С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 27 юли 2017, 16:00, 31614 прочитания

Докато давността ни раздели

Защо делото КТБ няма да свърши и други въпроси, които прокуратурата не иска да питате

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Обирът на века

Уроците от КТБ

Кухината зад бутафорната държавност, в която се вихрят Пеевски, Цацаров, Борисов, Доган, Нинова и пр., е осигурена от нашата пасивност

Без възмездие за КТБ

Кои от виновните за източването на банката са пропуснати в обвинителния акт на прокуратурата

Водопад от метафори. Така изглеждаше пресконференцията, на която Иван Гешев (началник на Специализираната прокуратура) и Румяна Арнаудова (говорител на главния прокурор и ръководител на звеното "Антикорупция") представиха внесения обвинителен акт срещу "Моделът КТБ" (правописът техен) миналата седмица.

Делото било по сложността си присаждане на глава казва Гешев и с поглед към космоса даде друга алегория - делото е кацане на Луната с ракета с дизелов двигател. След като прокурорските фойерверки затихнаха, останаха въпросите, които държавното обвинение се опитва да избегне като, хм, космически кораб - астероид.


Тъжната истина е, че внесеното в съда "основно" дело за КТБ е умишлено хипертрофирало, за да направи процеса по него вечен и всички да забравят останалите сюжети около банката, които прокуратурата така грижовно крие.

За какво беше внесено обвинение в съда

Прокуратурата на няколко пъти изрично подчерта, че внесеният обвинителен акт е по "основното дело" и засяга "следните престъпления и лица в периода от м. януари 2008 г. до 20.06.2014 г." :- организирана престъпна група, създадена и ръководена от Цветан Василев с цел "придобиване на материални облаги, включително икономически ползи в особено големи размери, като в нея участват и длъжностни лица"

- длъжностни присвоявания в размер на 2.559 млрд. лв.

- длъжностно присвояване на 205 млн. лв.

- престъпления по служба, извършени от началниците на "Банков надзор" Цветан Гунев и Румен Симеонов и Славина Велева от "Надзорно наблюдение на кредитните институции", която е правила ревизиите на КТБ.

Колко още разследвания има

Според прокуратурата има общо 24 разследвания, които са образувани по отделени материали от основното разследване. Румяна Арнаудова отказа да даде повече информация, а единствените данни бяха съобщени от прокуратурата миналата седмица, но избирателно. Според държавното обвинение става дума за:

- разследвания за пране на пари (едното от които е свързано с "придобиване на дялове от капитала на БТК")

- присвояване на 1.5 млрд. лв. от КТБ, които Цветан Василев е отпуснал на свързани с него дружества

- от 2011 г. от главната каса на банката са били присвоени 30 млн. евро, 32 млн. долара и 1 млн. лева.

От тези дела, казва още прокуратурата, се "очертават" престъпления в няколко направления: "финансиране" на политици, журналисти, спортисти, актьори и/или други лица от обществено-политическия живот, "финансиране" на лични нужди на Василев, "финансиране" на инвестиционни (губещи или печеливши) инвестиционни, медийни и други проекти на обв. Василев, увеличаване на капиталовата база на КТБ АД и осигуряване на парични средства за поддържане пирамидалното функциониране на КТБ АД.

Кога тези дела ще влязат в съда

Това говорителката на главния прокурор и шеф на антикорупционното звено Румяна Арнаудова също отказва да каже. Липсва и информация има ли обвинени по тях. Известното до този момент е, че Цветан Василев и съпругата му Антоанета Василев се разследват за пране на пари (тя е обявена за издирване и в Интерпол). Дело за данъчни престъпления има срещу Николай Бареков, а в петък беше внесен обвинителен акт срещу журналистката Соня Котуклиева за това, че не е платила данък върху парите, които е получила от Цветан Василев. Няма абсолютно никаква логика тези разследвания да продължават по-дълго от "основното" дело, защото са много по-малки по обем и фактическа сложност от него. В същото време държаното на трупчета разследване срещу политици, получавали пари от КТБ (когато КТБ стана мръсна дума), дава изключителен властови потенциал на държавното обвинение.

