Слепи ли са камерите в София

Покрай председателството на Съвета на ЕС столицата ще трябва да инвестира в система на видеонаблюдение... която показва, че до момента видеонаблюдението почти не е имало

С ремонта на парка край НДК беше поставено и видеонаблюдение за 220 хил. лв. Сега записите трябва да покажат кой подпали крана, с който трябваше да бъде демонтиран паметникът "1300 години България"
С ремонта на парка край НДК беше поставено и видеонаблюдение за 220 хил. лв. Сега записите трябва да покажат кой подпали крана, с който трябваше да бъде демонтиран паметникът "1300 години България"    ©  Цветелина Белутова
С ремонта на парка край НДК беше поставено и видеонаблюдение за 220 хил. лв. Сега записите трябва да покажат кой подпали крана, с който трябваше да бъде демонтиран паметникът "1300 години България"
С ремонта на парка край НДК беше поставено и видеонаблюдение за 220 хил. лв. Сега записите трябва да покажат кой подпали крана, с който трябваше да бъде демонтиран паметникът "1300 години България"    ©  Цветелина Белутова

Темата накратко

- Въпреки че се развива от десет години и в нея са инвестирани милиони левове, системата за видеонаблюдение в София, ако въобще работи, е с минимални функционалности

- Покрай председателството на Съвета на ЕС Столичната община и полицията за пръв път ще трябва да въведат "умни" елементи в нея, включително следене на автомобилни номера

- Новите камери обаче ще покриват само ограничен периметър от важни за европейските събития места и финансирането е насочено само натам
1834 улични камери стопанисва Столична община. Голяма част от тях са аналогови, а едва 12 имат функция за "интелигентен видеоанализ" в реално време.

Ако се загледате в малките детайли на иначе смразяващото видео на полицията за катастрофите по софийските улици, което трябва да повиши вниманието на шофьорите на пътя през лятото на 2017 г., ще откриете някои анахронизми. Обликът на града е малко различен - виждат се преместени саксии, различна пътна маркировка, места, които вече изглеждат по различен начин. Клипът на МВР говори за мрачната статистика на пътните произшествия от миналата година... но я илюстрира със зловещи кадри от няколко години назад.

Причината за това е прозаична - вътрешното ведомство вероятно няма много по-пресни записи на случващото се по софийските улици или количеството им е драстично по-малко, отколкото би трябвало. На теория територията на София е сравнително добре покрита с видеонаблюдение. Помежду си Столичната община и Министерството на вътрешните работи стопанисват около 3000 улични камери. Това означава по една камера на всеки 420 от обитателите на града - или по-добро покритие от Лондон, където една камера се пада на всеки 659 души. На практика обаче по различни причини в последните няколко години много от тези камери или не са работили, или не са записвали.

От два независими източника "Капитал" разбра, че камерите на СДВР не са били с пълна функционалност от 2013 до края на 2016 г., когато е започнало постепенното възстановяване на тяхната функционалност. През този период устройствата не са пазили записи и не са работили модулът за разпознаване на откраднати автомобили, за гражданска отговорност и т.н., а са използвани само за наблюдение по сигнал. Впоследствие подобен проблем (отново заради липса на поддръжка) е възникнал с камерите на Столична община. "Капитал" поиска среща със служител на СДВР, който отговаря за видеонаблюдението, за да може да обсъди функционалността на системата, но такава не беше осигурена и така не успяхме да получим информация относно ефективността на камерите в контрола на пътните нарушения и друга сходна информация. "Някой от общинските съветници спомена [за проблем със записите на общинските камери] на заседание на комисията, но аз разполагам с информация, че всичко е наред", пък коментира председателят на комисията по сигурност към Столичния общински съвет Иван Илиев.

Видеонаблюдение, бета версия

Уличните камери могат да служат ефективно не само за разкриване на престъпления и санкциониране на нарушения, а и за превенция и управление на публичните ресурси. В София обаче това не се случва по най-добрия начин. Тук "системата за видеонаблюдение" е съвкупност от различни парчета, които през годините не са напасвани добре и интегрирани, а в определени моменти и изобщо не са били поддържани. "През годините системите за видеонаблюдение са изграждани като самостоятелни и независими и не осигуряват възможност за оперативна съвместимост и интеграция", признават от МВР. С други думи, видеонаблюдението в града засега е по-скоро стара скрибуцаща машина, отколкото модерна, интегрирана и интелигентна система.

