Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 28 юли 2017, 16:01, 10969 прочитания

Не е толкова трудно да ускорим правосъдието

Реформата на заповедните производства ще разтовари софийските съдилища

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Профил

Светозара Петкова е адвокат, магистър по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и по Международно икономическо право от Университета "Уорик" във Великобритания. Практикува в областта на гражданското и търговското право. Участвала е в осъществяването на реформата на Търговския регистър и въвеждането на частното съдебно изпълнение в България. Автор е на редица аналитични текстове на български и английски език в областта на сравнителното право, изпълнителния процес и т.н.

Не е тайна, че Софийският районен съд (СРС) е сред най-бавните и натоварените в страната. Наскоро Световната банка оповести доклад, който сравнява бизнес климата в няколко големи български града. Според изследването едно стандартно гражданско дело в СРС приключва за 439 дни, което е повече от два пъти по-дълго от районните съдилища в другите големи градове, обект на изследването. За сравнение - в Плевен този срок е 167 дни.

До сходни изводи достига и друго изследване на Световната банка отпреди две години. Едно от заключенията в него е, че в София най-масовите граждански дела в районните съдилища - т.нар. заповедни производства, се решават с пъти по-бавно, отколкото в останалите градове. Ако в малък районен съд заповед за изпълнение се издава в рамките на законоустановения тридневен срок, а в районен съд в голям град - за около седмица, в София този срок може да е неколкократно по-дълъг. Драстичните разлики в сроковете поставят гражданите и бизнеса в големите градове в неблагоприятно положение и имат негативен ефект върху предвидимостта в работата на съдебната система.


В същото време една сравнително проста реформа може значително да облекчи този процес.

Значение на заповедните производства

За разлика от класическите съдебни дела заповедните производства (или в буквален превод от английски - заповеди за плащане) са безспорни. Тяхната идея е проста - има много дългове, които длъжниците не оспорват, но в същото време и не плащат. Съответно би било ненужно скъпо и бавно събирането на тези задължения да преминава през тежката система на класическия граждански процес. Затова при тези дела кредиторите подават заявления до районния съд, а съдията се произнася по тях, без да събира допълнителни доказателства и без да провежда съдебни заседания. В случай че са налице конкретно изброени в закона предпоставки, съдът издава заповед за изпълнение и тя се връчва на длъжника. След това той има две седмици да възрази и ако не го направи, се издава изпълнителен лист. Ако възрази, кредиторът ще трябва да доказва иска си в гражданско дело.Заповедни производства има в цяла Европа, като в много държави те дори не се разглеждат от съдии, а от нотариуси или съдебни помощници. Малко граждани си дават сметка за обема на тези производства. През 2016 г. районните съдилища в България са разгледали общо 181 347 заповедни производства, които представляват 54% от всички граждански дела в тези съдилища. Близо 28% от всички заповедни производства в страната през същата година (т.е. 51 237 дела) са били в СРС.

Съдебната натовареност - горещ картоф за ВСС

Бързината на разглеждане на делата е пряко следствие от натовареността на съда. Според статистиката на Висшия съдебен съвет (ВСС) за 2016 г. във всеки месец от годината съдия от СРС е имал за разглеждане 69,7 дела. В Районен съд - Плевен, натовареността е 54,6 дела, в РС Варна - 46,8 дела, в РС Ардино - 12,4 дела, а в РС Ивайловград - 11,2 дела. Тези съществени разлики в натовареността водят до неефективно разпределение на ресурсите в системата, както и до съществени разлики в бързината и качеството на правораздаването.

За да бъдат разрешени проблемите с неравномерното разпределение на натовареността в съдилищата, отдавна се обсъжда нуждата от прекрояване на съдебната карта чрез закриване на най-слабо натоварените съдилища и преразпределение на съдиите по начин, който да осигури равномерното им натоварване. Такъв тип реформа е в правомощията на ВСС. Закриването на съдилища обаче среща отпор на местно ниво, където съдебните институции имат и социална роля, защото са важен работодател. Ето защо вече няколко състава на ВСС не предприемат действия в тази посока.

Възможност чрез "меки" реформи

През юли 2017 г. Световната банка публикува друг анализ, насочен именно към реформата на заповедното производство. Идеите, които той дава, имат потенциала да облекчат съществено гражданските дела в районните съдилища, без да се изисква прекрояване на съдебната карта. Докладът изследва организацията на заповедните производства в страните от Централна и Източна Европа и установява, че най-ефективни са системите, в които тези дела се разглеждат централизирано и електронно. Така в Естония, Полша и Унгария заявленията за издаване на заповед за изпълнение се подават през централизирана електронна система и се разпределят равномерно между всички съдии в страната (а в Унгария - нотариуси), които разглеждат подобни дела. Когато натоварването е равномерно, сроковете за произнасяне също са сходни за цялата страна. Държавната такса за подаване на заявление на хартия е по-висока от тази за електронното подаване, като по този начин се насърчава и развива електронната услуга.

Българският опит

Подобни системи са много близки като начин на работа до българския Търговски регистър, чиято електронна система разпределя всички заявления равномерно между длъжностните лица в страната. Вследствие на това сроковете за регистрация са еднакви независимо от мястото, където е подадено заявлението. България има положителния опит от реформата на Търговския регистър и би могла да обмисли реформиране на заповедното производство въз основа на същите принципи. Изравняването на натовареността във всички районни съдилища в страната по отношение на този вид дела би имало значителен и осезаем положителен ефект върху цялото гражданско съдопроизводство. Предвид високия относителен дял на тези дела тяхното равномерно разпределение между всички районни съдии от София, през Варна до Ивайловград би облекчило чувствително работата на гражданските съдии от най-натоварените райони и би им позволило да отделят повече време на по-сложните дела. Намаляването на разликите в натовареността би довело до намаляване на разликите в сроковете за разглеждане на делата и до подобряване на предвидимостта в българското гражданско съдопроизводство, а оттам и средата за правене на бизнес.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Всяка компания със спад 20% в приходите може да участва в схемата 60/40* 3 Всяка компания със спад 20% в приходите може да участва в схемата 60/40*

В неделя е последната дискусия, в понеделник се очаква приемането на постановлението

28 мар 2020, 10024 прочитания

Авиотрафикът над България ще падне с 80% в сравнение с година по-рано 2 Авиотрафикът над България ще падне с 80% в сравнение с година по-рано

Авиокомпаниите от Близкия изток спират повечето от полетите си

28 мар 2020, 825 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Суджукът има два края

Защо в историята около напусналия парламента депутат от ГЕРБ Живко Мартинов няма добри

Още от Капитал
Спокойно, имам авариен фонд

Поддържането на портфейл с ликвидни активи е важно при възникване на непредвидени ситуации

Бушоните срещу икономическия шок

Страната влиза в кризата с прилични финансови буфери, но те бързо могат да се стопят. На какво може да разчита бизнесът

Шансът за дигиталното образование

Промяната към електронни образователни платформи трябва да ускори промяната на остарелите методи на преподаване

За маската на един лекар

Българската здравна система посреща най-сериозното си изпитание през последните десетилетия в недобра форма

Кино: "Двамата папи"

Дуел на възгледи за ценностите във време на изпитание

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10