Колко е дълъг обвинителният акт и има ли това значение

Сюжетът с дължината на обвинителния акт по КТБ се роди преди година, в очевиден опит на прокуратурата да обясни защо разследването се проточва толкова дълго. Бомбата беше хвърлена от наблюдаващия прокурор Иван Гешев през юни 2016 г.: "Ако се внася обвинителен акт в съда по това дело, той ще бъде над 100 000 страници." Само пет месеца по-късно Румяна Арнаудова редуцира значително размера на 35 хил. страници. В началото на месеца пак тя съобщи, че обвинителният акт "се отпечатва в момента", като в Съдебната палата била доставена "специална" машина, която работела непрекъснато, като почивала на всеки четири минути. На пресконференцията след внасянето на делото в съда се говореше вече ан гро, че са отпечатани общо 210 000 страници обвинителни актове. Ако ги разделим на 20 екземпляра (един за съда, един за прокурора и по един за 18-те обвиняеми), се получава обем от 10 500 страници.

За сравнение - обвинителният акт срещу един от подсъдимите за 11 септември е 18 страници, този за Чарлс Тейлър пред Международния наказателен съд е 10 страници, за международния контрабандист на оръжие Виктор Бут - 19 страници, срещу Рос Улбрихт за Silk Road (сайт за търговия в световен мащаб с наркотици) - 68 стр.

Обясненията за дължината на обвинителния акт са няколко. Едното е формалността на наказателния процес в България. Ние ще добавим и грандоманския подход на прокуратурата. Защо организирана престъпна група? Защо по едно дело са и част от мениджмънта на банката, и вътрешния одит, и външния одит, и банковия надзор.
Дължината на обвинителния акт е нищо повече от хитър капан, който цели едно - делото да не свърши скоро и да държи съдията в постоянното напрежение, че нещо не е запомнил и разбрал (представете си, че "Шогун" или "Война и мир" бяха по 10 тома).

Между другото на пресконференцията прокурор Иван Гешев каза, че законът изисква той да прочете обвинителния акт в съдебната зала. Докато той се възмущаваше от тази разпоредба в Наказателно-процесуалния кодекс, депутатите на ГЕРБ и ДПС я премахнаха. Голяма част от окончателно приетите от парламента в сряда текстове в НПК визират делото КТБ.

Вместо обвинителния акт на журналистите беше пуснат сбит преразказ от 160 страници, кръстен "Моделът КТБ". После бдителни читатели откриха, че в цели пасажи от този труд без автор са били плагиатствани от генератор за студентски реферати и Уикипедия. Между другото плагиатството ако не престъпление, то е тежко етично нарушение. Това в нормалния свят.

Колко са доказателствата по делото

Прокуратурата съобщи, че по разследването има 1360 тома (един том съдържа 200 страници) доказателства. От Специализирания съд разбираме, че заедно с обвинителния акт са внесени 480 тома досъдебно производство, 383 тома приложения, една папка към придружителното писмо, 10 папки веществени доказателствени средства (вероятно транскрипции от подслушани разговори) и 16 папки секретни материали. Или общо 890 тома. Къде са останалите 470? Вариантите са два - или са се загубили подобно на оригиналните тефтери на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов (откраднати от колата на отишъл до тоалетна експерт малко след като стана ясно, че в тях фигурира и Делян Пеевски), или въобще не е имало 1360 тома с доказателства.

Всъщност това няма голямо значение. Напълването на едно разследване с плява (както казват магистратите) е стар трик с две цели - прокуратурата да покаже колко много работа е свършила и да затрудни максимално този, който трябва да се занимава с тези папки (съда).

