Данаил Кирилов - изпълнителят

Името му стои под най-противоречивите законопроекти, внесени в този парламент

Данаил Кирилов
Данаил Кирилов    ©  Надежда Чипева
Данаил Кирилов
Данаил Кирилов    ©  Надежда Чипева

"Тези предложения съм поел грижата и отговорността да бъда техен предложител". Тази реплика, изпусната от председателя на правната комисия Данаил Кирилов по повод спорните промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) миналата седмица, е най-краткото обяснение на ролята, която той играе в парламента. През последните няколко месеца името на 47-годишния юрист от Димитровград стои под едни от най-противоречивите законопроекти, внасяни в този парламент. Общото между всичките, меко казано, спорни предложения е, че са с прикрит произход. По интересите, които защитават, може да се съди, че текстовете идват или от прокуратурата (Наказателнопроцесуалния кодекс), или от ръководството на Върховния административен съд (Административнопроцесуалния кодекс), или от мнозинството във Висшия съдебен съвет (Закона за съдебната власт), или от Министерския съвет (Закона за опазване на околната среда). Данаил Кирилов просто е "поел грижата", изпълнява ангажимента си и нищо не може да го спре. Днес той е юридическото острие на ГЕРБ, което замести Искра Фидосова в нелеката задача да облича противоречивите идеи в законодателни инициативи.

От Жан Виденов до БСП Лозенец

Данаил Кирилов завършва право в Софийския университет. "Станах член на БСП през 1997 г., във времената, когато всички бяха станали сини", споделя той пред в. "Стандарт" през 2007 г. През 1998 тогава 28-годишният юрист поема защитата на бившия премиер Жан Виденов по делото, заведено от банкера Атанас Тилев. Източник, близък до правителството на Виденов, разказва, че връзката между бившия премиер и младия адвокат е станала през депутата от БСП от Великото народно събрание Пламен Вълканов, с когото той работел, а и двамата били от Димитровград.

Три години по-късно Данаил Кирилов влиза в изпълнителната власт, като оглавява кабинета на министъра на регионалното развитие в правителството на Симеон Сакскобургготски Костадин Паскалев. Макар и официално да е в "лично качество" в "царското" управление, Паскалев е виден представител на червената партия. През 2002 г. той подаде оставка и стана съветник на президента Георги Първанов.

Година по-късно Данаил Кирилов влиза в управлението на фирмата "Д Прайм", учредена от строителния предприемач от Силистра Светлозар Бъчваров (от решение на Върховния административен съд от 2007 г. става ясно, че срещу него е имало разследване за данъчни престъпления) и сина на зам.-министъра на регионалното развитие от ДПС Хасан Хасан - Дениз. В управлението на фирмата влиза и Валери Цветанов, който през 2008 г. стана земеделски министър, също от квотата на ДПС. Дружеството се занимава с консултантска дейност, свързана с европейските фондове. В друга фирма, учредена след излизането му от изпълнителната власт - "И-Финанси", Кирилов е съдружник със: съпругата на Костадин Паскалев - Йорданка, свързания с ВИС и дългогодишен началник на кабинета на регионалния министър Йордан Татарски, Любка Спириева (шеф на пресцентъра на Костадин Паскалев като регионален министър), Николай Младенов (също ръководител на отдел в регионалното министерство). Тогава Данаил Кирилов учредява и адвокатско съдружие с дъщерята на Паскалев - Елена.

Същата година Дананил Кирилов, който е част от БСП - Лозенец, се връща в политиката, като е избран за общински съветник в София от БСП. Според източник на "Капитал" от тогавашното ръководство на софийската организация той е бил поставен на избираемо място по волята на Румен Овчаров. "На следваща година буквално с Божидар Димитров се направиха на интересни. Постепенно ги поизолирахме. Не впачатляваше с нищо, освен че на събрания вдигаха двамата с Димитров опозиционни лозунги, на практика - нищо. Чудех се как е бил началник на кабинета на Паскалев", разказва източникът ни. "Попадна на избираема позиция, защото тогава имаше силно говорене срещу старите и изхабените лица, а той беше от младите. Добър юрист, даже леко педантичен, на моменти в крайности. Нямаше добро отношение към Овчаров, факт. Не ме изненадва сегашната му позиция, защото е умен", добавя друг източник от червената партия.

