключва. В тази връзка е нужно да се следи внимателно развитието на проекти като "Северен поток 2" и "Турски поток" и да се гарантира, че те не подкопават енергийните интереси на страни, които печелят от сегашните маршрути. Капацитетът на газопроводната инфраструктура не е достигнал своя предел и все още може да посреща нуждите на Европа, поради което желанието на Русия за развитие на новопредложените проекти предизвиква недоумение.

По отношение на Украйна както ние, така и доста други страни от ЕС работим за прокарването на икономически реформи, които да позиционират по-добре държавата, ако се стигне до бъдещи енергийни разриви. Благодарение на тези реформи, целящи да постигнат енергийна ефективност и да изградят украински енергийни източници, както и с помощта на Словакия, Полша и отчасти Унгария в доставката на допълнителни количества газ, Украйна не е внасяла газ от Русия за свои собствени нужди от края на 2015 г.

Интервюто взеха Ралица Николова и Мартин Димитров

Какви са приоритетите на САЩ в енергийния сектор на балканския регион?

Първо, за мен е голямо удоволствие да бъда отново в София, в момента аз изпълнявам длъжността специален посланик по енергийните ресурси в Държавния департамент на САЩ. Нашите приоритети още от 2011 г. са да подкрепяме европейската енергийна сигурност и диверсификация. По отношение на тези въпроси България заема много важна роля, най-вече с изграждането на българско-гръцката интерконекторна връзка. Това е проект, който е свързан с Южния газов коридор и с проектите ТАР (Трансадриатическия газопровод) и ТАNAP (Tрансанадолския газопровод), по които ще се транзитира природен газ от находището "Шах Дениз 2" в Азербайджан, което се очаква да достави допълнителни количества за региона.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Ако в "Америка за България" има нормални хора, те би следвало да ви създадат вълнуващи проблеми покрай това "интервю". Причините са, че разкрива бруталния фалш на САЩ-доктрината, че може да захранва Европа със сгъстен шистов газ и че обижда интелигентността на публиката. Да, не всички разбираме от въглеводороди, но масово можем да си служим с калкулатор и схващаме логиката на цифрите.

  Вижда се, че интервюиращите не са добили кураж да поизправят приведената си снага и да попитат красавицата с каква магия втечненият шистов газ, транспортиран от другия край на света, ще стане конкурентен по цена на сондажен газ, доставян по тръба. Има и други незададени въпроси.

  Добивът на шистов газ ставал рентабилен, когато цената на петрола сорт брент надхвърли 85 долара. В момента тя се клати малко под 50 долара, т.е. - добивът не е икономически изгоден и ако има достъп до евтин газ, кой ще купува зорлем скъп?

  На територията на САЩ имат една единствена (!) инсталация за товарене на втечнен газ - в щата Луизиана. Строят се още три, които ще заработят след 2020 - 2023 г. Демек поне още 3 г. страната няма реален експортен капацитет.

  Обемът на доставките на руски газ за ЕС за 2016 г. достига 160 млрд куб.м. годишно. Сумарният обем на световния флот от газовози е 8,3 млрд.куб.м. Поне половината от тях не са предназначени за транспорт на метан, а на химически продукти, но да приемем, че целият световен флот ще е на разположение на мис Уорлик.

  За да могат САЩ да заменят руските газови доставки за ЕС, всеки известен кораб-газовоз трябва да направи от 19,3 рейса за година или да отива и да се връща на всеки 19 дни. Товаренето отнема почти 7 денонощия, разтоварването – поне 4. Остават 8 денонощия за път – по 4 във всяка посока. Разстоянието от най-западната точка на Европа до най-източната точка на С. Америка е 3900 км. За да излязат сметките, в едната посока газовозът би следвало да се движи с 40 км/ч или 22,2 възела. Като скутер! Този тип кораби пътуват средно с 6-8 възела.
  Демек – не става.

  Друг е въпросът, че капацитетът на инсталацията в Луизиана ще затлачи океана с газовози на дрейф, докато ги пълни.

  И трети въпрос е: откъде САЩ ще намерят толкова газ?

  Защо не питате, бе хора?

 • 2
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Маро, кой тръмпанар те назначи на тая служба, дето абер си немаш от нея. То едно да мислиш с главата и да говориш със задницата, а съвсем друго е да мислиш със задника и да говориш с главата. Айде оди се въргаляй у шистите и не дразни баба ти шМиргел, да не усетиш кой е изобретил ракетите Фау 1 и 2.

 • 3
  beky avatar :-|
  beky

  [quote#1:"D-r D"] откъде САЩ ще намерят толкова газ? [/quote]

  Резонен въпрос, ама на интервю на Козяк се ходи като на църква - изкъпан и смирен , а не попрочел нещо по темата.

  Доказаните запаси от природен газ в САЩ са 8,5 трлн. м3. Руските са 33 трил, а иранските - 34 трил. м3. Все по-конфронтационната политика на САЩ към Русия и Иран ще постигне плашещо военно и политическо тяхно сближаване.
  От Мери-та като тази сме на туй дередже.

 • 4
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата "освободителка" и "покровителка"! – Захари Стоянов

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Модератори, . #4 не е по темата и следва да почистите спама.

 • 6
  historama avatar :-|
  historama

  Дойде една американка за да ни каже, че няма за какво да плачем, ако СП-2 не се случи, тъй като по украинските газопроводи газ повече няма да тече, както и по нашите.
  А тук рублофилите мислят по друг начин, и викат и крещят за СП-2. Толкова ли мразят страната ни?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK