Зелената зона ще покрива и кварталите "Лозенец" и "Яворов" от есента

Столичният общински съвет одобри още 5000 паркоместа в централните зони на града да станат платени

От началото на октомври паркирането по всички улици в кварталите "Яворов" и "Лозенец" (между бул. "Евлоги и Хирсто Георгиеви" и бул."Джеймс Баучер") ще стане платено, решиха в четвъртък общинските съветници в София на последното си заседание преди лятната почивка. Двата квартала вече ще попадат в зелена зона, където паркирането струва по 1 лв. на час при максимален престой от четири часа.

Удължено работно време

Работното време на синята зона в събота ще бъде удължено с 4 часа (до 18 ч., вместо както е в момента до 14 ч.), а началото и краят на зелената зона да бъдат изместени с 30 минути - от 8.30 до 19.30 часа, реши още Столичният общински съвет (СОС).

С новото решение ще бъдат обособени близо 5000 нови платени паркоместа в столицата. Предложението беше внесено в общината от кметовете на районите "Средец" и "Лозенец" Мария Ачкова и Любомир Дреков през юни. Тогава Ачкова обясни предложението си с "многократно изказаното желание на хората в квартала за успокояване на движението и паркирането в района", но призна, че не е проведено обществено обсъждане по въпроса.

В квартал "Яворов" ще бъдат обособени общо 1193 нови платени паркоместа. Зелената зона вече ще обхваща всички улици между булевардите "Цариградско шосе", "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Мизия", ул. " Хан Омуртаг", и бул. "Михай Еминеску". В "Лозенец" пък ще се появят 3500 платени паркоместа в района между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Арсеналски" и бул. "Джеймс Баучер".

Повече приходи

По изчисления на Центъра за градска мобилност маркирането им и поставянето на антипаркинг колчета ще струва около 3.5 млн. лв., обяви заместник-кметът на София по транспорта Евгени Крусев. Очакваните приходи са 4.6 млн. лв. годишно. Разходите за поддържане на новите платени зони за паркиране пък ще бъдат около 1.5 млн. лв. годишно - основно за заплати на персонала. През 2015 г. общите приходи на за платен престой, наказателни паркинги и служебен абонамент на Центъра за градска мобилност са били 23.5 млн. лв.

Собствениците и наемателите на жилища, които попадат в зелена зона, имат право да паркират на преференциална цена. За първи автомобил в домакинството таксата е 100 лв. на година, за втори - 200 лв., а за трети - 300 лв. за дванадесет месеца.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  ИСКАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ ЗА ПАРКИРАНЕ, НАТИСКАМЕ СЕ ЗА ТОВА ...........
  СКУБАНЕТО на Софиянци от групировката ГЕРБ е ВЪВ ВИХЪРА СИ !!!!! Откакто мутрата Бойко Борисов заграби властта в София през 2004 година скубането е на МАХ - на два пъти вдигнаха данъчните оценки, съответно данъците и такса смет, въведоха кожодерски такси за обслужване в районните общини за всякакви "услуги", дори за издаване на бележки, че тази улица се казва еди-как-си, което име е сменила самата Община !!!!!!! БОЙКО вдигна значително и плащанията за чистене - на кофа, за метене и т.н., нищо че уж "изгони" ВОЛФ - вълка, защото лапал много......... Облажиха се не само от ТИТАН, но и много други мафиоти. СЕГА ни ЛЪЖАТ, че точно гражданите искали платено паркиране, за да могат да спират пред домовете си. На „обществените“ обсъждания идват точно агентите на ГЕРБ, за да играят ролята на народа....... Любомир Дреков добре знае това и ни будалка...... Сега мутрите не слагат лепенки по имотите, но ни слагат нови данъци, такси и пътни знаци........... А вие , Софиянци, пак гласувайте за тях, или просто не гласувайте - вървете за гъби......

 • 2
  velvoofell avatar :-|
  velvoofell

  И в други градове трябва да се въведе, трябва и да се ограничи движението в централните части. Създаването на нови пешеходни зони и зони за платено паркиране измества колите към малките улички, където става все по-трудно да се живее.

 • 3
  batkot avatar :-|
  batkot

  За да се облекчи трафика в София, навсякъде трябва да стане зелена зона и живущите да плащат символична годишна такса. Не може от Люлин да ходиш до Младост с кола, да я паркираш в някоя градинка, и да минаваш през центъра и сутрин и вечер. Това го няма в никоя развита столица.

