Живко Мартинов с 45 000 лв. парична гаранция за шест престъпления

Доскорошният депутат на ГЕРБ втори мандат е обвинен за множество деяния, извършвани от 2012 г. досега

Доскорошният депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, станал причина за т.нар. "Суджукгейт" сред управляващите, получи в понеделник обвинение за шест отделни престъпления, съобщи специализираното звено "Антикорупция" при Софийската градска прокуратура (СГП). На Мартинов е определена парична гаранция в размер на 45 000 лева, които той трябва да внесе до 10 дни.

Едновременно с него към наказателна отговорност е привлечена и Розалина Брайкова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич, която е наредила спирането на обект на рекетиран търговец. Гаранцията, наложена на Брайкова, е 5000 лв.

Миналата седмица Мартинов подаде оставка и парламентът гласува прекратяването на мандата му. На негово място влезе Даниела Димитрова, която бе първа в листата на ГЕРБ в Добрич, но бе изместена от Мартинов с преференции. За него на последните парламентарни избори през април са гласували с преференции 2283 души в Добричко. Този факт е показателен, доколкото Мартинов е привлечен към отговорност за изнудване на местни бизнесмени, полицейски началници и ръководители на държавни предприятия, като някои от деянията му са с пет-шестгодишна давност. Живко Мартинов е депутат втори мандат, а преди това е бил общински съветник в Добрич.

Изнудването, извършено от Мартинов и дало името на аферата "Суджукгейт", е от началото на 2012 г. до началото на 2013 г. в Добрич.

Първите три обвинения са за изнудване на местен търговец - първо за 15 500 лв., после, през 2012-2013 г. - за 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско месо и 60 килограма филе "Елена" и телешка пастърма, както и за закана за убийство.

Медиите вече идентифицираха търговеца – Антон Проданов, чието име също от години е споменавано във връзка с разследване за престъпления и данъчни нарушения. Преди пет-шест години Проданов за кратко имал месарски цех и за да получи от него колбасите, Мартинов го заплашил, че иначе ще бъде арестуван, ще прати данъчни проверки на дружествата му и така ще "смачка фирмите му".

На следващо място, Мартинов е привлечен към наказателна отговорност и за това, че през 2014 г. е направил опит да помогне на бившия зам.-министър на финансите Красимир Катев да избегне наказателно преследване за катастрофа с причинена смърт на двама души (престъпление против правосъдието). През 2015 г. той е заплашвал и зам.-шефа на Областната дирекция на МВР в Добрич и началника на управлението на МВР в Балчик, за да ги принуди към служебни нарушения.

Най-прясното деяние, за което Мартинов е обвинен, е за принуда спрямо директора на ВИК - Добрич, който през април 2017 г. бил заплашван, за да уволни конкретен служител, както и да спре други назначения и уволнения в дружеството за известен период от време.

Още по-скорошно е деянието, за което е обвинена директорката на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова, която на 13 юли 2017 г. е издала заповед за спиране на експлоатацията на обект на конкретно дружество, за да му нанесе вреда. Именно собственикът на това дружество е сигнализирал прокуратурата за дейността на Мартинов и засега той е основният свидетел по делото. Вече стана ясно от думите на самия Цацаров, че този бизнесмен е бивш полицай, който в момента има малък бизнес, свързан със заведение в Добрич.

Заповедта на Брайкова е издадена, без да има оплаквания от клиенти, данни за нарушения или за вредни за здравето последици от предлаганата в заведението храна. Затварянето на заведението е нанесло много щети за търговеца.