ВСС в света на кариерния бонус

Къде могат да се озоват най-ярките членове на кадровия орган след приетите днес промени в съдебния закон

С поглед в бъдещето
С поглед в бъдещето    ©  Велко Ангелов
С поглед в бъдещето
С поглед в бъдещето    ©  Велко Ангелов

Членовете на настоящия Висш съдебен съвет (ВСС), родил не един и два скандала, имат малък, но все пак повод, за празник. Парламентът окончателно утвърди днес т.нар. кариерен бонус, който ще им позволи в края на мандата им, ако не искат да се върнат на предишното си работно място, да си изберат друга, "равна по степен длъжност в органите на съдебната власт".

ГЕРБ, ДПС и патриотите бяха приготвили и по-голям подарък на останалото им докрай вярно мнозинство в съвета - автоматично повишаване в края на мандата, но и приетото днес не е малко. Какви възможности за кариерно развитие дават на кадровиците на Темида приетите промени (по-скоро на лобито около главния прокурор Цацаров, доколкото реформаторското малцинство беше против т.нар. бонуси)?

Ясен Тодоров. Следовател по професия, през последните девет години острието на етиката и дясна ръка на Сотир Цацаров е извън системата и вероятно ще му е трудно да се адаптира. Ето защо нищо чудно да потърси ново поприще, извън следствието. Приетите в четвъртък текстове позволяват той да бъде възстановен не само в същата структура на съдебната власт (в случая - Следствен отдел към Софийската градска прокуратура), но и в друга равна по степен, включително в съда или в прокуратурата. Ето защо Тодоров може да се преквалифицира в съдия в Търговското отделение на Софийския градски съд (СГС). По време на корупционните скандали около търговските дела в градския съд Тодоров беше един от яростните защитници на статуквото. След като новото ръководство на съда скъса с порочните практики, Ясен Тодоров може да удари рамо за връщането на доброто старо време.

Разбира се, следователят може да потърси място и в новия хит в съдебната система - специализираните съд и прокуратура (и следствения отдел към последната). Тази седмица депутатите изпратиха там делата срещу представители на високите и средните етажи на властта и опитът на Ясен Тодоров със сигурност ще е от полза.

Димитър Узунов. Човекът на Бойко Борисов във ВСС е имал далеч по-грандиозни планове за своето кариерно развитие в края на мандата си като представляващ съвета, а именно да оглави Върховния административен съд. След като не успял да събере дори необходимите подписи за номинация, той посърнал, разказват членове на съвета. "Капитал" се обърна към Узунов чрез Viber с въпрос какво мисли да прави, но не получи отговор. Истината е, че той се намира в деликатна позиция, защото попадна във ВСС от председателското място на Районния съд в Сандански и опциите му за развитие са единствено на районно ниво. Обзавел се с апартамент в София, Узунов вероятно ще иска да остане в столицата, но опциите не са много обнадеждаващи, особено за човек, загубил трудови навици - районните съд и прокуратура в София са свръхнатоварени. Ето защо Узунов вероятно ще търси развитие чрез командироване или друг извънреден способ.

Милка Итова, Мария Кузманова. Имат общ background и затова ще ги разгледаме заедно. И те, подобно на Ясен Тодоров, от девет години не правораздават, защото, преди да попаднат във ВСС, изкараха по един мандат като съдебни инспектори в Инспектората към съвета. Преди това и двете бяха съдии в Софийския градски съд. Перспективата да се завърнат в съд, ръководен от Калоян Топалов, когото мнозинството във ВСС всячески тормози, едва ли ги обнадеждава. Ето защо е възможно да потърсят подслон в Специализирания съд, който, както вече стана дума, тепърва излиза на мода. Това, че са гледали граждански дела, не е пречка, а помага. Защото, както се мотивираше мнозинството в съвета всеки път, когато натресеше за началник някой външен на съответния съд или прокуратура магистрат - "добре е да има страничен поглед".

Разбира се, двете дами винаги могат да монетизират лоялността, която проявяваха към председателя на ВАС Георги Колев и да потърсят ново поприще в света на административното правораздаване, като бъдат "възстановени" в Административен съд - София град. Оттам командироването във ВАС е само на ръка разстояние.

Галя Георгиева. Тя изпълняваше функцията на официално представителство на Сотир Цацаров в Съдийската колегия. За петте години в съвета Георгиева показа, че може да бъде всичко.

Така например тя изигра ключова роля при дисциплинарното уволнение на члена на съвета Камен Ситнилски, който почина през 2016 г. Атаката срещу Ситнилски започна през 2014 г., след като по някаква причина стана неудобен на Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров. Пред ВСС имаше протести срещу него, като дори бяха разлепени некролози с неговата снимка.

Галя Георгиева изигра ролята на оперативен работник (извършил проверката), следовател (изготвил предложението за образуване на дисциплинарно дело), прокурор (поддържащ обвинението) и съдия (член на дисциплинарния състав). Наскоро Върховният административен съд, по молба на наследниците на Ситнилски, възобнови делото, по което той обжалваше уволнението си. Тъй като е сигурно, че уволнението ще бъде отменено, ВСС ще трябва да плати близо половин милион лева възнаграждения и лихви на семейството на бившия зам. главен прокурор. Разбира се, тези пари няма да бъдат платени от авторите (Сотир Цацаров) и изпълнителите (мнозинството във ВСС и най-вече Галя Георгиева и Ясен Тодоров) на сценария по уволнението, а от българския данъкоплатец.

Встрани от отклонението - преди да влезе в съвета, Георгиева беше наказателен съдия в Пловдивския апелативен съд, но е повече от очевидно, че нейното място е в Специализирания апелативен съд. Защото, както посочихме по-горе, има страшен потенциал, който трябва да бъде използван, особено предвид новата компетентност на специализираните съдилища.

Даниела Костова и Каролина Неделчева. Дойдоха във ВСС от Окръжния съд във Варна. Имат опция за трансфер в столицата и, с риск да станем банални - в Специализирания наказателен съд. През последните пет години те доказаха, че са адаптивни и лоялни към всеки на власт. А все пак това ще бъде съдът на (или срещу) властта.

Михаил Кожарев беше зам. главен прокурор, преди да влезе в съвета, а след избирането му продължи да се държи като такъв. Ето защо няма голямо значение къде ще попадне, но няма да е за учудване, ако Цацаров да разкрие щат за него.

Румен Боев, преди да стане член на ВСС, беше прокурор в Апелативната прокуратура в Пловдив. Беше част от групата на Ситнилски, но след наказателната акция срещу него беше превъзпитан и оттогава не е надигал глава. Не е за вярване, че в оставащите му три години до пенсия ще търси друго поприще.

Румен Георгиев беше зам.-директор на Националната следствена служба. В края на мандата той е четири години преди пенсия. Надяваме се, че ще се посвети на доизграждането на Единната информационна система за противодействие на престъпността - мисия, с която се занимава отдавна. Създаването на това митично оръдие на труда започна в края на 90-те, пое над 20 млн. лв. и все още не работи в услуга на правоохранителните институции.

Светла Петкова се погрижи за кариерата си още преди края на мандата на съвета и положи клетва като съдебен заседател в Софийския градски съд. Преди това тя беше съдия във ВАС, но достигна пенсионна възраст.