Трансфер към ГЕРБ

През 2007 г. Стефан Софиянски е избран за депутат, а след частичните местни избори кмет на столицата става Бойко Борисов. Той няма общински съветници, но постепенно успява да привлече. Данаил Кирилов е един от тях. Заедно с него червената група в общинския съвет напуска и Божидар Димитров. "Перфектен изпълнител, но да прави политика не го бива. Това му е доста над нивото. Иначе е много амбициозен, работоспособен (работеха по 20 часа понякога на ден), макар че е муден и бавен в комуникациите. Главата му сече. Не е некадърен, но е в пълна услуга на ГЕРБ. При мен не бих го търпял такъв. Като общински съветник от БСП в София имаше проблеми с Румен Овчаров. Навремето не искаше да става слуга на Овчаров, а стана на Цветан Цветанов", коментира червен политик.

За трансфера си в ГЕРБ Данаил Кирилов казва пред в. "Стандарт", че "не може да се примири и съгласи с нереалните обещания", а "да следваш изискванията на хората не е популизъм". През 2007 г. отново е общински съветник, но този път от ГЕРБ. Оглавява стопанската комисия в Столичния общински съвет и временната комисия по преструктурирането на общинските дружества. Не успява да доизкара мандата си, защото през 2009 г., когато ГЕРБ печелят централната власт, той е назначен за областен управител на София.

През 2011 г. името на Кирилов е замесено в корупционен скандал. След като кандидатурата на Росен Плевнелиев за президент е издигната от ГЕРБ, вътрешният министър и шеф на предизборния щаб Цветан Цветанов съобщи, че през 2007 г. трима съветници от предходния състав на общинския съвет, известни като "брокерите", поискали от Плевнелиев 500 хил. евро подкуп, за да му "се решат проблемите" със сделката с "Бизнес парк София". Става дума за замяна на общински имоти, върху, които е трябвало да бъде построен бизнес паркът.

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев тогава даде пресконференция, на която посочи, че става дума за Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов. Впоследствие тримата заведоха дело срещу Кадиев, което спечелиха.

Същата година гражданското сдружение "Ана Политковская" подава сигнал до прокуратурата във връзка с твърденията за искания подкуп. Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала. Проверката е наблюдавана от Румяна Арнаудова, която днес е говорител на Сотир Цацаров и ръководител на специализираното звено "Антикорупция".

Наследникът на Фидосова

След като правителството на Борисов подава оставка в началото на 2013 г., Данаил Кирилов е освободен като областен управител. След предсрочните избори влиза в парламента от листата на ГЕРБ и става член на правната комисия. След скандалите около тефтерите на бившия председател на комисията за конфликт на интереси и изпадането в немилост на юридическото острие на партията на Борисов - Искра Фидосова, той заема нейното място. И след завръщането на Борисов във властта през 2014 г. Данаил Кирилов логично става председател на правната комисия в парламента. Ролята му е изключително важна, защото фокусът на общественото внимание е насочен към съдебната реформа.

Една случка този период е изключително показателна за образа на Кирилов. В началото на 2015 г. по време на блицконтрола правосъдният министър Христо Иванов повдига въпроса за предоставеното жилище на бившия зам.-министър на правосъдието от ДПС Сабрие Сапунджиева. Апартаментът, който тя ползва (въпреки че няма право на това) е ремонтиран със средства, предвидени за подобряване на условията в затворите. Думата взима Данаил Кирилов, който казва, че като областен управител е имал водеща роля Сапунджиева да бъде оставена да заема държавното жилище, обяснявайки, че е проявил човещина и е прочел духа, а не формалната страна на закона.

"Той водеше отвратително правната комисия. На едно от заседанията, на които присъствах, имаше шест души, а той преброи 17 гласа, като обясни, че имали устно упълномощаване от останалите", разказва депутат от предходния парламент. Заради този трик Георги Кадиев го нарече "фокусник" от парламентарната трибуна.

Когато в края на 2015 г. парламентът гласува промените в конституцията (т.нар. исторически компромис), правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка заради несъгласие с разпределението на парламентарните и магистратските квоти в двете колегии на ВСС, които не отговарят на демократичните стандарти. Тогава Кирилов коментира, че министърът не е оценил постигнатото, което било "огромно" на фона да разпределението на квотите в съвета. И ако към онзи момент той все още има облика на по-скоро балансиран юрист, същинският му законодателен потенциал се развихря в сегашния парламент, като законодателните му идеи на практика винаги са в синхрон с интересите не само на ГЕРБ, но и на ДПС.