Колко е продължило разследването

Прокурор Иван Гешев заяви, че разследването, което през 2014 г., е приключило много бързо, тъй като продължило година и седем месеца. Ако от юли 2017 г. върнем 19 месеца назад, ще излезе, че досъдебното производство по КТБ е започнало през януари 2016 г., или около две години след падането на банката. Откъде идва разминаването? Прокурор Гешев се позовава на сметка, направена от Специализирания съд, когато един от обвиняемите е поискал делото да бъде внесено в съда. Процесуалният кодекс предвижда такава процедура, когато са минали две години от привличането на някого като обвиняем, но в сметките не влиза времето, през което материалите са били в съда (обжалване на мерки за неотклонение, забрана за напускане на страната и т.н.). Та когато съдът направил такава сметка, преценил, че са минали година и седем месеца, а не две. Малката подробност е, че фактът, че делото е в съда, не спира разследването, напротив. Практиката е през останалото време да се работи по копия от материалите. И разследването за КТБ не е продължило 19 месеца, а 41 (три години и пет месеца).

Колко време ще продължи делото

Много. И това явно е търсен ефект - чрез помпозните обвинения. Съдията трябва да прочете и обвинителния акт, и материалите по делото (в по-добрия случай), за да види дали няма основания да го върне на прокуратурата. След това трябва да насрочи предварително изслушване, на което да присъстват всички подсъдими с адвокатите си, и държавата (като пострадала). На това заседание, ако се постигне съгласие помежду им, може да бъдат изключени от разпит "всички или някои свидетели и вещи лица". Това едва ли ще се случи. След това делото ще бъде насрочено за първо заседание, на което трябва да се съберат освен всички изброени по-горе и свидетелите. Ако един подсъдим (или неговия защитник) е болен, ще трябва да се нарочи ново заседание, чиято дата да е съобразена със свободното време на всички подсъдими и техните защитници и т.н., и т.н.

Един пример - процесът по делото САПАРД, водено срещу близкия до БСП бизнесмен Марио Николов и още седем подсъдими, по което обвиненията са значително по-прости, завърши на първа инстанция в Специализирания съд девет години след приключването на разследването. С пълно оправдаване на обвинените.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Капитал" добавя съдържание от The Economist 2 "Капитал" добавя съдържание от The Economist

Всяка седмица ще предлагаме селекция от най-интересните статии на британското икономическо издание, преведени на български

13 ное 2019, 958 прочитания

Вечерни новини: Новата власт на София започва работа, износът почти не расте 1 Вечерни новини: Новата власт на София започва работа, износът почти не расте

И още: "Еврохолд" обжалва забраната на КЗК да купи ЧЕЗ, държавата напредва с модела за втора пенсия, Ево Моралес избяга в Мексико

12 ное 2019, 1654 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Партийни апетити за постове оставиха КФН без нови надзорници

Депутатите отхвърлиха без обяснения кандидатите на Карина Караиванова. Обяснението: не са предложени хора от патриотите или ДПС

Още от Капитал
Местните избори отвъд резултатите

В София и други градове проличаха възможности за по-широк фронт срещу наложения от ГЕРБ модел на управление

Да копаеш дъното за Доган

Държавата изненадващо отпусна 220 млн. лв. за драгиране на плавателния канал в пристанище Варна. Съмненията са, че пристанището на Ахмед Доган ще е основният печеливш, а държавните терминали ще трябва да го догонват

Мавродиев, който назначи Мавродиев, който вдигна заплатата на Мавродиев

В явен конфликт на интереси директорът на ББР се е избрал да управлява дъщерни дружества и е увеличил възнаграждението си

"Шах!" със зенитни ракети

Разполагането на руски противовъздушни комплекси С-400 в Сърбия би било тежък удар по сигурността на България и НАТО

Книга: "Истории от 90-те"

Сборникът "Истории от 90-те" дава поглед към размирното десетилетие без излишна сантименталност

20 въпроса: Христо Христозов

"Практиката показва, че бързите решения имат висока цена и рядко са устойчиви"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10