С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 1 авг 2017, 17:05, 23450 прочитания

Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев ще оглави новата свръхкомисия "Антикорупция"

Съставът на новия орган е изключително важен заради огромните правомощия, които му се дават

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Първият председател на новата, свръховластена с правомощия комисия "Антикорупция" (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество), може да бъде сегашният председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев, а сегашните членове на КОНПИ ще попълнят първия състав на новия суперорган. Те ще изпълняват функциите си докато парламентът избере нов състав на комисия "Антикорупция", като всички новоизбрани трябва да встъпят в длъжност едновременно. Много е вероятно това да продължи до изтичане на сегашния мандат на КОНПИ, което ще стане на 1 март 2018 г. Същевременно всички сегашни членове на КОНПИ с председателя й и зам.-председателя разполагат с изрична законова възможност да бъдат преизбрани в новата комисия.

Всичко това става ще се случи, ако бъде приет дългоочакваният проект на Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, който в понеделник вечерта бе публикуван на сайта на Министерството на правосъдието. Очевидно правосъдният министър Цецка Цачева е държала да изпълни обещанието си, че ще внесе проекта до края на юли, пък макар това да стане в последния ден на месеца.


Раждането на един свръхорган

Законът е изготвен въз основа на предишните два законопроекта на Меглена Кунева, с някои съществени различия, както по процедурата, така и по отношение на състава, начина на формиране и правомощията на новата комисия "Антикорупция". Тя ще има изключително сериозни механизми и ресурси за намеса в личния живот на гражданите, за проверки на имуществото им, проследяване със СРС, искане за налагане на запори и възбрани, предявяване на искове за отнемане на имущество, предложения за санкции и уволнение от държавни постове, сигнали до прокуратурата и т. н. Комисията ще може да работи и с доброволни сътрудници, чиято самоличност ще се пази в тайна. Но как точно ще се организира тази дейност и за какво ще служат сътрудниците, зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, ръководител на работната група по законопроекта, не беше в състояние да отговори във вторник - това щяло да бъде решено с правилник към закона.

Съставът на новата комисия е изключително важен, защото тя ще бъде един свръхорган, който, за да бъде ефективен, трябва да има независимост при изпълнение на функциите си. Предвиденият контрол от Народното събрание не е достатъчна гаранция. Доказва го невъзможният парламентарен надзор върху прокуратурата и редица други овластени органи със статут на функционална независимост. Според проекта комисията депозира ежегоден доклад в Народното събрание за своята дейност до 31 март всяка година, а членовете й са длъжни при покана да се явят в парламента и да предоставят исканата информация. Същевременно, информацията от проверките и производства е класифицирана и всички в комисията подписват декларация, че няма да я разгласяват.Каква ще е бъдещата комисия

Ако сегашният проект бъде приет, новата комисия "Антикорупция", "независим специализиран постоянно действащ държавен орган за осъществяване на политиката по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество", ще се състои от петима членове – председател, заместник-председател и трима членове. Председателят задължително е юрист, зам.-председателят може да е юрист или икономист, а членовете трябва само да са висшисти със степен магистър. Всички трябва да имат най-малко 10 години стаж по специалността си. Председателят обаче е много важна фигура – той се избира от Народното събрание с обикновено мнозинство след номинации от депутати, а след това той прави предложение за останалите четирима членове на комисията, като окончателно ги избира парламентът. Другояче казано – парламентът гласува, но само председателят може да номинира, така че изборът на депутатите е обвързан от неговия избор. В нормална държава, това е начин да се осигури екипен принцип на работа от хора, които си имат взаимно доверие, но в държава като България в момента винаги ще има опасения за създаване на свръховластен и политически мотивиран орган.

Мандатът на комисията "Антикорупция" ще е шест години и започва да тече от датата на попълване на състава й. Законопроектът предвижда изборът на новия председател да стане до един месец след влизане на закона в сила, а съставът на комисията - до два месеца. Всички встъпват в длъжност едновременно, а дотогава заварените членове на КОНПИ осъществяват дейността по закона.

Или прераждане на КОНПИ за нов живот

Според мотивите към законопроекта новата комисия "Антикорупция" се създава като в нея се вливат КОНПИ, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (т.е. прословутият БОРКОР), съответното звено от Сметната палата, отговарящо за имотните декларации на хората от властта, както и съответната специализирана дирекция от ДАНС за противодействие на корупцията сред лицата от властта.

