Луиз Бергхолм: Очаквам скоро преговори за шведски изтребители

Луиз Бергхолм, посланик на Кралство Швеция в България

Луиз Бергхолм: Очаквам скоро преговори за шведски изтребители

Посланикът на Кралство Швеция в България пред "Капитал"

Момчил Милев
10490 прочитания

Луиз Бергхолм, посланик на Кралство Швеция в България

© Капитал


"Изборът на самолети е решение единствено на българското правителство."

"Честно казано, очакваме българското правителство да се придвижи към следващата стъпка от процедурата. Тоест да вземе решение да започне преговори на държавно ниво с Швеция."

"Смятам, че е добре, че парламентът ще вземе отношение още на ранна фаза от процедурата. Очаквам българските депутати да се отнесат към избора професионално."

"Бих искала да подчертая, че НАТО не препоръчва да се ползва специфично военно оборудване."

"Обвиненията в корупция, за които споменахте, не са насочени към Швеция"

Смятате ли, че процедурата по избиране на нови бойни самолети за българската армия е прозрачна, а правилата на конкурса - честни?

Оставам с впечатлението, че всичко преминава професионално и прозрачно. Искането за обвързващо предложение, което получихме, бе много добре структурирано, описано и базирано на критерии, които да осигурят честна процедура. Осъзнаваме, че това е дългосрочна отговорност към данъкоплатците на страната ви, която трябва да се възприема сериозно и отговорно.

Шведската корпорация Saab беше класирана на първо място от предишното служебно правителство за доставчик на нови изтребители. Настоящото правителство обаче състави анкетна комисия, която да проверява обстоятелствата около избора на самолетите Gripen. Каква ще е реакцията на Швеция, в случай че правителството реши да рестартира от начало процедурата по избор?

Изборът на самолети е решение единствено на българското правителство. Не е моя работа като посланик да коментирам това. Швеция бе поканена да представи своето предложение и ние с радост го направихме. Разбира се, впоследствие бяхме щастливи да разберем, че независимата комисия е класирала Gripen на първо място. Според мен гъвкавостта на финансовата схема, която се предлага, и сроковете за осигуряване на оперативни способности са сред факторите, оказали влияние върху избора на комисията.

Честно казано, очакваме българското правителство да се придвижи към следващата стъпка от процедурата. Тоест да вземе решение да започне преговори на държавно ниво с Швеция. Имаме заключението на независимата комисия. Имаме и думата на министър-председателя Борисов, който увери по време на заседание на Европейския съвет преди няколко седмици, че българското правителство ще стартира преговорите в близко бъдеще.

Кога очаквате да бъде взето подобно решение?

Най-вероятно през следващите месеци. А що се отнася за парламентарната комисия, ние осъзнаваме, че подобно решение е свързано с отделянето на голяма сума, така че Народното събрание трябва да даде окончателното одобрение. В този смисъл смятам, че е добре, че парламентът ще вземе отношение още на ранна фаза от процедурата. Очаквам българските депутати да се отнесат към избора професионално.

Миналата седмица Франция и Германия обявиха плана си за създаване на нов тип европейски изтребител. Как това би се отразило на шведската програма за самолети Gripen?

По принцип по-голямата конкуренция ще е от полза за всеки бизнес. Тя насърчава по-нататъшното развитие и като цяло увеличаването на отбранителните способности в цяла Европа. Това е още една причина шведската отбранителна индустрия да се опитва да създава все повече иновативни решения в отбранителния сектор.

В миналото е имало разследвания във връзка избора на самолетите Gripen в Чехия и Унгария. Имало е подозрения за корупция и посредничество от страна на местни политици. Какви мерки могат да се предприемат от страна на Швеция, за да няма подобни подозрения по отношение на процедурата в България, където проблемите с корупцията са по-сериозни от Централна Европа?

Аз съм посланик на Швеция в България и нямам правомощия да коментирам ситуацията в други страни. Обаче искам да подчертая, че обвиненията в корупция, за които споменахте, не са насочени към Швеция (в двете държави Gripen участва в консорциум с британската BAE Systems). Също така истинността им никога не беше доказана. България ясно даде да се разбере, че иска сключване на споразумение на междуправителствено ниво. Това означава, че всички условия в бъдещото споразумение ще бъдат обсъдени прозрачно между двете държави. И аз имам доверие в това.

Мислите ли, че изборът на нови изтребители би могъл да бъде атакуван или дори блокиран чрез нереформираната съдебна система в България?

Както казах, до момента процедурата се движи много професионално. Досега правителството се придвижва стъпка по стъпка по представения план прозрачно, доколкото е възможно. Швеция очаква процедурата да продължи да се случва по този начин.