Сега Столичната община и полицията са задължени да я разширят и надградят заради предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Поводът вече им донесе и свежи средства - преди две седмици Министерският съвет отпусна общо 12 млн. лв. за системата за сигурност (9.5 млн. лв за МВР и 2 млн. лв. за общината). Това е възможност да се тръгне по нов път и системата да се използва по-ефективно. Проектите обаче ще имат сравнително малък обхват и ще са концентрирани в приоритетните рискови зони, свързани с председателството. Грубо казано, това е оста "Летище София - НДК - резиденция "Бояна"." Междувременно от началото на годината и Столичната община, и полицията са обявили поръчки за възстановяване и поддръжка на уличните камери за над 5 млн. лв. От условията се виждат ясно досегашните липси и пробойни в системата.

10 години инвестиции за 12 умни камери

Столичната община притежава около 1800 камери в училища и детски градини, паркове и публични места. Има един основен дежурен център за видеонаблюдение, в който по думите на общината "се наблюдават по-голяма част от инсталираните камери". Има и четири "локални" центъра - два от тях са в подлезите край румънското посолство и на бул."България" и "Тодор Каблешков" и следят камери от подлезите, а останалите два са в кварталите "Бъкстон" и "Студентски град". Отделно дирекцията "Управление и анализ на трафика" отговаря за свои устройства по улиците. Използваните камери са общо осем модела, като огромната част са от типа "аналогова куполна вандалозащитена камера (PAL) с пренос на видео по коаксиален кабел" и струват около 300 лв. за брой. По-интелигентните устройства са далеч по-малко. Общината има 12 управляеми камери и 12, които могат да правят "интелигентен видеоанализ в реално време". Центровете за наблюдение използват четири различни софтуера.

Според отговори на Столична община до "Капитал" записите от тези камери се пазят в продължение на 30 дни. "Същите се предоставят на органите на полицията, прокуратурата и съда с цел подпомагане на процеса по разкриване и документиране на извършени правонарушения и престъпления. От началото на годината са предоставени над 280 броя електронни носители със записи, които са послужили за работата по над 120 случая", обясниха от общината. СДВР пък отговаря за видеонаблюдението на 14 зони по площадите и улиците в централните части на града.

Така описаната система трябва да работи добре... стига да беше поддържана. Недостатъците на системата се виждат ясно през обществените поръчки, които двете институции са обявили от началото на годината. Проблемите са два - липса на поддръжка и липса на свързаност между камерите и центровете за видеонаблюдение. През януари СДВР е подписала договор за "възстановяване на системата за видеонаблюдение" за 216 хил. лв., която включва ремонт на сървъри и ремонт на 60 камери в центъра на града, доставка на памет, батерии и UPS устройства. През април е подписана втора поръчка за поддръжка на "възстановената" система за още 411 хил. лв. През последната седмица Столична община пусна проект за "профилактика и диагностика, отстраняване на повреди, подмяна на дефектирали компоненти и гаранционна поддръжка на 3000 компонента от системата за видеонаблюдение" на стойност един милион лева. Още 230 хил. лв. ще отидат за "комуникационна свързаност" на общо 1834 камери в 265 обекта на общината до централната система за видеомониторинг.

Брюкселска мотивация за софийската сигурност

Поводът двете институции да стегнат системите си е софийското председателство на Съвета на ЕС, което започва след по-малко от половин година. Заради по-високите европейски изисквания ще трябва да бъдат вкарани и сериозни подобрения. "Председателството наложи реприоритизация на развитието на видеонаблюдението в София", обяснява Иван Илиев. По принцип това трябва да става според приетата през 2014 г. общинска стратегия, която предвижда включването на повече паркове, подлези и паметници на културата.

Сега парите ще бъдат насочени другаде. Общината има проект за 2 млн. лв., с който трябва да се изгради изцяло ново видеонаблюдение във "високорисковите зони", свързани с председателството. С него трябва да бъдат купени 202 камери "за обзорно видеонаблюдение", 42 камери за "автоматично разпознаване на регистрационни табели на МПС", нов софтуер за видеонаблюдение и модул за автоматично разпознаване на регистрационни табели, както и пет сървъра. "За да е ефективна системата, тя трябва да комбинира технологията с изкуствен интелект или аналитични системи за контрол и обработка на информация. Колкото и камери да сложиш, дори да оборудваш 10 центъра, там да сложиш по 6 души за по 24 часа, те пак не могат да обработят всичката информация", казва Иван Илиев. Ангажиментът за купуване на такъв софтуер е на МВР. "Платформата ще трябва да интегрира системи и различни източници на информация, да се надгражда с аналитични функционалности, автоматично да се свързва с регистри и автоматично да генерира аларми на база предварително дефинирани сценарии и модели за поведение", се казва в изискванията на Министерския съвет.

Председателството е добър повод системата за видеонаблюдение да стане по-умна и ефективна със сравнително малко средства и усилия. След краткотрайния политически повод обаче тя ще има същите нужди, както досега - да се надгражда умно и да бъде поддържана.