Това е трудно за осъществяне – в една петчленна комисия трябва да се влеят други две петчленни комисии (едната отдавна в състав от трима), две специализирани дирекции и един БОРКОР, за който никой нищо не знае освен името и че уж е създаден по немски модел от Цветан Цветанов. Ще се влеят на едно място администрациите на всички тези органи, ще се сберат на едно правомощията им, но новият орган ще заживее свой живот, благодарение на сегашната КОНПИ. И най-вероятно ще продължи да живее – изцяло или частично, в този състав.

Още преди две години, докато се работеше законът "Кунева", се коментираше, че шефът на КОНПИ Пламен Георгиев е едно от най-спряганите лица за председател на новата мегаструктура. Напълно в унисон с една такава политика през последните месеци и даже години на КОНПИ се изгражда имиджа на успешно действаща структура, ползваща се с одобрението включително и на ЕК, ако се съди по мониторинговите доклади.

В предпоследните варианти на проектозакона "Антикорупция", непосредствено преди публикуването му в понеделник, идеята КОНПИ да се прероди в новата структура още при създаването й, беше изведена даже много по-директно – там в преходните разпоредби се казваше, че членовете на КОНПИ довършват 6-годишния мандат в новата комисия, като се приспада времето на мандата досега (5 години). Ефектът обаче би бил почти същият, доколкото голяма част от петгодишния мандат на членовете на КОНПИ вече е изтекъл (1 март 2013 до 1 март догодина).
Как ще се задействат проверките на комисията за незаконно имущество

Комисията ще приема и проверява декларациите за имущество и интереси и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности, ще осъществява проверки на имущественото състояние, ще образува производства за установяване на конфликт на интереси и за отнемане на незаконно придобито имущество. Инспекторите към комисията ще проверяват достоверността на фактите във всяка имуществена декларация и ще започват проверка на имущественото състояние на лицата на високи длъжности, когато констатират разминаване от не по-малко от 20 000 лв. между декларираното и фактическото състояние, както и когато бъде постановено влязло в сила решение за конфликт на интереси. Отделно проверка се образува след сигнал на прокуратурата за образувано наказателно производство срещу дадено лице за определен кръг престъпления от Наказателния кодекс, които са в състояние да генерират незаконни доходи. Проверка може да започне и по сигнал на гражданин или по публикация в медиите, които съдържат данни за корупция. Анонимни сигнали няма да се проверяват.

Когато при проверката се установи несъответствие между в размер над 5000 лв. Комисията ще изпраща материалите на НАП.

Ако в резултат от тази проверка се установи несъответствие от над 150 000 лв. между имуществото и нетния доход на проверявания ще се предяви иск пред съда за отнемане на незаконно придобито имущество.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Реформа в прокуратурата? Може и без промени в Конституцията Реформа в прокуратурата? Може и без промени в Конституцията

Частно обвинение и съдебен контрол ще решат голяма част от проблемите

13 дек 2019, 330 прочитания

Накъде след Венеция 1 Накъде след Венеция

Управляващите, президентът и БСП имат различни идеи за реформата на прокуратурата

13 дек 2019, 359 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
България първа по интернет разговори, но последна по онлайн банкиране в ЕС

Българите имат проблеми с доверието в използване на парични услуги в интернет, показват данните на Евростат

Още от Капитал
Язовир "Черна дупка"

Пресъхването на язовир "Студена" заплаши Перник с пълно безводие до края на годината и разкри огромните пропуски при управлението на водите в България

Трудните книжки

Министерството на труда предлага подмяна на сегашните трудови книжки с нови, без да може да обясни защо не ги цифровизира

Румънското управленско дуо: От едната страна на барикадата

Новият премиер Лудовик Орбан и преизбраният президент Клаус Йоханис обещават про-ЕС ера и реформи в Румъния

От какво боледува педиатрията

За лечението на 1.2 млн. деца в България се отделят само 11% от бюджета на здравната каса

Яра Бубнова: Връзката между изкуството и обществото е скъсана

Директорът на "Национална галерия" за проблемите пред институцията и възможните решения

20 въпроса: Даниел Ненчев

Телевизионният водещ издаде "Идеи без граници", първата си книга

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10