Говорейки за съдебната система, как бихте коментирали приетите промени в Закона за съдебната власт, които забраняват на магистратите да получават чуждо финансиране или да се обучават в чужбина? Може ли да се направи сравнение със ситуацията в Унгария?

Реформите на съдебната система в България като цяло са нещо, което следим отблизо. България е членка на Европейския съюз и на Европейския съвет. И като такава е задължително българското законодателство и институции да отговарят на общоприетите демократични принципи.

Считате ли, че Европейският съюз е ефективен в отстояването на подобни демократични принципи?

Всяка страна - членка на ЕС и Европейския съвет, е длъжна да спазва демократичните принципи, прозрачност, свобода на словото и т.н. Демокрацията е крехка, никога не трябва да се приема за даденост, за нея трябва да се работи активно във всяка страна – от политиците и обществеността. Трябва да продължаваме да подкрепяме функционирането на демократичните принципи, върху които е изградена нашата общност.

Да се върнем към изтребителите. Ако България избере Gripen, корпорацията Saab ще получи огромна сума – поне 1.5 млрд. лв., за минимум десетилетие. Бихте ли дали подробности какви инвестиции в бъдеще би могла да направи Швеция на базата на клаузите за индустриално сътрудничество?

Вероятно сте наясно, че ЕС има законодателство по въпроса за индустриалното сътрудничество. Швеция има дълга история в изграждането на такива компетенции - търговия, научни изследвания... Подобно сътрудничество ще бъде платформа за по-значими договори между индустриалните сектори на държавите ни. В България вече има сериозно присъствие на шведски компании. Те са отговорни за повече от 8500 работни места в България. А две трети от тази фирми имат намерение да разширят бизнеса си в близкото бъдеще. Тези данни са от наше проучване на бизнес климата, проведено преди няколко месеца.

Когато става дума за Saab, мога да кажа само, че компанията собственик е много голям инвеститор в Швеция. Те определено ще потърсят възможности за инвестиране в България. Ако направите сравнение с търговското ни сътрудничеството с Чехия и Унгария, ще видите, че след сключената сделка за изтребители с тях шведски компании разшириха дейността си, създавайки нови работни места.

Може ли поддръжката на самолетите да се извършва в България?

Това предстои да бъде обсъдено по време на преговорите. Вярвам, че Saab и Швеция ще излязат с възможно най-доброто решение относно поддръжката на бойните изтребители.

Един от основните аргументи на противниците на Gripen е, че Швеция не е страна - член на НАТО. Как бихте коментирали това?

Неучастието във военни съюзи има дълга история в Швеция. С тази уговорка отбелязвам, че парламентът на нашата страна преди две години взе стратегическо решение за задълбочаване на нашите двустранни и многостранни отбранителни споразумения. Това включва и НАТО. Ние сме член на "Партньорството за мир", също така сме взели участие в редица военни учения със страни - членки на алианса. Както вече споменах, изтребителите Gripen се използват успешно в две други държави от НАТО - Чехия и Унгария. Те са напълно съвместими със стандартите на алианса и се използват много успешно от тези две държави. Също бих искала да подчертая, че НАТО не препоръчва да се ползва специфично военно оборудване.

Планира ли Швеция да стане пълноправен член на НАТО в близкото бъдеще?

Шведският парламент взе решение за по-близко сътрудничество с НАТО. Тече интензивен дебат по отбранителните политики, което е естествен отговор на увеличените предизвикателства в сферата на сигурността в близост до нашата граница. Някои партии в шведския парламент смятат, че това сътрудничество трябва да бъде развито още повече.

Смята ли Швеция, че има увеличен риск за ескалация на напрежението с Русия след началото на конфликта в Украйна и анексирането на полуостров Крим?

Конфликтът в Украйна и анексирането на Крим определено повишиха нивото на напрежение в региона. Швеция е загрижена заради увеличената външна агресивност на Русия. Ние приемаме това много сериозно, предприемаме мерки и засилваме нашите отбранителни способности.

Интервюто взе Момчил Милев

"Изборът на самолети е решение единствено на българското правителство."

"Честно казано, очакваме българското правителство да се придвижи към следващата стъпка от процедурата. Тоест да вземе решение да започне преговори на държавно ниво с Швеция."

"Смятам, че е добре, че парламентът ще вземе отношение още на ранна фаза от процедурата. Очаквам българските депутати да се отнесат към избора професионално."

"Бих искала да подчертая, че НАТО не препоръчва да се ползва специфично военно оборудване."

"Обвиненията в корупция, за които споменахте, не са насочени към Швеция"

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход