Парламентът форсира преместването на ББР към икономическото министерство

Промяната беше гласувана на две четения в едно заседание без дебат и с подкрепа от всички политически сили

В рамките на година ББР физически се мести в реновираната си сграда и юридически - към икономическото министерство
В рамките на година ББР физически се мести в реновираната си сграда и юридически - към икономическото министерство
В рамките на година ББР физически се мести в реновираната си сграда и юридически - към икономическото министерство    ©  Цветелина Белутова
В рамките на година ББР физически се мести в реновираната си сграда и юридически - към икономическото министерство    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Преди да излязат в августовската си почивка, депутатите все пак успяха да преместят Българската банка за развитие (ББР) от финансовото към икономическото министерство, като гласуваха промяната на две четения в рамките на едно заседание. Това, както писа "Капитал" преди седмица, позовавайки се на източници в изпълнителната власт и финансовите среди, отваря пътя за назначаването на бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев като директор в банка, за което той лобира през лидерите на "Обединени патриоти". За промени в управителни органи на държавни дружества е нужно само решение на принципала, който за ББР вече ще е избраният от квотата на националистите икономически министър Емил Караниколов.

По изключение

Скоростната промяна в специалния Закон за Българската банка за развитие беше приета със 163 гласа "за" от всички парламентарни сили, без "против" и "въздържал се" и без дебат по темата. Именно това отвори и възможността да се форсира прехвърлянето.

Според правилника на Народното събрание законопроектите се приемат на две гласувания, които се правят в различни заседания, като само по изключение двете гласувания може да се проведат в едно заседание. "Тази разпоредба се прилага само ако по време на обсъждането не са направени предложения за изменение или допълнение на законопроекта", гласи текстът от правилника. Така по предложение на председателя на водещата промените бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) промените бяха гласувани и приети на второ четене.

Липсваше обаче каквато и да е обосновка какво налага бързането. Нормалната законодателна процедура предвижда на депутатите да се даде седемдневен срок за внасяне на предложения, а опцията за скоростно гласуване "по изключение" е оставена по-скоро, за да няма юридически вакуум при наистина неотложни законови поправки, когато е въпрос от национална важност и решението трябва да се вземе до часове. Случаят с отдавна обсъжданото преместване на ББР от едно към друго ведомство определено не е такъв.

Докато всички са на плажа

Така единствената логична причина за бързането, изглежда, са планираните кадрови промени, които по неофициална информация обхващат устрояването на Мавродиев на пост година след като напусна КФН. Ако се вървеше по каналния ред, второто четене на промените в комисия и в пленарната зала щеше да се случи чак след края на ваканцията на парламента през септември. Вместо това сега приетата промяна ще бъде обнародвана в някой от следващите броеве на Държавен вестник и новият принципал ще може да предприема назначения чрез общо събрание (защото има и втори акционер - Банка ДСК) и през отпускарския август, когато традиционно лесно се прокарват непопулярни решения.

Самият Мавродиев по принцип е съосновател и кадър на ГЕРБ, но след множеството скандали при шестгодишния му мандат начело на КФН партията не го издигна за нов и вместо това заложи на зам. финансовия министър Карина Караиванова. Тогава също смяната се правеше на бързи обороти преди августовската отпуска, а причината за бързането беше безпрецедентно остро писмо от Европейския орган за пенсионен и застрахователен надзор (EIOPA) до премиера Бойко Борисов, в което се изразяваха притеснения за хаоса преди началото на започващите тогава проверки в двата сектора.

По информация на "Капитал" във финансовото ведомство, което се води от Владислав Горанов, е имало настроения срещу натиска за назначаване на Мавродиев и това е предизвикало претоплената идея за преместване на ББР. Караниколов не е изказвал публична позиция.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  _az_ avatar :-|
  _az_
  • - 2
  • + 2

  Честито, 6i6i :)

  Нередност?
 • 2
  plf avatar :-|
  Plamen Florov
  • - 1
  • + 1

  Нищо вече не може да ме учуди. След поредното проучване показващо колко му дреме на матриала...
  Филма е свършил

  Нередност?
 • 3
  expostoyanen avatar :-|
  expostoyanen
  • - 1
  • + 1

  Хайде, честито!
  После Борисов ще каже, че най-успешния комисионер не е бил негов избор. То и сега ББР е "бутикова банка" - 97% от кредитния й портфейл е в 20 кредитополучателя. Така, че явно държавата си изпълнява основната функция да се грижи за бившите комунета, сега бизнесмени, просто изглежда мащаба е малък.
  Ало, Радев къде си, или и на теб не ти са ясни тримесечните отчети?

  Нередност?
 • 4
  kdo52372883 avatar :-P
  kdo52372883
  • + 3

  Браво, Чичо Емо! Това значи ли, че новите фирми на #СВИН занапред ще бъдат малки и средни? Нека позная... значи! ГРУХ-ГРУХ-ГРУХ, чак оттук се чува как зурлата мляска сладко-сладко!!!

  Нередност?
Нов коментар