 • 4
  jen1464843402498347 avatar :-|
  Hristo Yosifov

  Аз съм за денонощна зона, 2 лева на час, не повече от два часа в центъра на София. В идеалния център да се забрани движението на автомобили.

 • 5
  zlr avatar :-|
  zlr

  До коментар [#3] от "batkot":

  да Ви дам адреса на някоя близка аптека?
  Или сте си загубил рецептата?

  Като плямпате как е по света, що не включите поне една мозъчна клетка!?
  И коя е тази столица, дето цялата е в зона!?

  Колко паркинга е направил ГЕРБ откак управлява София (а от 10 год. са зарити с пари от еврофондовете)?

 • Milko Stoyanov

  Целият "Лозенец" - зелена зона?!
  Продължавайте с тероризирането и тормоза на гражданите в името на една, ясна за всички цел, пълнене касичката с пари! Като роден и живял цял живот в тази част на Лозенец (над Евлоги Георгиев - до Джеймс Баучър) ви питам - колко паркинга построихте? Колко от тесните, павирани улички с ужасни тротоари (непипани от социализма насам) оправихте?! На изборите - обещания с пълни шепи - а след това само едно - ТОРМОЗ НАД ГРАЖДАНИТЕ! Къде да отидат хилядите коли на хората, които живеем там и се блъскаме по тротоари, около ужасния пазар "Римската стена", по кални дворчета и тесни отбивки? Да, този град не е строен за толкова автомобили, но и нормалните хора вече имат право на ТОЗИ ЛУКС, личен автомобил, а не само държавният каймак с черните служебни коли и навъсени ченгета за шофьори... С истински проблеми на София - като циганските гета, където се краде масово ток и вода и не се плаща такса "Смет" (а вие я ринете безплатно, за да плъзнат зарази и епидемии) НЕ СМЕЕТЕ ДА СЕ ЗАХВАНЕТЕ, но за товарене на чинните данъкоплатци все повече и повече ста царе, нали, госпожо ФАНДЪКОВА? По-скъпа вода, по-скъп ток, искате да вдигнете такса Смет драстично, а сега - и... паркирането! Защо не въведете ТАКСА "ДИШАНЕ" и ТАКСА "СЪЩЕСТВУВАНЕ" - но само за българите, които работят и плащат данъци? Така силно ще ни мотивирате да останем в страната.

 • 7
  kamendc avatar :-|
  Камен

  [quote#6:"Milko Stoyanov"]Къде да отидат хилядите коли на хората, които живеем там и се блъскаме по тротоари, около ужасния пазар "Римската стена", по кални дворчета и тесни отбивки? Да, този град не е строен за толкова автомобили, но и нормалните хора вече имат право на ТОЗИ ЛУКС, личен автомобил[/quote]
  Ами тогава ще си позволите още малко лукс, и ще си купите и личен гараж.
  Ето горе пише: в целия Лозенец местата по улиците са 3500. А колко души живеят там? Сигурно 30000. То ако за всеки можеше да има парко място, че и безплатно... Като сте се нагъчкали като сардели, няма да карате коли, или ще си им купите гаражи. Сами не можете ли - защо общината да ви ги строи? С мои пари ли, като на данъкоплатец - да няма аз да паркирам там, я.
  Като искате "лукса" да имате кола и безплатно паркиране, вървете живейте в краен квартал - Дружба, Обеля, Овча Купел... там това все още е възможно. В центъра не е.

 • 8
  mangelov avatar :-|
  mangelov

  До коментар [#4] от "Hristo Yosifov":

  И аз съм с двете ръце ЗА!! В неработни дни е кошмарно паркирането около дома ми.

 • 9
  groznik90 avatar :-|
  groznik90

  що не направят целия град зелена зона, че даже и перник и дупница и да не се занимават с глупости

 • 10
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Крайно време беше зелената зона да се разшири. Преди години, когато я направиха и в моя район около НДК много хора цивреха и бяха против, но сега са на друго мнение (особено живеещите в района) - сега се намират места за паркиране спрямо тогава, когато тротоарите бяха превърнати в паркинги (както е в Лозенец сега), има по-нормални тротоари за хората, определено е по-спокойно. Българинът разбира само когато му бръкнеш дълбоко в джоба, иначе него законите не го касаят. На колата си съм намерил гараж под наем, плащам си чинно и я ползвам само когато се налага за цялото семейство, когато съм сам ползвам велосипед и ГТ, защото е кощунство в днешно време сам човек да си вози г*за в един тон ламарина, неефективно е. Проблемът както винаги е само в главите ни, защото който иска - намира решение, останалите само се оправдават в името на собственото си удобство...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход